Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Με… ψαλίδι και μαχαίρι οι τράπεζες!

Ραντεβού για τις 12 Ιανουαρίου έδωσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις μισθών. Η χθεσινή επιστολή προς τον σύλλογο αποτελεί συνέχεια συνάντησης των δύο πλευρών, στην οποία η διοίκηση είχε ζητήσει περιορισμό μισθολογικών δαπανών κατά 150.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή σχεδόν -20% κατά μέσον όρο.

Αντίστοιχες μειώσεις μισθών έχουν ζητηθεί και από τις διοικήσεις των περισσότερων υπόλοιπων τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βαριές απώλειες που θα υπάρξουν από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σε πιο δραστικά μέτρα προχωρούν ορισμένες ξένες τράπεζες όπως η Millenium (πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) και η BNP Paribas, η οποία στις 23 Ιανουαρίου κλείνει το γραφείο της στην Αθήνα (έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια), με 100 υπαλλήλους να αναζητούν άλλη δουλειά.

Τον χορό των χαμηλότερων μισθών άνοιξε η Geniki Bank, η οποία ζήτησε οριζόντια μείωση μισθών 15%. Η ΑΤΕ έχει ζητήσει να ενταχθεί στο άρθρο 31 του νέου νόμου, που μεταφράζεται σε μέση μείωση στις αποδοχές κατά 18%. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εμπορική, η οποία προχωρά σε περικοπή σειράς επιδομάτων για να συμπιέσει το μισθολογικό κόστος. Η περικοπή του κόστους μισθοδοσίας που προωθεί η διοίκηση της θυγατρικής της Credit Agricole σε ετήσια βάση αγγίζει τα 50.000.000 ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα Πειραιώς.

Η διοίκηση της Εθνικής είχε υποστηρίξει στην πρώτη συνάντηση με τον Σύλλογο Υπαλλήλων (ΣΥΕΤΕ) ότι οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα θα είναι σημαντικές για την κεφαλαιακή της επάρκεια, με αποτέλεσμα να απαιτούνται δραστικές κινήσεις προκειμένου να διαμορφωθεί ο σχετικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier1) στο 9%.

Η ομοσπονδία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΟΤΟΕ) αντιδρά και επιμένει στην προάσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων σε όλα τα επίπεδα συλλογικής διαπραγμάτευσης, ενώ πρόσφατα αποφάσισε συντονισμό δράσης, νομική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της, διεθνοποίηση των αγώνων μέσω της Uni-Europa και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ