Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Με… στρατηγό τη Φατμαγκιούλ η «εισβολή» του Σουλεϊμάν

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Εξωτερική πολιτική με… μπροστάρη τους τον Σουλεϊμάν! Πρέσβεις της πατρίδας τους εκτός συνόρων και κυρίως στα Βαλκάνια έχουν γίνει οι Τούρκοι ηθοποιοί, καθώς μέσω των σειρών όπου πρωταγωνιστούν προωθούν τη χώρα τους.

Μόνο η Ελλάδα έχει αγοράσει σε διάστημα τριών ετών πάνω από 17 τουρκικά σίριαλ. Με το που ολοκληρώθηκε η «Σιλά» στο Mega, το κανάλι μερίμνησε και προμηθεύτηκε τη «Φατμαγκιούλ». Το ίδιο συνέβη και στον ΑNT1, όπου μετά το φινάλε του «Son», που προβαλλόταν αμέσως μετά τον… ακλόνητο «Σουλεϊμάν» στη βραδινή ζώνη, αγόρασε το «Karadayi» για να μη μείνει άδεια η prime time του.

Τα τουρκικά σίριαλ πωλούνται σε 70 χώρες του κόσμου με έσοδα που ξεπερνούν τα 250.000.000 ευρώ. Ηδη η τουρκική βιομηχανία θεάματος πουλά, πέρα από τις χώρες του Ισλάμ και της Μέσης Ανατολής, σε Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, Ουγγαρία, ενώ ετοιμάζεται και για την Ισπανία!

Αξίζει να σημειωθεί ότι 65 παραγωγές σειρών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο -φέτος ξεπέρασαν τις 70- και το κόστος για την αγορά κάθε επεισοδίου είναι 4.000 ευρώ, ενώ κατά πληροφορίες κάθε επεισόδιο μπορεί να κοστίσει ακόμη και 1.000.000 ευρώ.

Γιατί όμως βγαίνουν στην αγορά σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ κοστίζουν πανάκριβα για να γυριστούν;

Διότι, όπως έγραψε εύστοχα στο διαδίκτυο ο ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού της Τουρκίας Αμπντουραχμάν Αριτζί, «με τις τουρκικές σειρές μπορούμε να μπούμε σε κάθε σπίτι και να διαδώσουμε την τουρκική κουλτούρα»! Μάλιστα σε συνέδριο για τον τουρισμό τόνισε ότι μιλά με επτά εταιρίες διανομής, ώστε οι σειρές να δίνονται ακόμη και δωρεάν στο εξωτερικό…

Και μην ξεχνάμε τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, που ζούμε καθημερινά μέσω του «Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς». Εδώ η σειρά ξεκίνησε με την κατάκτηση της Ρόδου και συνεχίστηκε με τη σφαγή των Γενιτσάρων όταν επαναστάτησαν.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να σταματήσει αυτόν τον… βομβαρδισμό της τουρκικής προπαγάνδας που μόνο κακό κάνει στη νεότερη γενιά τηλεθεατών, εκτός κι αν θέλουμε να μάθουμε την Ιστορία από την ανάποδη. Αραγε οι Τούρκοι θα αγόραζαν μια σειρά για τον Κολοκοτρώνη;

Τα δημοσιεύματα των ξένων και η ελληνική σιωπή

Η καθημερινή τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα «Today’s Zaman» σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει: «Από την πόλη Ντουρανκουλάκ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, έως την Πάτρα στην Ελλάδα και από την πόλη Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία έως την Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, τα νοικοκυριά παρακολουθούν κάθε βράδυ τουρκικές σαπουνόπερες με ήρωες πλούσιους και φτωχούς, ενώ η τηλεθέαση χτυπάει κόκκινο. Από τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι τηλεοπτικές σειρές στα Βαλκάνια επωφελείται πάντως το τουρκικό κράτος, καθώς μεταβάλλεται προς το καλύτερο η εικόνα της Τουρκίας στην περιοχή, ιδίως ανάμεσα στους Βαλκάνιους χριστιανούς, οι οποίοι έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις επισκέψεις τους στην Κωνσταντινούπολη».

Στο φαινόμενο όμως της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια μέσω των τηλεοπτικών σειρών αναφέρεται διεξοδικά σε δημοσίευμα της και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Η επιτυχία των τουρκικών σειρών αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο της Τουρκίας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, όπως υποστηρίζει η αυστριακή εφημερίδα.

Στη βουλγαρική ιστοσελίδα Sofia news agency (την πιο γνωστή της χώρας), με τίτλο «Οι τουρκικές σειρές έχουν κατακτήσει το τηλεοπτικό κοινό της Βουλγαρίας αλλά και όλων των βαλκανικών χωρών», υπογραμμίζεται ότι η επιτυχία των τηλεοπτικών σειρών από την Πόλη έχει αντιστρέψει την όποια αρνητική εικόνα της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Η πολιτιστική διείσδυση της Τουρκίας μέσα από τις σαπουνόπερες είναι πολύ μεγάλη, καθώς τόσο στη Βουλγαρία, στην Κροατία και τη Σερβία όπου προβαλλόταν η σειρά «Χίλιες και μία νύχτες» είχαν αυξηθεί οι φοιτητές που ήθελαν να μάθουν την τουρκική γλώσσα στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών!

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και τις επισκέψεις των πρωταγωνιστών στις χώρες όπου προβάλλονται οι σειρές, έπειτα από προσκλήσεις των τηλεοπτικών καναλιών πους τις φιλοξενούν -ήδη έχουν έρθει στη χώρα μας ο Ονούρ και η Σεχραζάτ-, καταλαβαίνουμε ότι οι τουρκικές σαπουνόπερες θα συνεχίσουν να πουλάνε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι…

Πρόκειται για το δόγμα της «ήπιας διπλωματίας και του νεοοθωμανισμού» που ευαγγελίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και το οποίο συνδράμει ο διευθυντής του τουρκικού ομίλου οπτικοακουστικών έργων Kalinos Holding Φιράτ Γκιουλντέν, ο οποίος πουλά σειρές με μοναδικό όρο τη μη μεταγλώττισή τους…

Στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκε μία αίτηση που καλεί τους πολίτες να την υπογράψουν προκειμένου να αποσυρθεί ο «Σουλεϊμάν» από την τηλεόραση, καθώς το εν λόγω σίριαλ παρουσιάζει τον σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών ως ήρωα, αλλά η Βουλή δεν κάνει κάτι…

Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και ότι δεν έχουν λεφτά, τα ιδιωτικά κανάλια γεμίζουν τη βραδινή ζώνη με τουρκικές σειρές, προχωρώντας σε ένα διαρκές έγκλημα εις βάρος της ελληνικής γλώσσας.

Μάθημα οθωμανικών 15 ώρες την εβδομάδα

Συνολικά 15 ώρες την εβδομάδα οι ελληνικές τηλεοράσεις «μιλούν» τουρκικά μέσω των σειρών «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», «Φατμαγκιούλ», «Karadayi». Και πάλι καλά, γιατί υπήρχαν χρονιές που έπαιζαν ταυτόχρονα σε Mega, ANT1, Alpha πάνω από έξι τουρκικές σειρές. Μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν αγοραστεί από τα ελληνικά κανάλια πάνω από 17 σειρές, όπως «Τα σύνορα της αγάπης», «Χίλιες και μία νύχτες», Πειρασμός», «Σιλά», «Εζέλ», «Ρώτα την αγάπη», «Μοιραίος έρωτας», «Κισμέτ», «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», «Φατμαγκιούλ», «Το αγιάζι του έρωτα», «Asi», «Μενεξέ», «Λάλε», «Son».

Μιλάμε δηλαδή για απίστευτες ώρες… φροντιστηρίου της τουρκικής γλώσσας.

Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα, το οποίο παραχωρεί τις δημόσιες συχνότητες στα ιδιωτικά κανάλια, το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπερτερεί του ξένου. Επίσης, με βάση την Τηλεοπτική

Οδηγία της Ε.Ε. οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να εκπέμπουν σε ποσοστό άνω του 50% στην ελληνική γλώσσα, χωρίς σε αυτό να προσμετρώνται οι ειδήσεις. Η τήρηση της Τηλεοπτικής Οδηγίας καταγραφόταν ως πέρυσι από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το ΙΟΜ, το οποίο είχε την υποχρέωση να συντάσσει την ετήσια έκθεση για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ΙΟΜ όμως έκλεισε και τις αρμοδιότητες πήρε η ΕΡΤ και μετά το χάος.

 

Τηλεθέαση-ρεκόρ

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι τα τουρκικά σίριαλ σημειώνουν τηλεθέαση που κάνει τα μηχανάκια της Νielsen να… τρελαίνονται. Και εδώ είναι ζήτημα συνευθύνης με το κοινό που δεν κάνει ζάπινγκ και αφήνει το τηλεκοντρόλ στους αποκεφαλισμούς του Σουλεϊμάν.

Η τηλεθέαση του τελευταίου φτάνει κατά μέσο όρο στο 27%, της «Φατμαγκιούλ» αγγίζει και το 30%, ενώ το νεοεισερχόμενο «Karadayi» φτάνει ήδη το 19%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά «Εζέλ» άγγιξε στη χώρα μας το 48% της τηλεθέασης!

Μαρία Ανδρέου

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αντεθνικό σχέδιο για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις! «Αφοπλίζουν» νησιά και Έβρο!

Αποσύρουν τις μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και καταργούν την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος», που...

Τορπίλη της Λιβύης στον «σουλτάνο»!

Στον αέρα το ψευδομνημόνιο μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για καθορισμό ΑΟΖ με Ελλάδα και Μάλτα Ξαφνικό χαστούκι στον Ερντογάν από τους Λίβυους που...

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...