Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Με φωτοτυπίες και… CD γυμνάσια και λύκεια!

Φωτοτυπίες και CD αντί για σχολικά βιβλία θα μοιραστούν φέτος στους μαθητές στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινάει σε λιγότερο από δυο εβδομάδες. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις (σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου) της υπουργού Παιδείας ότι τα «βασικά» βιβλία θα βρίσκονται εγκαίρως στα σχολεία, τελικά τα παιδιά δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φωτοτυπίες, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες. Παράλληλα, η καινοτόμος ιδέα -που μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία-, την οποία είχε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εμπλουτίστηκε και με CD. Ετσι, όσοι μαθητές δηλώσουν ότι διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους θα παραλαμβάνουν το σχετικό CD, ενώ οι υπόλοιποι θα βολευτούν με φωτοτυπίες.

Σε αυτή τη λύση κατέληξαν υπουργός Παιδείας και Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης στη συνάντηση που είχαν για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς. Καθώς η 12η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, πλησιάζει απειλητικά και το χαρτί που παρήγγειλε ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) μόλις πριν από λίγες ημέρες πήρε τον δρόμο για το τυπογραφείο, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η λύση τού στοκ βιβλίων που είχε στις αποθήκες του το υπουργείο και είχε εξεταστεί αρχικά εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν έφτανε για να καλύψει ούτε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών αναγκών.

Στο παρά πέντε, λοιπόν, της νέας σχολικής χρονιάς, μόνο 30 τίτλοι διδακτικών εγχειριδίων βρίσκονται στην τελική φάση εκτύπωσης και αυτά προορίζονται για τους μαθητές του δημοτικού. Για τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου θα επιστρατευθούν CD και φωτοτυπίες, προκειμένου να μην ξεκινήσουν τα μαθήματα με τις τσάντες άδειες. Πάντως, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών είχε, από την πρώτη στιγμή, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυρία Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας ότι τα αποθέματα περσινών βιβλίων είναι ελάχιστα. Είχαν εκφράσει ακόμα τις ενστάσεις τους για το κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι παραδόσεις των μαθημάτων με φωτοτυπίες και… CD πλέον.

Εύη Πανταζοπούλου


Οι φοιτητές απαντούν με καταλήψεις στον νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε ρυθμό καταλήψεων μπαίνει η φοιτητική κοινότητα απαντώντας, με αυτόν τον τρόπο, στον νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Με τη στήριξη των πρυτανικών αρχών, οι οποίες συμφώνησαν να μεταθέσουν την εξεταστική περίοδο για να διευκολύνουν τις Γενικές Συνελεύσεις, οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολών τους.

Στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να εισέλθουν και οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς σήμερα συνεδριάζει η Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ και την Παρασκευή η Σύνοδος των Πρυτάνεων προκειμένου να τοποθετηθούν επί του νέου νόμου και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ηδη από τη Δευτέρα υπό κατάληψη τελούν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Χτες ομάδα φοιτητών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, κατέλαβε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκλεισε την είσοδο του κτιρίου. Σε συμβολική και ολιγόωρη κατάληψη των γραφείων της διοίκησης προχώρησαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες και στο ΤΕΙ Πειραιά καθώς και σε άλλα πανεπιστήμια.

Και στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετατέθηκε με απόφαση των πρυτανικών αρχών κατά μία ημέρα η εξεταστική, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χθες, για να μπορέσουν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων να διαβεβαιώνουν ότι όσα μαθήματα χαθούν εξαιτίας των κινητοποιήσεων που θα αποφασίσουν φοιτητές και καθηγητές θα μεταφερθούν αυτόματα στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Στη Θεσσαλονίκη φοιτητές του ΜΑΣ προχώρησαν χθες σε κατάληψη του κτιρίου της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ). Παρά την άρνηση της Συγκλήτου να αναβάλει την εξεταστική περίοδο για να πραγματοποιηθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων, οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής και του Χημικού προχώρησαν από τις αρχές της εβδομάδας σε καταλήψεις. Η Σύγκλητος, πάντως, θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα και θα εξετάσει το αίτημα των φοιτητών για μετάθεση της ημερομηνίας της εξεταστικής περιόδου.


Αρχίζουν οι αιτήσεις για τις φοιτητικές εστίες

Από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου θα μπορούν οι εισακτέοι στην Ανώτατη Εκπαίδευση να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να εξασφαλίσουν μία θέση στις φοιτητικές εστίες των ιδρυμάτων. Η κατάθεση της αίτησης, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (www.ein.gr), το οποίο έχει στην ευθύνη του τις φοιτητικές εστίες. Στην ιστοσελίδα, οι ενδιαφερόμενοι, εκτός από τη σχετική φόρμα την οποία πρέπει να συμπληρώσουν, θα ενημερωθούν και για τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσουν, προκειμένου να αποδείξουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για να καταλάβουν μία θέση στις φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΙΝ, ήδη 9.000 νέοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης σκοπός είναι να εξυπηρετηθούν φέτος επιπλέον 2.000 φοιτητές. Φέτος θα τεθεί σε λειτουργία και μία νέα υπηρεσία που ονομάζεται «Εστιάζω» και πρόκειται για έναν συμβουλευτικό σταθμό στη φοιτητική εστία Πατησίων που απευθύνεται στους νέους από όλα τα πανεπιστήμια.


1.000 υποψήφιοι για… ένα κλικ έμειναν εκτός των πανεπιστημίων

Ενα… «κλικ» στοίχισε την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε περίπου 1.000 υποψηφίους οι οποίοι δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, που εγκαινίασε φέτος, για πρώτη φορά, το υπουργείο Παιδείας, μάλλον απέτυχε παταγωδώς, αφού υποψήφιοι και κάποιοι εκ των οποίων αριστούχοι έμειναν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μαθητές που, προφανώς, δεν ήταν εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο και δεν είχαν την κατάλληλη καθοδήγηση έχασαν την ευκαιρία να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Εδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις πανελλαδικές εξετάσεις, συμπλήρωσαν κανονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά την τελευταία στιγμή μια καθοριστική κίνηση στον υπολογιστή που δεν έγινε τους… άφησε έξω από τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Από χθες, που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής, τα τηλέφωνα στο υπουργείο Παιδείας έχουν πάρει φωτιά. Υποψήφιοι που περίμεναν εναγωνίως να δουν το όνομά τους στις λίστες με τους επιτυχόντες έπεσαν από τα σύννεφα, όταν συνειδητοποίησαν ότι, ενώ είχαν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, δεν είχαν εισαχθεί σε καμία σχολή. Ετσι, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για να διαμαρτυρηθούν, όπου, βεβαίως, δεν έλαβαν καμία απάντηση, αφού τίθεται νομικό ζήτημα.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να βρεθεί τρόπος ώστε να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Ωστόσο, το ζήτημα των μη επικυρωμένων μηχανογραφικών δελτίων είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς πρέπει να διευθετηθεί και νομικά, ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση το αδιάβλητο της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας φέρεται να βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης που θα λάβει η Διεύθυνση Εξετάσεων, προκειμένου να της δώσει το «πράσινο φως», εφόσον είναι εφικτό κάτι τέτοιο, να εκδώσει διορθωτική εγκύκλιο υπέρ των υποψηφίων που δεν εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή δεν οριστικοποίησαν, κατά λάθος, το μηχανογραφικό τους δελτίο.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ