Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Μαύρο καλοκαίρι στο εμπόριο

Μείωση τζίρου, που υπολογίζεται κατά μέσον όρο σε 35%, κατέγραψαν εννέα στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (91%) κατά το διάστημα των θερινών εκπτώσεων σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μέγεθος που αποκαλύπτει το τέλμα στο οποίο βρίσκεται η τοπική αγορά. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 1% είδε τον τζίρο να αυξάνεται στην παραδοσιακά ελκυστική περίοδο των εκπτώσεων. Ερευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) μεταξύ 200 επιχειρήσεων της πόλης δείχνει ότι οι εκπτώσεις δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, που συνέχισαν να είναι φειδωλοί στις αγορές τους, με συνέπεια το 90% των εμπόρων να δηλώνει απογοητευμένο. Ακόμα όμως και το 10% που εμφανίστηκε ικανοποιημένο, άντλησε την ικανοποίηση όχι από την αύξηση του τζίρου, αλλά από το ότι είτε περίμενε ακόμα χειρότερα είτε διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα.

Πλέον οι έμποροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Σεπτέμβριο, ο οποίος θα αποδειχθεί κρίσιμος για την επιβίωσή τους.

Το μόνο παρήγορο στοιχείο για τις εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν οι τουρίστες-καταναλωτές, αφού το 52% επί του συνόλου των ερωτηθέντων και το 72% των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου δήλωσαν ότι στον τζίρο τους συνέβαλε η τουριστική κατανάλωση. Υπό το πρίσμα αυτό ο ΕΣΘ θεωρεί ότι οι φορείς θα πρέπει να στοχεύσουν στην προσέλκυση τουριστών με κοινό σχέδιο και κοινές δράσεις, ώστε να στηριχθεί και να επιβιώσει η αγορά, που έχει πλέον ελάχιστες αντοχές.

Στην περιοχή του ιστορικού κέντρου μόνον το 9% των επιχειρήσεων εμφανίστηκε ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς. Μάλιστα περισσότερο απογοητευμένες στην περιοχή ήταν οι επιχειρήσεις στις οδούς Τσιμισκή – Αγ. Σοφίας – Μητροπόλεως – Προξ. Κορομηλά, που σε ποσοστό μόλις 6% εμφανίστηκαν ικανοποιημένες με τον τζίρο τους.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού στη δυτική και την ανατολική Θεσσαλονίκη μόλις το 10% είδε κάτι να κινείται. Στη δε ερώτηση αν διαπίστωσαν αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους, στη δυτική Θεσσαλονίκη το 93% απάντησε καταφατικά και στην ανατολική το 88%.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ