Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Με νέες τεχνολογίες πολεμούν την άνοια στα ΚΑΠΗ

Τις νέες τεχνολογίες στη μάχη κατά της άνοιας και υπέρ της σωματικής ενδυνάμωσης των ηλικιωμένων επιστρατεύει και εισάγει στα ΚΑΠΗ ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί σε άτομα με αναπηρίες η LLMCare (Long Lasting Memories – LLM), που έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με άνοια.

Ειδικότερα, το σύστημα σωματικής ενδυνάμωσης LLMCare εφαρμόζεται με επιτυχία σε δύο Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου, ενώ θα εισαχθεί πιλοτικά στα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία που λειτουργούν στην περιοχή.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης, που επιτυγχάνεται μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι χρήστες παίζοντας βελτιώνουν την υγεία τους» εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μπαμίδης, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που θα δραστηριοποιηθεί στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Μάλιστα, θα είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σύστημα θα εφαρμοστεί σε άτομα με αναπηρίες και οι ερευνητές αναμένουν να δουν αν θα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και σε αυτή την ειδική ομάδα πολιτών.
Εκτός από «παιχνίδια μυαλού», η LLMCare περιλαμβάνει και σωματικές ασκήσεις. Ο χρήστης εκτελεί εντολές ενός προσωποποιημένου κινούμενου σχεδίου (avatar), που του υποδεικνύει ορισμένες ασκήσεις. Οι εγκεφαλικές λειτουργίες του χρήστη καταγράφονται ταυτόχρονα και κατόπιν αξιολογούνται.

Θ. Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ