Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Μαύρο καθεστώς

Βήμα βήμα εξελίσσονται τα σχέδια… πολιτικής ανωμαλίας και εκτροπής μπροστά στον τρόμο που δημιουργεί στη διαπλοκή και στα συμφέροντα (ντόπια και ξένα) η προσφυγή στην κάλπη.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση αυτή έχει δύο μήνες και τέλος. Οσοι φοβούνται όμως τη λαϊκή ετυμηγορία επιστρατεύουν κάθε μέσο και τρόπο για να δώσουν το φιλί της ζωής σε μια κυβέρνηση που δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση ούτε βέβαια ένα «κυβερνητικό πρόγραμμα» που να στηρίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις. Ενώ μάλιστα είχε προηγηθεί μια σειρά μετρήσεων που είχε καταγράψει τη βουτιά της κυβέρνησης και του «διορισμένου» πρωθυπουργού, εμφανίστηκε χθες μέτρηση που κάνει το άσπρο μαύρο και δίνει ποσοστά… σοβιετικής εποχής στον Λουκά Παπαδήμο. Και αυτό την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο θυμίζει μπουλούκι ατάκτων, με υπουργούς να βρίσκονται ένα βήμα πριν πιαστούν στα χέρια, με τον κ. Παπαδήμο σε ρόλο απλού θεατή.

Τα νούμερα είναι τόσο εξωπραγματικά (όπως το 62% θετική εικόνα και 47% υπέρ του κόμματος Παπαδήμου), που κάποιοι σχολίαζαν δηκτικά, λέγοντας ότι «ούτε ο Λουκάς να τα έφτιαχνε δεν θα έδινε στον εαυτό του τέτοια ποσοστά».

Είναι προφανές ότι το «σύστημα», μη διστάζοντας να εμφανιστεί στην πιο χυδαία καθεστωτική μορφή του, δίνει τα ρέστα του για να διατηρήσει τον κ. Παπαδήμο και να μη γίνουν εκλογές που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να εκφραστεί.

Η έρευνα της Marc Α.Ε. για το «Εθνος της Κυριακής» έδωσε συγκεκριμένα τα παρακάτω στοιχεία: Θετική η εικόνα της κυβέρνησης κατά 57%, θετική εικόνα για τον κ. Παπαδήμο 62,7%, να προχωρήσει ο κ. Παπαδήμος στην ίδρυση νέου κόμματος 30,5%. Στην ίδια έρευνα όμως το (ανύπαρκτο) κόμμα Παπαδήμου παίρνει 47% στην πρόθεση ψήφου! Ενα ακόμη στοιχείο που καταγράφεται είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 75% τάσσονται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων, ενώ ο κ. Παπαδήμος συγκεντρώνει… αστρονομικά ποσοστά στο ερώτημα καταλληλότερου πρωθυπουργού μεταξύ των κ. Σαμαρά (54,3% με 21,7%) και Παπανδρέου (71,8% με μόλις 3,8%). Στο ίδιο ερώτημα μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκεντρώνει 38,3% και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ 10,7%. Αντιθέτως, η δημοσκόπηση της MRB (real) καταγράφει την ραγδαία φθορά του κ. Παπαδήμου, το 55,1% την απορρίπτει, ενώ ένα κόμμα Παπαδήμου θα έπαιρνε μόλις 6%.

Να σημειώσουμε πάντως ότι για πρώτη φορά η Ν.Δ., μέσω του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, αντέδρασε σε δημοσκόπηση αναφέροντας: «Με υποθετικές κατασκευές δεν αναιρείται η κυρίαρχη θέση της Ν.Δ.» Και προσθέτει: «Στη δημοκρατία οι πολίτες επιλέγουν πάντα ανάμεσα σε δεδομένες δυνατές επιλογές. Γι’ αυτό και σωστά ο νόμος περί δημοσκοπήσεων απαγορεύει ρητά τα λεγόμενα «υποθετικά ερωτήματα».

Μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα το ερώτημα «αν με τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο;» Ποιον αφορά πού είναι αυτά τα νέα σχήματα;

Ή μήπως παραγνωρίζεται ότι υπάρχουν αρκετά νέα και προωθούμενα σχήματα, τα οποία απλά και μόνο διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους επιβίωση;

Στην πρόθεση ψήφου πάντως η Ν.Δ. προηγείται με 7,7% του ΠΑΣΟΚ και στην αναγωγή με 10,2%. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά, και στην παρένθεση με αναγωγή, έχουν ως εξής: Ν.Δ. 20,7% (27,7%), ΠΑΣΟΚ 13% (17,5%), ΚΚΕ 8,7% (11,6%), ΛΑΟΣ 7,2% (9,6%), Δημοκρατική Αριστερά 6,9% (9,2%), ΣΥΡΙΖΑ 6,1% (8,2%), Οικολόγοι Πράσινοι 3,2% (4,2%), Δημοκρατική Συμμαχία 2,6% (3,4%), Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών 2,3% (3%), άλλο κόμμα 4,2% (5,6%), άκυρο – λευκό – αναποφάσιστοι 25,1%.

Νίκος Ελευθερόγλου


Σε «ψυχωτική» απογοήτευση ο διορισμένος πρωθυπουργός

Να «ντομπάρουν» με κάθε τρόπο τον ευρισκόμενο σε «ψυχωτική απογοήτευση», όπως αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», Λουκά Παπαδήμο επιχειρούν το σύστημα και οι άνθρωποί του. Τον έπεισαν μάλιστα να συγκαλέσει σε δύο απανωτές συνεδριάσεις το υπουργικό συμβούλιο (Τετάρτη και Πέμπτη) για να πιστέψει ότι κυβερνά και λύνει… θέματα, όπως το εργασιακό, το ασφαλιστικό και της δικαιοσύνης, αλλά με υπαρκτό τον φόβο να εκδηλωθούν νέοι γύροι αντιπαραθέσεων. Επίσης, κάποιοι δεν αποκλείουν σε μια επίδειξη πυγμής (…) να αποδεχτεί τις εισηγήσεις και να «αποκεφαλίσει» τους δελφίνους, μόλις ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, τοποθετώντας στη θέση τους τεχνοκράτες και ανθρώπους εμπιστοσύνης του.

Παράλληλα, εκτός από την εξωπραγματική «δημοσκόπηση», που δημοσιεύτηκε για να πάρει κουράγιο ο «διορισμένος» πρωθυπουργός και να μην τα βροντήξει πριν την ώρα του, στο παιχνίδι μπήκε και ο (πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου που είχε κρίνει προηγουμένως, ως πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνταγματικό το Μνημόνιο) υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, ο οποίος επιμένει στην παράταση του βίου ζωής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε: «Αυτή είναι μια κυβέρνηση που κυβερνά. Ολα όσα πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να συνδέονται με συγκεκριμένη ημερομηνία. Και αντικειμενικά να το δει κανείς, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία». Μάλιστα, ο κ. Σταυρόπουλος δεν στάθηκε σε αυτό, αλλά άφησε ανοιχτό και το θέμα λήψης νέων μέτρων το 2012, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τίποτε μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον».

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», από συνομιλητές του, ο διορισμένος πρωθυπουργός εμφανίζεται εδώ και πολλές μέρες έντονα απογοητευμένος και έχει πάθει πραγματικό σοκ από όσα εξελίσσονται με τους καβγάδες διαρκείας μπροστά στα μάτια του. Μόνιμος συνομιλητής του έχει γίνει μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης, ο οποίος επιχειρεί να τον εμψυχώσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του, την ώρα που τα μαύρα σύννεφα συνεχώς πυκνώνουν πάνω από το Μαξίμου.

Η καταιγίδα μάλιστα που ετοιμάζεται να ξεσπάσει απειλεί να πνίξει το «πείραμα» Παπαδήμου εν μια νυκτί, καθώς δεν του βγαίνει τίποτε ούτε σε πολιτικό επίπεδο, ενώ ακόμη και το θέμα του PSI φαίνεται να περνά αυτές τις μέρες από σαράντα κύματα, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για επιτόκια 4% με 4,5% και όχι 8% και πάνω που θέλουν οι τραπεζίτες.


Ο Λοβέρδος επιτίθεται τώρα στον «μεταβατικό» για να πλήξει τον «εξουθενωμένο»

Βουλιάζουν και δεν αλλάζουν. Ο λόγος για τους «καρχαρίες» και τις «μαρίδες» του ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζουν να αλληλοσπαράσσονται. Ο νέος κύκλος «μαχαιρωμάτων» άνοιξε χθες με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να παίρνει το… μαχαίρι και να σφάζει χωρίς αναισθητικό τον διορισμένο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος.

Ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα καταρρέει και με τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος χάνει πολύτιμο χρόνο, και συντάσσεται με το αυτονόητο που υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς για εκλογές το αργότερο ως τον Μάρτιο του 2012.

Στόχος του κ. Λοβέρδου βέβαια είναι ο μεγάλος του αντίπαλος στην εσωκομματική κούρσα Ευάγγελος Βενιζέλος, μια και πιστεύει ότι πρέπει να τον αφήσει με το «χρέος» της οικονομικής πολιτικής πάνω του.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας επιχειρεί να διαφοροποιηθεί και από τον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι εκείνο που τον χαρακτήριζε ήταν «η φλυαρία καινοτομιών» και ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.

Αποδεικνύει όμως παράλληλα την απουσία συνοχής μεταξύ των Λο.Ρ.Δι. (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου), παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον Η. Μόσιαλο, ο οποίος μετά από επικοινωνία τους το Σαββατοκύριακο φέρεται ότι έχει έτοιμο το πρώτο σχέδιο πλατφόρμας των τεσσάρων, προς παρουσίαση εντός της εβδομάδας. Ο κ. Λοβέρδος άλλωστε επιχειρεί αποκαλώντας «φίλο» τον Ευ. Βενιζέλο να τον διεμβολίσει, ενώ κρατά αποστάσεις από τους άλλους μεταξύ των «τεσσάρων», γνωρίζοντας ότι ο Γ. Ραγκούσης, για παράδειγμα, αποτελεί κόκκινο πανί για πολλούς παπανδρεϊκούς βουλευτές, στέλνοντάς τους πακέτο στο μπλοκ Βενιζέλου.

Η συντονισμένη επίθεση στον κ. Βενιζέλο από τους «τροϊκανούς» εσωτερικού συνεχίστηκε και από τον Γιάννη Ραγκούση (Mega), που τον καλεί να δώσει εδώ και τώρα εξηγήσεις γιατί πήρε και νέα μέτρα.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στον Γ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος αν το επιθυμεί. Να σταματήσουν οι εικασίες, τα αρχηγιλίκια και οι αλεξιπτωτιστές-σωτήρες ζήτησε ο -ακόμη άνθρωπος του Γιώργου Παπανδρέου- Γ. Πεταλωτής.

Στη μάχη της διαδοχής έχουν μπει και οι δημοσκόποι. Η Marc για το «Εθνος» ισορροπούν μεταξύ και των δύο, μια και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ βγάζουν πρώτο τον κ. Βενιζέλο, ενώ στους ψηφοφόρους γενικά τον κ. Λοβέρδο.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ