Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Με το… καλό οι 12.500 προς διαθεσιμότητα ή με το άγριο

Την ώρα που η εκπαίδευση συνολικά είναι σε αναβρασμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για να τους αθροίσει στους ήδη υπάρχοντες 11.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε κινητικότητα στο τέλος του μήνα, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τα μέτωπα στην κοινωνία.

Ειδικότερα, μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η λίστα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα θα είναι έτοιμη στην ώρα της στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στους πρυτάνεις των ΑΕΙ και στους προέδρους των ΑΤΕΙ, οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση και να καταρτίσουν τη λίστα των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων.

Εμπλοκή παρουσιάζεται στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ έχουν βάλει λουκέτο, διαμαρτυρόμενα για τη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΤΕΙ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που να περισσεύουν και ότι, εάν προχωρήσει η διαθεσιμότητα, τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που πρόκειται να ενταχθούν στην κινητικότητα ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει μια προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. «Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαιώνει ότι η λίστα θα είναι έτοιμη ως τις 28 Σεπτεμβρίου και σημειώνει ότι υπάρχουν τμήματα που ανταποκρίνονται στη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιηθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν την κατάργηση των πλεοναζουσών οργανικών θέσεων.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, θα ενταχθούν υπάλληλοι των ΟΤΑ, από τον χώρο της Υγείας, καθώς και από την «περιφέρεια του Δημοσίου», δηλαδή από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως δήλωσε προχθές το βράδυ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα κινητικότητας, που θα αφορά ακόμα 12.500 εργαζόμενους έως το τέλος του έτους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεξαμενές για την εύρεση προσωπικού θα είναι, μεταξύ άλλων, οι ΟΤΑ, όπου θα καταγραφούν πλεονασμοί αλλά και ελλείψεις, ο δεύτερος γύρος αξιολόγησης στην Υγεία, και η αξιολόγηση της «περιφέρειας του Δημοσίου», δηλαδή τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου.

Ειδικά για τα εν λόγω νομικά πρόσωπα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξήγησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν συγχωνεύσεις, αλλά και «σχέδια ορθολογικής διαχείρισης».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ