Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Με δική της λίστα μέτρων η τρόικα στην Αθήνα!

Με τον δικό τους κατάλογο μέτρων για τα 11,6 δισ. ευρώ καταφτάνουν αύριο στην Αθήνα ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του, θέλοντας να δείξουν ποιος είναι πραγματικά το αφεντικό.

Στο μεταξύ από χθες βρίσκονται στην Ελλάδα 40 τροϊκανοί των τεχνικών κλιμακίων, που διαμήνυσαν χωρίς περιστροφές στους αποσβολωμένους συνομιλητές τους ότι θέλουν απολύσεις αντί για μετατάξεις, ενώ είναι καλό και να ξεχάσουν τις δόσεις στην πληρωμή των φόρων που υπόσχονταν το προηγούμενο διάστημα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Οι τροϊκανοί ζήτησαν επίσης να σταματήσει η «φάμπρικα» με τις παρατάσεις στην πληρωμή των φόρων, η οποία οδηγεί στην κατακρήμνιση των δημόσιων εσόδων.

Χθες τα τεχνικά κλιμάκια πέρασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έκαναν φύλλο και φτερό τον Προϋπολογισμό. Ανακάλυψαν ότι η τρύπα στα έσοδα, από 500.000.000 ευρώ που ήταν το περασμένο Μάρτιο, έχει ήδη φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ και είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας άκουσαν έκπληκτοι τα σχέδια της κυβέρνησης για πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 10 δόσεις (που θα φτάσουν μέχρι και το 2013), όταν την ίδια ώρα η υστέρηση εσόδων από τον φόρο εισοδήματος ξεπερνά τα 900.000.000 ευρώ. Ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν και παρέπεμψαν στις διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, που καταφτάνουν αύριο.

Ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του είναι βέβαιο ότι θα επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων μέτρων εφέτος, ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες του Προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν στελέχη που μετείχαν στις συσκέψεις, τα μέτρα 3,3 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα έσοδα εντός του 2012. Για παράδειγμα, πολλές από τις δόσεις για το ειδικό τέλος ακινήτων θα εισπραχθούν τους πρώτους μήνες του 2013, ενώ το μέτρο της εξίσωσης φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα φέρει τα περισσότερα έσοδα το 2013 (μεταξύ Ιανουαρίου – Απριλίου).

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εξέφρασαν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει έως σήμερα απολύσεις στον δημόσιο τομέα, όπως επίσης και για το γεγονός ότι σε πολλές από τις ΔΕΚΟ και τους δημόσιους οργανισμούς δεν έχει εφαρμοστεί η περικοπή του μισθολογικού κόστους κατά 30%, όπως αποφασίστηκε στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Μαρτίου.

Η ανακεφαλαιοποίηση προωθείται

Νέα παράταση στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενδέχεται να προκαλέσει η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα. Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τη διοίκηση της ΟΤΟΕ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παραταθεί και μετά το φθινόπωρο η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, που προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με επιπλέον 25 δισ. ευρώ, εκτός των 18 δισ. που έχουν ήδη δοθεί.

Η εκταμίευση των 25 δισ. ευρώ από την τρόικα είναι απαραίτητη ώστε, αφενός, να ξεκινήσουν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), στις οποίες το Ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές, και, αφετέρου, ενισχυθούν ενδεχομένως η Aγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τον κεντρικό τραπεζίτη, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να προσδιοριστούν τον επόμενο μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει, σε συνεργασία με την τρόικα, να καταλήξει σε λύση για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η ΟΤΟΕ ζήτησε, χωρίς αποτέλεσμα, από τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί ότι θα ενταχθεί και η ΑΤΕ στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ