Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Με καθυστέρηση (!!!) θα έρχονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες

Δυσκολότερη θα είναι φέτος η πρόσβαση των ασθενών σε νέα, καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας για την εφαρμογή δύο επιπλέον μέτρων στις φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο να μην ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη.

Το πρώτο μέτρο αφορά την αναγκαστική έκπτωση ύψους 25% σε κάθε νέο σκεύασμα, που θα τιμολογηθεί και θα ενταχθεί στη θετική λίστα, πέραν των εκπτώσεων που ήδη παρέχονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για να αποζημιωθεί ένα νέο φάρμακο στην ελληνική αγορά θα πρέπει πρώτα να έχει κυκλοφορήσει και να αποζημιώνεται σε 14 άλλες χώρες της Ευρώπης, επτά από τις οποίες πρέπει να διαθέτουν και οργανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον χώρο του φαρμάκου, η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων σημαίνει ότι τα καινοτόμα σκευάσματα θα έρχονται στην ελληνική αγορά με μεγαλύτερη καθυστέρηση από δύο έως και τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Και αυτό θα συμβεί επειδή τα περιθώρια κέρδους της φαρμακοβιομηχανίας ουσιαστικά εξανεμίζονται, με συνέπεια οι Ελληνες ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να περιμένουν αρκετά μέχρι να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ