Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Με αναδιάρθρωση 150.000 «κόκκινων» δανείων επιχειρήσεων το «ποδαρικό» του εξωδικαστικού

Σε μαζικές αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι τράπεζες από τις 3 Αυγούστου, οπότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Οι τράπεζες προσδοκούν τη διευθέτηση δανείων 150.000 επιχειρήσεων με χρέη προς τον τραπεζικό τομέα. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι δύο στις τρεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπιστώθηκε η ετοιμότητα του συστήματος, με τα πιστωτικά ιδρύματα να ζητούν ακόμα πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τις αναλύσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που θα καταθέτουν αίτηση υπαγωγής. Εκτιμάται ότι τον Οκτώβριο το σύστημα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο.

Αυτή τη στιγμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και απομένει η διασύνδεση των τραπεζών. Η βασικότερη εκκρεμότητα για την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πρόσωπα των οποίων οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών θα υπάρξει μία απλοποιημένη διαδικασία, κατά την οποία η πρόταση ρύθμισης καθώς και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του οφειλέτη θα παράγονται με αυτοματοποιημένο τρόπο από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών δύναται να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να υπαχθεί σε πτώχευση και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ