Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Με 30 πτηνοτροφικές μονάδες η Νεοχωρούδα στη Θεσσαλονίκη έρχεται δεύτερη σε παραγωγή

Είναι το χωριό των αβγών στη βόρεια Ελλάδα, και όχι αδίκως. Με 30 πτηνοτροφικές μονάδες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πυκνότητα επιχειρήσεων του κλάδου μετά τα Μέγαρα Αττικής, η Νεοχωρούδα στον Δήμο Ωραιοκάστρου παράγει ημερησίως περί τα 600.000 αβγά και είναι φημισμένη για την ποιότητά τους. Τις πασχαλινές ημέρες δε έχει την τιμητική της.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1958, όταν ο Κωνσταντίνος Ζάννας, πρόεδρος τότε στην τοπική κοινότητα, τόλμησε να φτιάξει την πρώτη μονάδα με 5.000 κότες. Σταδιακά η προσπάθειά του βρήκε μιμητές και το χωριό, που μέχρι τότε ήταν κτηνοτροφικό, έκανε στροφή στην πτηνοτροφία, με μονάδες που διέθεταν από 1.000 έως 10.000 κότες. Μάλιστα, τα πρώτα αβγά για τα πουλάκια τα προμηθεύονταν οι πρώτες μονάδες από τα Μέγαρα, που από τότε κρατούσαν τα ηνία στον κλάδο. Από το 1981 κι έπειτα οι μονάδες μεγάλωσαν, εκσυγχρονίστηκαν και έδωσαν στη Νεοχωρούδα το brand name των αβγών.

Σήμερα το 80% των κατοίκων ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την πτηνοτροφία.
«Χάρη στη συσσώρευση πτηνοτροφικών μονάδων στο χωριό τα παιδιά μας έμειναν εδώ και δεν χρειάστηκε να φύγουν στην πόλη» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Παύλος Σαραμούρτσης, από τους πρώτους πτηνοτρόφους που μπήκε στον χώρο, το 1962. «Η ποιότητα των αβγών είναι ξακουστή και σε αυτό συντελούν ο βουνίσιος αέρας, τα καθαρά νερά, αλλά και η ποιοτική τροφή» εξηγεί, σημειώνοντας ότι πλέον ο ένας συναγωνίζεται τον άλλο στη Νεοχωρούδα για το ποιος θα βγάλει το καλύτερο αβγό.
«Το brand name της περιοχής είναι γνωστό παντού. Ολη η οικογένεια απασχολείται στις μονάδες που υπάρχουν εδώ» σημειώνει από την πλευρά του ο Παύλος Τσακίρης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Αυγά Τσακίρης», μίας από τις μεγαλύτερες στη Νεοχωρούδα.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ