Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Με φωτοτυπίες τώρα αντί για συγγράμματα

«Χτύπησε» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), μετά τα σχολεία, το φαινόμενο των φωτοτυπιών. Καθυστερήσεις, βεβαίως, στη διανομή των συγγραμμάτων παρατηρούνται την τελευταία τριετία, όμως φέτος τα βιβλία δεν έφτασαν ποτέ, αλλά αντικαταστάθηκαν από φωτοτυπίες. Αυτό καταγγέλλουν οι φοιτητές του τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας στο ΕΑΠ, οι οποίοι, ενώ έχουν πληρώσει αδρά τα δίδακτρα, περίπου 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα, δεν έχουν πάρει συγγράμματα για τέσσερα μαθήματα (Λογοτεχνία Ισπανίας, Ιστορία Λατινικής Αμερικής, Ιστορία Ισπανίας, Πολιτισμός Ισπανίας).

Αντιθέτως, για να λήξουν το θέμα οι αρμόδιοι του ΕΑΠ, αποφάσισαν να τους μοιράσουν φωτοτυπίες των βιβλίων παράνομα, όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές του τμήματος. Οι ίδιοι τονίζουν ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν με τις εκδοτικές εταιρίες που εδρεύουν στην Ισπανία ενημερώθηκαν ότι το ΕΑΠ ουδέποτε έλαβε σχετική άδεια να προχωρήσει στην αναπαραγωγή των συγγραμμάτων. Οι φοιτητές διερωτώνται, μάλιστα, πού πηγαίνουν τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που πληρώνουν για δίδακτρα, όταν οι αμοιβές των καθηγητών είναι πενιχρές και το πανεπιστήμιο δεν είναι τυπικό στις υποχρεώσεις του απέναντι στους νέους.

Προβλήματα με τα συγγράμματα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς αρκετά από αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στους εκδοτικούς οίκους. Ηδη από τις αρχές του μήνα, τα παιδιά έχουν προμηθευτεί, μέσω του συστήματος Εύδοξος, τα κουπόνια για να παραλάβουν δωρεάν τα βιβλία που επέλεξαν για κάθε μάθημα. Ωστόσο, όταν έφτασαν στους εκδοτικούς οίκους, έφυγαν με άδεια χέρια, αφού δεν ήταν διαθέσιμα.

Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από δύο μήνες θα διεξαχθεί η χειμερινή εξεταστική, το υπουργείο Παιδείας είχε καλέσει τους εκδοτικούς οίκους να έχουν έτοιμα προς παράδοση τα συγγράμματα από τις αρχές του μήνα, προκειμένου να τα έχουν οι φοιτητές έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τώρα, το υπουργείο απειλεί όσους οίκους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ότι θα αποσύρει τα συγγράμματά τους από τη λίστα επιλογών, γεγονός, όμως, που θα προκαλέσει καθυστερήσεις, αφού οι φοιτητές θα πρέπει να επαναλάβουν όλη τη διαδικασία για να προμηθευτούν τα βιβλία.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ