Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Με δανεικά η πληρωμή των φόρων

Στις πιστωτικές κάρτες στράφηκαν πολλοί πολίτες εκμεταλλευόμενοι τις άτοκες δόσεις, αυξάνοντας όμως το χρέος τους προς τις τράπεζες

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Στη χρέωση των πιστωτικών καρτών τους, δηλαδή σε δανεισμό, καταφεύγουν μαζικά οι φορολογούμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φορολογική καταιγίδα που τους πλήττει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρέωση πιστωτικών καρτών, που ισοδυναμεί με δάνειο, για την πληρωμή φόρων παρουσιάζει αύξηση 30%-40% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι φορολογούμενοι κάνουν χρήση των προγραμμάτων των τραπεζών για άτοκες διευκολύνσεις στην πληρωμή των φόρων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα έσοδα στο εννιάμηνο παρουσιάζουν υπερκάλυψη των στόχων κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Η χρέωση καρτών για την πληρωμή φόρων γίνεται πολλές φορές για το σύνολο της φορολογικής οφειλής και όχι για κάθε δόση, με αποτέλεσμα να εισρέουν νωρίτερα τα σχετικά έσοδα στον Κρατικό Προϋπολογισμό σε σχέση με τις προβλέψεις. Για παράδειγμα, πολλοί φορολογούμενοι χρέωσαν στην πιστωτική τους το σύνολο του φετινού ΕΝΦΙΑ και όχι καθεμία από τις πέντε δόσεις. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πανηγυρίζει γιατί έχουν αυξηθεί οι εισπράξεις, το πρόβλημα όμως μεταφέρεται στο ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, που διογκώνεται και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στους πολίτες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, ύψους 92 δισ. ευρώ, και της ραγδαίας αύξησης των «κόκκινων» καταναλωτικών, και όχι μόνο, δανείων προφανώς λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια (55,2%), προσεγγίζοντας τα 28 δισ. ευρώ, με ραγδαία επιδείνωση του σχετικού δείκτη και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 76% αυτών των δανείων είναι σε καθυστέρηση άνω του εξαμήνου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ