Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Με κωδικός «Αριάδνη»

Μέσω «τιμολογίου» συμβολαιογράφου θα πραγματοποιούνται στο εξής γάμοι, κηδείες, διαζύγια, ακόμα και σύμφωνα συμβίωσης. Αυτός είναι ο… πρωτότυπος τρόπος που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας για να αποτρέπει στο εξής φαινόμενα καταβολής συντάξεων «μαϊμού» ή, γενικότερα, παροχές από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ασφαλισμένους που δεν τις δικαιούνται.

Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνος Βλαχάκης, έγινε γνωστό ότι από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα που φέρει την κωδική ονομασία «Αριάδνη». Η επιβάρυνση για τους πολίτες θα κυμαίνεται κατά πληροφορίες από συμβολαιογράφους μεταξύ 40 και 50 ευρώ για την κάθε πράξη, για καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι μόνο το αντίτιμο για τη συμβολαιογραφική πράξη που αφορά περίπτωση θανάτου θα επιστρέφεται στους συγγενείς του ασφαλισμένου μέσω του ταμείου, για να συμπεριληφθεί στα έξοδα κηδείας. Για γάμους και διαζύγια η επιβάρυνση θα πληρώνεται από τον ασφαλισμένο, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα επιπλέον «χαράτσι» εν μέσω οικονομικής κρίσης…

Στόχος, κατά τον Γ. Βρούτση, είναι να πάψουν να χορηγούνται συντάξεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνται, αλλά και να διακοπούν τυχόν ασφαλιστικές παροχές σε άτομα που μετά τον γάμο τους έπαψαν να είναι προστατευόμενα μέλη, π.χ. άγαμες θυγατέρες που στο μεταξύ έχουν παντρευτεί. Επίσης, θα σταματήσουν να καταβάλλονται οικογενειακά επιδόματα σε διαζευγμένους, μια και το ασφαλιστικό ταμείο θα γνωρίζει στο εξής ότι έχουν χωρίσει.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από τη στιγμή που δεν θα χορηγούνται πλέον συντάξεις «μαϊμού» το όφελος για τα ταμεία θα ανέλθει έως και τα 400.000.000 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, η ετήσια δαπάνη για τους συμβολαιογράφους κυμαίνεται κοντά στα 4.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 60.000 γάμοι, 13.000 διαζύγια και σχεδόν 110.000 κηδείες. Αρα ο συμβολαιογραφικός κλάδος ξαφνικά θα αποκτήσει καινούργια «πελατεία» πάνω από 183.000 άτομα σε ετήσια βάση.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης, σχολίασε ότι όχι μόνο δεν θα διευκολύνει το πρόγραμμα «Αριάδνη» τον εντοπισμό των συντάξεων «μαϊμού», αλλά αντίθετα «θα αυξήσει υπέρμετρα τη γραφειοκρατία και θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ