Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Με τέσσερις κόκκινες και μία κίτρινη κάρτα κατέφθασε η τρόικα!

Γεμάτη με κόκκινες κάρτες για την ελληνική οικονομία είναι, κατά τις πληροφορίες, η έκθεση που παρέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στους επικεφαλής τους στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον, οι οποίοι σήμερα, με την έκθεση υπό μάλης, συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο γραφείο του.

Οι εμπειρογνώμονες των δανειστών «καρφώνουν» την κυβέρνηση για την απροθυμία να προχωρήσει σε απολύσεις στο Δημόσιο, για τον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού από τους πρώτους δύο μήνες τους έτους, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη διαφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη φορολόγηση των ακινήτων.

Στο μόνο θέμα που εμφανίζονται διαλλακτικοί οι εμπειρογνώμονες της τρόικας είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση που θα αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Κόκκινη κάρτα δείχνουν στα εξής θέματα:

– ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Οι τροϊκανοί τονίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο και ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο το σχέδιο για την διαθεσιμότητα των 27.000 εργαζομένων, κάτι που είναι και μνημονική δέσμευση της κυβέρνησης για το 2013. Ως μεγαλύτερο «αγκάθι» στην έκθεση χαρακτηρίζεται η υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά να καταρτίσει σχέδιο αναζήτησης «περιττού» προσωπικού στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, με τριμηνιαίους στόχους για τις αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014. Για το 2013 έχει τεθεί ως στόχος η αποχώρηση 27.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τονίζουν ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα πειστικό σχέδιο για την απομάκρυνση εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα. Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της κατάρτισης του σχεδίου για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω βάσει του μέσου επιπέδου των τιμών που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., αποτελούν τις δύο προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των τελευταίων 2,8 δισ. ευρώ από την «υπερ-δόση» των 49,1 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε να καταβληθεί στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο.

– ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Φωτογραφίζονται οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τονίζεται επίσης ότι οι πρώτοι τέσσερις μήνες της φετινής χρονιάς θεωρούνται καθοριστικοί για την άντληση 2,55 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας επισημαίνουν ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις εμφανίζουν επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα υστέρηση και ότι εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Η τρόικα στο παρελθόν έχει θέσει ζήτημα αντικατάστασης της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από ξένους τεχνοκράτες τον ερχόμενο Ιούνιο αν οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται «εκτός τροχιάς».

– ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Σύμφωνα με τους τεχνικούς της τρόικας, εάν μεγαλώσουν οι αστοχίες στις εισπράξεις εσόδων τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα εξισορροπήσουν τις απώλειες του Προϋπολογισμού. Τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν επίσης ότι η πολιτική παροχών θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα πρέπει να εξετάσουν οι επικεφαλής της τρόικας με τα συναρμόδια υπουργεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα περάσουν και πάλι από το μικροσκόπιο της τρόικας το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας τα επιδόματα τέκνων και όλες οι άλλες ενισχύσεις που δίνονται σε ευπαθείς ομάδες. Αν μάλιστα η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει πειστικό σχέδιο για την ανακοπή της υστέρησης εσόδων, η τρόικα ενδέχεται να πιέσει για νέες περικοπές των επιδομάτων αυτών.

– ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: Εντονος είναι ο προβληματισμός της τρόικας για το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταρτίσει ακόμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για βασικά θέματα, όπως ο νέος φόρος επί των ακινήτων. Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι ελάχιστα έχουν γίνει για να εξαλειφθούν οι παθογένειες του φορολογικού και του εισπρακτικού μηχανισμού του Δημοσίου.

– ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ: «Κίτρινη κάρτα» (που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διαπραγμάτευσης) έδειξαν οι τροϊκανοί στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο όπου έχει μεν οριστικοποιηθεί ένα πρώτο σχέδιο, αλλά δεν έχουν ακολουθηθεί οι προδιαγραφές της τρόικας.

Δέχονται μόνο ότι, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά, ακόμα και οι «πλούσιοι» δυσκολεύονται να αποπληρώσουν άμεσα τους τόσους μαζεμένους φόρους που καλούνται να πληρώσουν (κυρίως για την περιουσία παρά για τα εισοδήματα). Γι’ αυτούς και μόνο δέχεται να μπουν σε ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, εφόσον το Δημόσιο «βάλει χέρι» σε περιουσιακά τους στοιχεία για να διασφαλιστεί η είσπραξη του χρέους από φόρους. Για τους υπολοίπους που δεν μπορούν να προσαρμόσουν τις δόσεις στις ανάγκες τους μόνη διέξοδος θα είναι οι κατασχέσεις μισθών και ακινήτων.

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης που θα εκθέσει η κυβέρνηση στην τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

– Διάκριση των οφειλών ανάλογα με την προέλευσή τους (εισόδημα, περιουσία κ.λπ.).

– Εξέταση της φοροδοτικής ικανότητας κάθε οφειλέτη. Πρακτικά, θα δίνει στην Εφορία ό,τι του απομένει αφού πληρώσει τα πάγια έξοδά του κάθε μήνα.

– Αμεση ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κ.λπ.) εάν ο φορολογούμενος δεν πληρώσει εμπρόθεσμα έστω και μία δόση της ρύθμισης την οποία ζήτησε.

Τι απαιτούν να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα

Σύμφωνα με όσα τονίζουν οι τροϊκανοί, μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τα ακόλουθα μέτρα:

1. Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την προσαρμογή των τιμών τελικού χρήστη για τους μικροκαταναλωτές.

2. Την επικαιροποίηση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής με την καθιέρωση τριετών δεσμευτικών ορίων όσον αφορά τις δαπάνες για όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

3. Την έγκριση προγραμμάτων στελέχωσης για τα επιτελικά υπουργεία.

4. Τη δημιουργία μιας σημαντικά περισσότερο αυτόνομης φορολογικής διοίκησης και προσδιορισμό του βαθμού της αυτονομίας του πλαισίου διακυβέρνησης, της ευθύνης, των νομικών εξουσιών του επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης και του αρχικού προσωπικού του οργανισμού.

5. Την έκδοση και δημοσίευση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για τις δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση.

6. Την πλήρη εφαρμογή μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με στόχο την καλύτερη εναρμόνισή τους προς τις αγοραίες τιμές υπό την ευθύνη του διευθυντηρίου φορολόγησης του κεφαλαίου.

7. Τη μεταφορά 40 νέων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ