Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

«Μάζεψαν» την έξοδο στις αγορές

Για την προσεχή Δευτέρα 24 Ιουλίου φαίνεται ότι μετατίθεται η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές, με την ανταλλαγή (ρολάρισμα) του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δηλώνουν «καθ’ όλα έτοιμες» για μια παρόμοια έκδοση, το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε στην ολιγοήμερη «αναβολή» (υπήρχε αρχικά φημολογία για χθες ή το αργότερο σήμερα), σταθμίζοντας τους εξής παράγοντες: Πρώτον, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη, όπου θα ληφθεί η απόφαση για «καταρχήν» συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του χρέους.

Η αναθεώρηση

Δεύτερον, η αναθεώρηση την Παρασκευή 21 Ιουλίου της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους S&P και, τρίτον, το «κλείδωμα» ότι οι προσφορές από τους επενδυτές θα αποφέρουν ένα επιτόκιο κάτω από το 4,95%, το οποίο είχε διαμορφωθεί για το πενταετές ομόλογο το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν ότι εάν η DSA του ΔΝΤ είναι πολύ αρνητική, η έκδοση μπορεί να μετατεθεί έπειτα από τη γ’ αξιολόγηση το φθινόπωρο, προκειμένου να ακολουθήσουν επιπλέον δυο τρεις επιτυχημένες κινήσεις εξόδου στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018.

Ετσι, η κυβέρνηση κατέβαλε χθες 2.089.100.000 ευρώ σε ιδιώτες για το ομόλογο που είχε εκδοθεί το 2014, σήμερα 290.226.972 ευρώ στο ΔΝΤ και την Πέμπτη θα καταβάλει 3.867.906.000 ευρώ στην ΕΚΤ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ