Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Με… δυο κινήσεις η πώληση της ΔΕΗ

Η πώληση ενός τμήματος των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ μέσω της δημιουργίας μιας «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα μεταφερθούν σταθμοί παραγωγής, θα προηγηθεί της πώλησης του 17% της εταιρίας σε στρατηγικό επενδυτή.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μία από τις προτάσεις της τράπεζας HSBC, συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Μέσω της διπλής πώλησης θεωρείται ότι θα αυξηθεί το τίμημα που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ με βάση τη σημερινή αποτίμηση της ΔΕΗ, αν απλώς πωλούνταν το 17% των μετοχών, τα έσοδα θα ήταν αμελητέα.

Η κυβέρνηση έχει πάρει μικρή παράταση από την τρόικα και καλείται μέχρι τέλος Ιανουαρίου να παρουσιάσει ένα διπλό σχέδιο, το οποίο θα περιγράφει το μοντέλο πώλησης της ΔΕΗ και τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεπώς μέχρι τότε θα οριστικοποιηθεί και το σχέδιο, αφού εξεταστούν όλες οι προτάσεις των συμβούλων.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ», με μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη, αλλά και υδροηλεκτρικές θεωρείται ότι θα καλύψει την απαίτηση Κομισιόν και τρόικας για άνοιγμα της αγοράς (όχι μόνο της αγοράς λιγνίτη). Ταυτόχρονα θα φέρει έσοδα στα ταμεία της ΔΕΗ και του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς είχε πέσει στο τραπέζι πρόταση για τη δημιουργία δύο «μικρών ΔΕΗ» κατά τα πρότυπα της ιταλικής ΕΝΙ. Τώρα κάποιοι στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ότι η δημιουργία μόνο μίας εταιρίας θα είναι αρκετή για να καλυφθούν τόσο οι απαιτήσεις του Μνημονίου όσο και η ανάγκη αυξημένων εσόδων. Στη «μικρή ΔΕΗ» εκτιμάται ότι μπορεί να μεταφερθεί το 30% των μονάδων της ΔΕΗ (θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου).

Αν επικρατήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, η πώληση του 17% της ΔΕΗ θα γίνει σε επόμενη φάση, με την ελπίδα ότι θα έχουν βελτιωθεί και οι χρηματιστηριακές συνθήκες. Το Δημόσιο διατηρεί στη ΔΕΗ την καταστατική μειοψηφία και ποσοστό 34%. Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης και του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο υψηλής τάσης για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) έχουν υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπήκε στο τελευταίο Μνημόνιο και δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ