Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

«Με περικοπές έως 60% πώς θα είναι ανεξάρτητοι οι δικαστές;»

Για ακόμη μία φορά δικαστές και εισαγγελείς έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της τεράστιας μείωσης των αποδοχών τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 60%, στο πλαίσιο της τακτικής συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.


Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε στο ζήτημα των περικοπών επισημαίνοντας: «Οι δικαστές δικαιούνται να αξιώνουν από την Πολιτεία να εξασφαλίσει αποδοχές που να θωρακίζουν την ανεξαρτησία τους και να επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους».

Προειδοποίηση

Η κυρία Θάνου αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της Δικαιοσύνης, όπως οι σοβαρές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, χτυπώντας και πάλι την… καμπάνα στην εκτελεστική εξουσία. Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΔΕ επισήμανε ότι «εάν η Πολιτεία εξακολουθήσει να αδιαφορεί, η κατάσταση στη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης θα καταστεί σύντομα μη αναστρέψιμη». Παράλληλα απευθύνθηκε στις άλλες δύο εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική), υπογραμμίζοντας: «Τους καλούμε να κατανοήσουν ότι η επίδειξη ενδιαφέροντος και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ποιοτική και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης είναι επένδυση και όχι παθητικό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, στον χαιρετισμό του, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση επίλυση του ζητήματος της μείωσης των αποδοχών των πρώην συναδέλφων του, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μία από τις κύριες προτεραιότητές του». Χαρακτηριστικά, ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς ανέφερε: «Γνωρίζω ότι καίτοι η Πολιτεία σάς σέβεται και σας στηρίζει δεν είναι πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντί σας. Και αναφέρομαι στο ζήτημα των αποδοχών. Παραγνωρίζει ότι η μισθολογική και η συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των δικαστικών λειτουργών δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά αποκλειστικά θεσμικό, που το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει».

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά (τελευταία δόση) των δικαστών θα καταβληθούν κανονικά τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ οι συνταξιούχοι θα τα λάβουν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Επιπλέον ο κ. Αθανασίου δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα γίνει πραγματικότητα η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας. Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι άλλων δικαστικών ενώσεων, δικηγόροι κ.ά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ