Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Με την… ουρά στα σκέλια ο Κορκίδης!

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζομένους του εμπορίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασ. Κορκίδη, με τις οποίες ζητά από τους εμποροϋπαλλήλους να δεχτούν μείωση μισθού 13%, προκειμένου να αποφύγουν το 32% που απαιτεί η τρόικα.

Ο κ. Κορκίδης επανήλθε χθες, και με επιστολή του προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ και τους εμπορικούς συλλόγους επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την ατυχή παρέμβασή του μέσα στις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου. Οπως αναφέρει, «πάγια θέση μας είναι, ως γνωστόν, η επιστροφή των βασικών μισθών στα προ κρίσης επίπεδα του 2008-2009, δηλαδή μεταξύ 701 και 751 ευρώ, αλλά δεν αποφασίζουμε μόνο οι μικρομεσαίοι εργοδότες, ούτε φυσικά υπογράφουμε μόνοι μας μια σύμβαση εργασίας». Επαναλαμβάνει ότι «ο εξορθολογισμός του βασικού μισθού της κλαδικής του εμπορίου από τα 860 ευρώ στα 751 ευρώ αντιστοιχεί σε μείωση 13%, αντί του 32% που θα έχει ως αποτέλεσμα πιθανή κατάργησή της και επιστροφή σε μισθούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Η ΟΙΥΕ υποστηρίζει ότι είναι ακόμα σε ισχύ η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και υποστηρίζει ότι ο κ. Κορκίδης «έρχεται να υπερασπιστεί τις απαιτήσεις της τρόικας για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής του τσακίσματος των μισθών και της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων, θέτοντας μάλιστα το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα: ή αποδέχεστε μείωση μισθών 13% ή θα εφαρμόσουμε ατομικές συμβάσεις με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ απέστειλε και επιστολή στη «δημοκρατία», με την οποία διαμαρτύρεται για το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο έθεσε το θέμα των μειώσεων μισθών μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και με τρόπο παρεξηγήσιμο. «Εγώ δεν έπαιξα ποτέ, ούτε θα παίξω το παιχνίδι κανενός, παρά μόνο του εμπορίου» υποστηρίζει ο κ. Κορκίδης. Το σίγουρο είναι ότι -ακόμη και αν τα επιχειρήματά του είναι συζητήσιμα- όταν εμφανίζεται ο πρόεδρος των εμπόρων και ανοίγει κατ’ αυτόν τον απόλυτο και πολωτικό τρόπο θέμα μισθών, στην κορύφωση μάλιστα της θερινής περιόδου, λέγοντας μάλιστα «δεχθείτε μείωση 13% για να μη σας έρθει το 32%», θα παρεξηγηθεί και θα επιφέρει ενδεχομένως το αντίθετο αποτέλεσμα. Εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με την επιστολή του προς τους εμπόρους προσπαθεί να ρίξει τους τόνους οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ