Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Με την παλιά επιστολή του Σαμαρά επείσθη η Frau Μέρκελ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τις τελικές του αποφάσεις. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου της Ν.Δ. τόσο με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο όσο και με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ηταν η ώρα να κάνει τη δική του κίνηση. Από τη μια μεριά να μην αφήσει το θέμα να σέρνεται και από την άλλη να βάλει τέλος στα παιχνίδια των κινδυνολόγων με τους μισθούς και τις συντάξεις. Αποτέλεσμα των κινήσεων, η «καυτή πατάτα» που είχαν αφήσει στα χέρια του κ. Αντώνη Σαμαρά οι δάνειες δυνάμεις και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να τους αποσταλεί… συστημένη.

Ο κ. Σαμαράς ξεπερνώντας τον σκόπελο έστειλε την ίδια επιστολή που είχε κοινοποιήσει στους «27» ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, κερδίζοντας τη μάχη της ουσίας. Αυτό έκανε έναν έναν τους παραλήπτες της επιστολής να αποδέχονται το κείμενο και να δεσμεύονται για την αποδέσμευση της έκτης δόσης. Πρώτος αντέδρασε ο κύριος ρυθμιστής των εξελίξεων, το Βερολίνο, ανάβοντας επί της ουσίας «πράσινο φως» και στους υπόλοιπους. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που ήθελε να μείνει ανώνυμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrupp να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης». Με αυτές τις δηλώσεις της καγκελαρίας επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι ο εκβιασμός της Φράου Μέρκελ περί υπογραφής του προέδρου της Ν.Δ. ήταν ένα παιχνίδι εντυπώσεων από τη μεριά της.

Ο κ. Σαμαράς με αυτόν τον τρόπο αφόπλισε όσους έπαιζαν με την αγωνία των πολιτών μιλώντας για στάση πληρωμών και μη καταβολή μισθών και συντάξεων, αλλά και κράτησε τις ισορροπίες διατηρώντας ζωντανό το πλαίσιο αρχών που είχε θέσει. Γι’ αυτό, χθες στη Βουλή, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι με τη σταθερή στάση που κράτησε η Ν.Δ. από την αρχή πέτυχε όλους τους στόχους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς διασφάλισε τους παρακάτω στόχους του:

1.Δεν μπήκε στο «ίδιο κάδρο» συνυπογράφοντας ένα κείμενο με τους κ. Παπαδήμο, Παπανδρέου, Βενιζέλο, που ήταν η αρχική πρόταση των δάνειων δυνάμεων.

2.Δεν απέστειλε νέα επιστολή.

3.Παρέμεινε σταθερός στις θέσεις που είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή στις διαπραγματεύσεις.

4.Στην επιστολή αναφέρει ότι: «Οι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, αφού, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές προβλέψεις για την οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται πέντε συνεχή έτη σε ύφεση».

5.Επισημαίνει ότι πρόθεσή του είναι να αναδείξει τα θέματα μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, ώστε να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη.

Από το κείμενο της χθεσινής επιστολής απουσιάζει η αναφορά στην ημερομηνία των εκλογών, καθώς φαίνεται να μετακινείται χρονικά από τις 19 Φεβρουαρίου στα μέσα Μαρτίου, όπως και το θέμα του δημοψηφίσματος, μια και κρίθηκε ότι δεν θα πρόσθετε κάτι παραπάνω πλέον.

Παράλληλα, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και διατηρώντας από τη μια τις «κόκκινες γραμμές» και από την άλλη ξεμπλοκάροντας τη διαδικασία για να αποδεσμευτεί η 6η δόση ικανοποίησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον κομματικό μηχανισμό, που δεν θα άντεχε άλλες αναταράξεις.

Νίκος Ελευθερόγλου


Το κείμενο που εστάλη χθες στους επικεφαλής Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Eurogroup

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε σήμερα την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

 

Η επιστολή αυτή εμπεριέχει τις θέσεις του, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το κείμενο της επιστολής:

 

Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: «Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

 

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

 

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει τον νέο Πρωθυπουργό.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

 

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει «εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς) και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

 

Βάσει των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του Προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

 

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής, οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

 

Η δέσμευση του ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

 

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

{{-PCOUNT-}}42{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...