Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Με ή χωρίς πρωτεΐνες η διατροφή;

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, των ιστών και των οργάνων του, φαίνεται όμως ότι δεν τον βοηθούν ιδιαιτέρως όταν πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μια διατροφή που περιλαμβάνει ελάχιστες ή και καθόλου πρωτεΐνες -και συγκεκριμένα το αμινοξύ τρυπτοφάνη- πριν από τη χειρουργική επέμβαση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες. Επί σχεδόν μία εβδομάδα η πρώτη ομάδα ακολουθούσε κανονική διατροφή, ενώ στην άλλη χορηγούσαν τροφές που δεν περιείχαν πρωτεΐνες και τρυπτοφάνη. Στη συνέχεια τα υπέβαλαν σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, κατά τις οποίες διέτρεχαν κίνδυνο να υποστούν βλάβες σε ζωτικά όργανα, καθώς και στο κυκλοφορικό. Οπως προέκυψε, τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας παρουσίασαν λιγότερες επιπλοκές κατά την εγχείρηση και διατηρήθηκαν όλα στη ζωή. Αντίθετα τα ποντίκια της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, ενώ το 40% από αυτά δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν με βεβαιότητα τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο θεωρούν ότι οι πρωτεΐνες επιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο στη λειτουργία κάποιων γονιδίων, τα οποία ρυθμίζουν τον μεταβολισμό έτσι ώστε ο οργανισμός να αντέχει περισσότερο την ταλαιπωρία στην οποία τον υποβάλλει μια χειρουργική επέμβαση, ανεξαρτήτως από τον βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας που τη διακρίνει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνουν δοκιμές και σε ανθρώπους, καθώς πιστεύουν ότι αν τελικά ισχύει αυτή η άποψη θα τους αναγκάσει να αναθεωρήσουν την αντίληψη που ισχύει ως σήμερα και η οποία συστήνει στους ασθενείς την κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών πριν από το χειρουργείο, επειδή υποτίθεται ότι ενισχύουν τον οργανισμό και τον προστατεύουν από τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ