Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Με συνέντευξη και τεστ οι 150.000 απολύσεις στο δημόσιο έως το 2015

Εως το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμα τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε απολύσεις, με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί στην τρόικα για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους και τη μείωση του συνολικού αριθμού τους κατά 150.000 έως το τέλος του 2015.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. H αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και συνέντευξη μαζί με γραπτό τεστ. Οι αξιολογητές των εταιριών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται θετικά και πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται». Ακόμη, με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες, το υπουργείο σχεδιάζει να αναθέσει το έργο της αξιολόγησης σε διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό (γαλλικό κράτος ή ΟΟΣΑ). Ο οργανισμός στη συνέχεια θα αναθέσει την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τους νέους οργανισμούς των υπουργείων. Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη, θα καταβληθεί προσπάθεια το νομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στην παρούσα Βουλή. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, από 5.427 που είναι σήμερα οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και τα τμήματα, θα μειωθούν σε 3.567. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν αντίστοιχα και οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο. Μόνο από τη μείωση των θέσεων ευθύνης, όπως είπε ο κ. Ρέππας, θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 6.000.000 ευρώ ετησίως.

Από τη διαδικασία πάντως της αλλαγής των οργανογραμμάτων, εκτός από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να εξαιρεθεί και το υπουργείο Οικονομικών, με πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το τελευταίο «ρουσφέτι» που εξασφάλισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση.

Ο κ. Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα και και την κωδικοποίηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων κράτους και πολιτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ