Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλάζουν τις προθεσμίες για το δημοψήφισμα!

Θα υπογραφεί εντός των επόμενων ωρών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Ενώπιον των ευθυνών του έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον Προκόπη Παυλόπουλο

Με πραξικοπηματική μεθόδευση η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ την αλλαγή των όρων του νόμου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου, να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες έως την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το απόγευμα η κυβέρνηση σκοπεύει να καταρτίσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που να αλλάζει τις προϋποθέσεις και τις χρονικές προθεσμίες, ώστε το δημοψήφισμα να οργανωθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα, επίσης με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε στη σημερινή του συνάντηση από τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να αρνηθεί την υπογραφή του πρώτα για την κύρωση της χθεσινής απόφασης της Βουλής και ακολούθως για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταρτίζει η κυβέρνηση για την αλλαγή των κανόνων διενέργειας του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012 που αφορά στη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων, οι έφοροι και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής, διορίζονται με κλήρωση σε δημόσια συνεδρία από το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου. Επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να καταργηθεί η πρόβλεψη της κλήρωσης και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου να διοριστούν οι ίδιοι έφοροι και δικαστικοί αντιπρόσωποι που συμμετείχαν και στις εκογές της 25ης Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το νόμο 4023 του 2011 στο άρθρο 10 & 2 προβλέπεται ότι δημιουργούνται δύο επιτροπές υποστήριξης, η μία για το «ναι» και η άλλη για το «όχι». Για τη συγκρότηση ενημερώνεται ο υπουργός Εσωτερικών εντός τριών ημερών από τη δημοσιοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του δημοψηφίσματος για το ποιοι θα συμμετέχουν. Σε αυτές μπορούν να πάρουν μέρος κόμματα, ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις προσώπων της κοινωνίας.

Επίσης, η κυβέρνηση μεθοδεύει την αλλαγή της χρονικής προθεσμίας, ώστε να γίνει σε μία ημέρα και όχι σε τρεις, ώστε μετά να προλάβουν οι δύο επιτροπές να ορίσουν τους εκλογικούς αντιπροσώπους και να επιβλέψουν την εν γένει διαδικασία.

Ο ίδιος νόμος, στο άρθρο 14 & 3, προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι αποστέλονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη το αργότερο πέντε ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Αυτό αποκλείεται, οπότε θα αλλάξει και αυτή η διάταξη.

Πηγή:protothema

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ