Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Μαύρη τρύπα 8 δισ. ευρώ γκρεμίζει τον ΟΑΕΕ!

Μαζικά ειδοποιητήρια αποστέλλει τις τελευταίες ημέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Υπολογίζεται ότι το φέσι προς τον οργανισμό ανέρχεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,35 δισ. ευρώ προέρχονται από 99.140 οφειλέτες, που έχουν ήδη μπει στη λίστα του ΚΕΑΟ, και οι οποίοι έχουν οφειλές ύψους άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα, κινδυνεύουν από πιθανά αναγκαστικά μέτρα και οι σύζυγοι των οφειλετών (σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης). Τα πρώτα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί ανέρχονται περίπου σε 33.000, αλλά οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν αποφασίσει να προωθήσουν τη διαδικασία μόνο σε όσους οφειλέτες διαπιστώνεται ότι έχουν δημιουργήσει χρέη εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον, δηλαδή πολύ πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η εντολή που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασχέσεων για όσες περιπτώσεις έχουν χρέη άνω των 60.000 ευρώ, ενώ θα ασκηθούν πιέσεις και σε όσους χρωστούν ποσά από 20.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.

Οπως προκύπτει από πηγές της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), έως τώρα δεν έχει γίνει καμία κατάσχεση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Ειδικά για όσους έχουν οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ, δεν έχουν αποσταλεί ακόμα ούτε τα πρώτα ειδοποιητήρια, μια και τα χρέη αυτά βρίσκονται εκτός ΚΕΑΟ. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει πρώτα να γίνει εφικτή η online σύνδεση του ΟΑΕΕ με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), κάτι που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις μικροφειλετών, όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο Εργασίας, αρκεί η καταβολή ενός ποσού που μπορεί να είναι και μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από τη ρύθμιση οφειλών, για να μπει φρένο στη διαδικασία των κατασχέσεων.

Πάντως όλο το προηγούμενο διάστημα έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες εξέφραζαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αποστολή των ειδοποιητηρίων, καταγγέλλοντας ότι ο ΟΑΕΕ βουλιάζει στα ελλείμματα.

Λιγότερα έσοδα

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του οργανισμού, σύμφωνα με στοιχεία του οκταμήνου του τρέχοντος έτους, τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές ασφαλισμένων παρουσιάζουν οριακή και μόνο μείωση σε σχέση με τα έσοδα του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2013, ενώ ήδη στις τελευταίες ήμερες του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται αυξητική τάση στις καταβολές. Επίσης, από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι ενώ το 2007 η δαπάνη για τις συντάξεις ανερχόταν στα 2,75 δισ. ευρώ, το 2013 λόγω της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων η συγκεκριμένη δαπάνη έφτασε τα 3,37 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η μέση μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος ενώ το 2009 ήταν 792,54 ευρώ μεικτά, το 2013 έφτασε τα 846,17 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ