Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Με ρυθμούς χελώνας οι φοροέλεγχοι

«Καρκινοβατούν» οι έλεγχοι των Εφοριών, του ΣΔΟΕ και των Ελεγκτικών Κέντρων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής φυσικών προσώπων που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, την ώρα που η μεσαία τάξη βομβαρδίζεται διαρκώς με νέους φόρους και χαράτσια και με υπέρογκα πρόστιμα, αν δεν πληρωθούν εγκαίρως!

Επί συνόλου 1.222 ελέγχων, που διενεργούνται σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία, μόνο 86 έχουν ολοκληρωθεί και από τα πρόστιμα ύψους 13.000.000 ευρώ που βεβαιώθηκαν τελικά εισπράχθηκαν μόνο 1.600.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα που οι απλοί πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπερχρεώνονται από τα υπέρογκα «μνημονιακά» χαράτσια που τους επιβάλλονται… αφειδώς, οι ρυθμοί διενέργειας των φορολογικών ελέγχων σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, στις οποίες εμπλέκονται οικονομικά ισχυροί παράγοντες της χώρας, είναι πιο αργοί κι από της… χελώνας, με συνέπεια τα έσοδα που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το Δημόσιο από αυτόν τον τομέα «δράσης» να είναι πενιχρά.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι πλήρεις έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν στους 153 έναντι στόχου εξαμήνου για 250 ελέγχους, με αποτέλεσμα και η είσπραξη φόρων και προστίμων να περιορίζεται στο 32,43% έναντι στόχου 65%. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα από τους μερικούς ελέγχους, καθώς ο δείκτης έφτασε στο 243 έναντι στόχου 340 ελέγχων.

Το μεγαλύτερο στοίχημα -και πολιτικό- είναι η επιτάχυνση των ελέγχων στα άτομα μεγάλου πλούτου. Με τη συμπλήρωση του πενταμήνου ολοκληρώθηκαν μόλις 202 έλεγχοι. Απορίας άξιον είναι, πάντως, γιατί αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε συγκεντρωτικά τα στοιχεία των ελέγχων σε άτομα μεγάλου πλούτου, όταν τις προηγούμενες φορές υπήρχε αναλυτική περιγραφή των επιδόσεων επί των ελέγχων στη λίστα με τα εμβάσματα και στις offshore…

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ