Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Με «δύο ταχύτητες» και στα επιτόκια!

Τις μεγάλες διαφορές Βορρά και Νότου, ακόμη και στα επιτόκια που πληρώνουν για τραπεζικά δάνεια οι επιχειρήσεις, περιγράφει δημοσίευμα των «Financial Times», επιβεβαιώνοντας ότι πρακτικά η ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι σενάριο επί χάρτου, αλλά μια κατάσταση που τείνει να γίνει πραγματικότητα. Τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις του Νότου της ευρωζώνης αυξήθηκαν απότομα τον Ιούλιο, ενώ τα αντίστοιχα επιτόκια στις χώρες του Βορρά ακολουθούν πτωτική τάση, μια κατάσταση που σύμφωνα με το δημοσίευμα αντανακλά τον κατακερματισμό της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ χάνει τον έλεγχο του κόστους δανεισμού. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωτράπεζα και δείχνουν ότι οι μικρές ισπανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ οι ανταγωνίστριές τους στη Γερμανία πληρώνουν επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στην Ισπανία και την Ιταλία για επιχειρηματικά δάνεια έως 1.000.000 ευρώ με διάρκεια από ένα έως πέντε χρόνια διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 6,5% και 6,24%, αντίστοιχα, ενώ στη Γερμανία υποχώρησε στο 4,04%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, που άρχισε να δημοσιοποιεί η ΕΚΤ τα σχετικά στοιχεία. Οι επιχειρήσεις του Νότου βρίσκονται πλέον σε μειονεκτική κατάσταση σε σχέση με αυτές του Βορρά, κάτι που αποτελεί δεδομένο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα συζητήσει σχέδια για παρέμβαση της τράπεζας στις αγορές κρατικών ομολόγων. Η επίπτωση στις οικονομίες της περιφέρειας από τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνεται περαιτέρω από τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας. Τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα από ό,τι δείχνει η διαφορά στα ονομαστικά επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος στην περιφέρεια, αυξάνοντας την απόκλιση στα πραγματικά επιτόκια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της τράπεζας Barclays Τζούλιαν Κάλοου. Ο επικεφαλής των αξιολογήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης χωρών του οίκου Fitch Ντέιβιντ Ρίλεϊ λέει: «Ο κατακερματισμός επιδεινώνεται. Αν η τάση αυτή αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, θα βρεθούμε μπροστά σε μια ριζική αναδιάταξη της ευρωζώνης. Ο κατακερματισμός υποσκάπτει όλη τη λογική βάση για το ευρώ και θα μπορούσε τελικά να διευκολύνει τη διάσπασή του». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δικαιολόγησε την ενδεχόμενη δράση της ΕΚΤ, επικαλούμενος τον χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό, ο οποίος αντανακλάται στη δραστική μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε άλλες χώρες και στην υποκατάσταση των ιδιωτικών ροών κεφαλαίων από την ΕΚΤ σε μεγάλη κλίμακα. Η μείωση της διασυνοριακής έκθεσης τραπεζών, συχνά κατόπιν πιέσεων από τις εθνικές εποπτικές αρχές τους, μεγέθυνε την πιστωτική στενότητα στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ