Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Με άδειες δικαστικές αίθουσες!

Την πρώτη ημέρα έναρξης του δικαστικού έτους τα δικαστήρια συνήθως σφύζουν από ζωή, με τους δικαστές και εισαγγελείς στις έδρες έτοιμους να επιτελέσουν το καθήκον τους. Η χθεσινή όμως εναρκτήρια ημέρα της δικαστικής χρονιάς δεν θύμιζε τις προηγούμενες!

Οι λειτουργοί της Θέμιδος, με πανδικαστικές συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις έδειξαν έμπρακτα τη διαμαρτυρία τους, για τις εξαγγελίες για περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους. Ταυτόχρονα, εφάρμοσαν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, τις αποφάσεις των ενώσεών τους, πλην αυτής του Συμβουλίου της Επικρατείας, και κατέβηκαν από τις έδρες στις 10 το πρωί και ως τη λήξη του ωραρίου.

Στην πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας, με πλήθος αρεοπαγιτών και αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου να δίνουν το «παρών», διατρανώθηκε η πρόθεση δικαστών και εισαγγελέων να αντισταθούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που τους αντιμετωπίζει ως «αριθμούς», να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και «να μη σκύψουν το κεφάλι». Σε κοινό ψήφισμά τους, δικαστές και εισαγγελείς καλούν την Πολιτεία «να μην αποστεί από την υποχρέωση που έχει να κατοχυρώνει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, όπως αυτή μέχρι σήμερα περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον οργανισμό των δικαστηρίων».

Νωρίτερα η αρεοπαγίτης πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου φορώντας την τήβεννο, για να επισημάνει τον θεσμικό ρόλο του δικαστή, στηλίτευσε την επιμονή της κυβέρνησης να συνεχίζει την «άκαμπτη» πολιτική της, τονίζοντας: «Οι δικαστικοί λειτουργοί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, όχι μόνο για την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αλλά και για τη μεγάλη κοινωνική αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα σε κατηγορίες και κλάδους οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της κρατικής μηχανής, όπως είναι οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων».

Παράλληλα, η κυρία Θάνου διερωτήθηκε: «Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση, όταν με τους άκαμπτους χειρισμούς της υποχρεώνει ακόμη και τους δικαστικούς λειτουργούς να προβαίνουν σε κινητοποιήσεις και μάλιστα τέτοιου είδους και εκτάσεως όπως αυτές που δρομολογήθηκαν με τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ενώσεων;». Παράλληλα επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί και ως «εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους», ο οποίος εισφέρει μεγάλα έσοδα τα οποία με τις κινητοποιήσεις χάνονται. Ενδεικτικά, μόνο από το Εφετείο Αθηνών εισπράττονται από δικαστικά έξοδα και ποινές 1.400.000 ευρώ ετησίως, ενώ τα αντίστοιχα βεβαιωμένα ποσά στις εφορίες από το ίδιο δικαστήριο ανέρχονται στα 15.000.000 ετησίως.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος τόνισε ότι οι αποδοχές των δικαστών συγκρίνονται μόνο με αυτές των βουλευτών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Το γεγονός ότι δικαστές και εισαγγελείς υπέδειξαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς να γίνει δεκτή η εισήγησή τους, ισοδύναμα μέτρα που θα απέδιδαν περισσότερα από τα 19.000.000 ευρώ που επιθυμεί η κυβέρνηση να περικόψει από τους μισθούς τους επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ρούσσος Παπαδάκης.

«Να καταργηθεί το υπ. Δικαιοσύνης»

Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον χώρο της Δικαιοσύνης, με τους δικαστές, αντί να ανεβαίνουν στις έδρες, να προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην πανδικαστική συγκέντρωση ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Γλέζος, δηλώνοντας ότι συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα δικαστών και εισαγγελέων. Μάλιστα, ο βουλευτής προχώρησε σε μια πρόταση, η οποία προκάλεσε αίσθηση, καλώντας την Πολιτεία να προβεί στην κατάργηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Αποτελεί αντινομία να υπάρχει υπουργείο Δικαιοσύνης αφού η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην εποπτεύεται από πολιτικό πρόσωπο» είπε προσθέτοντας με νόημα: «Δεν καταλαβαίνω πώς ο παλιός φίλος μου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ανέχεται να αντιποιείται τη δικαστική εξουσία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννης Αδαμόπουλος προχώρησε στη διαπίστωση ότι η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται από την εκτελεστική εξουσία με κριτήρια καθαρά οικονομικά.

Αντί να υποβοηθείται το ομολογουμένως δύσκολο έργο σας, επιλέγεται συνειδητά να υπονομεύεται, υπό την επίδραση ευκαιριακών λογικών και άκρως αναποτελεσματικών πολιτικών» είπε ο κ. Αδαμόπουλος απευθυνόμενος σε δικαστές και εισαγγελείς, προσθέτοντας ότι η περικοπή των αποδοχών τους αποτελεί «εξωτερίκευση μιας πρωτοφανούς απαξίωσης του ίδιου του θεσμού της Δικαιοσύνης και καταφανή πλέον πρόθεση στοχοποίησης συλλήβδην ενός ολόκληρου πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπία βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς και συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ