Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Με ύφος ανθύπατου περιφέρεται στα υπουργεία ο herr Ράιχνεμπαχ

Πρελούδιο της έλευσης της τρόικας ήταν οι προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις του μέλους της ΕΚΤ Γερμανού Γιοργκ Ασμουσεν, που συμπληρώθηκαν από ανάλογες χθεσινές παρατηρήσεις του συμπατριώτη του «γκαουλάιτερ» Χορστ Ράιχενμπαχ (της «Ομάδας Δράσης») στο συνέδριο του Economist.

Ο επικεφαλής της «Task Force», με στιλ ανθυπάτου, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και με αυτές τις μεταρρυθμίσεις, εάν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση στα οικονομικά».

Εστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους, τονίζοντας ότι η «Task Force» περιμένει με ανυπομονησία να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι αντικείμενο της ομάδας που προΐσταται είναι η παροχή βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση στους τομείς της συλλογής κρατικών εσόδων και της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Για το θέμα της βελτίωσης των κρατικών εσόδων, ο Χ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι Δανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι και Γερμανοί εμπειρογνώμονες, με τους οποίους συνεργάζεται η «Task Force», θα παρουσιάσουν σύντομα τα συμπεράσματά τους. Οσον αφορά την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, σημείωσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις από τον ΟΟΣΑ, καθώς και από Γάλλους εμπειρογνώμονες.

Ο Χ. Ράιχενμπαχ μας ενημέρωσε επιπλέον ότι εντός του Ιουλίου θα έρθουν στην Ελλάδα Ολλανδοί εμπειρογνώμονες για να παράσχουν τεχνικές συμβουλές αναφορικά με την ενίσχυση των εξαγωγών. Για το ίδιο θέμα είπε ότι από τον περασμένο Απρίλιο έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση λεπτομερής έκθεση Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της διοικητικής γραφειοκρατίας στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη για τον περιορισμό του διοικητικού βάρους του δημόσιου τομέα, ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να συρρικνωθεί κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Στόχος της «Task Force», πρόσθεσε, είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων στους κλάδους της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου. Η «Task Force», συνέχισε ο ίδιος, βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον ΟΟΣΑ γι’ αυτό το θέμα, καθώς επίσης και με ειδική ομάδα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Τέλος, ο Χ. Ράιχενμπαχ πρότεινε και τρία βήματα άμεσης ενέργειας όπως:

– η επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις,

η καλύτερη πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ και

– η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.


Φάουλ από τον «γκαουλάιτερ» και για τα λιμάνια

Με έναν άκομψο τρόπο, προχθές, στην είσοδο του υπουργείου Ναυτιλίας στον Πειραιά, ο επικεφαλής της «Δύναμης Κρούσης» Χόρτσ Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για υποχρεώσεις της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα που πρέπει να υλοποιηθούν. Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοούσε, προσπάθησε να τα μαζέψει, καταφεύγοντας σε γενικότητες. Χθες για το ίδιο θέμα μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, στον προθάλαμο του οποίου ο επικεφαλής της «Task Force» έκανε τις δηλώσεις που προαναφέραμε. Ο υπουργός προανήγγειλε παραχωρήσεις των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε πρώτη φάση, όπως είπε.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συζήτησης με τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εγινε μια ανταλλαγή απόψεων για τις παραχωρήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις δραστηριοτήτων και στον τομέα των λιμένων και στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, και -κυρίως- στην κρουαζιέρα. Η διεθνής εμπειρία είναι πολύ σημαντική και μπορεί να εξαχθεί στο ελληνικό σύστημα». Ο ίδιος εξήγησε τι εννοεί λέγοντας ιδιωτικοποιήσεις – αποκρατικοποιήσεις σημειώνοντας: «Οταν λέμε αποκρατικοποίηση λιμανιών είναι λάθος ο όρος. Εγώ θα έλεγα ιδιωτικοποίηση, διά της μεθόδου των παραχωρήσεων ορισμένων δραστηριοτήτων. Αυτός είναι ο σωστός όρος. Βέβαια, γνωρίζεται πολύ καλά ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτό το σύνθετο σύστημα».

«Υπάρχουν 12 ανώνυμες εταιρίες, δύο από αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη. Μιλάμε γι’ αυτές σ’ αυτή τη φάση» σημείωσε επιπρόσθετα ο υπουργός.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τις διοικήσεις και τους εργαζομένους των δύο εταιρειών: «Εγώ δεν έχω έρθει εδώ, και νομίζω δεν είναι αυτή η εντολή μου, να κάνω τον διαιτητή αντικρουόμενων απόψεων, αν υπάρχουν. Εγώ γνωρίζω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, ποιο είναι το πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων και πάνω σ’ αυτό θα κινηθώ. Αυτός είναι ο καμβάς αυτής της κυβέρνησης. Οποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον καμβά ή θα προσαρμοστεί προκειμένου να ανταποκριθεί ή θα αποχωρήσει. Είναι σαφές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Αλλά δεν έχω τέτοια αίσθηση ότι κάθε λιμάνι χαράζει τη στρατηγική του ή τον καημό του».


Και σε ρόλο εκπροσώπου Τύπου για τη συνάντηση με Στουρνάρα ο «εκτελεστής με το γυάλινο βλέμμα»

Ο υπουργός Οικονομικών ενδιαφέρεται τα μέγιστα για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, μας ενημέρωσε, εξερχόμενος της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο πολυσχιδής Χορστ Ράιχενμπαχ της «Ομάδας Κρούσης». Ειρήσθω εν παρόδω οι συγκεκριμένες οφειλές ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ και με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 500.000.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της «Task Force» συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Διαπιστώθηκε, για ακόμη μία φορά, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την εκταμίευση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η τράπεζα εξακολουθεί να βάζει προσκόμματα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε τρεις επιπλέον τομείς: στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην πρόοδο του ΕΣΠΑ και στη βοήθεια σε τεχνικά θέματα στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, για το ΕΣΠΑ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα ρευστότητας, στην ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ και στην ιδέα για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, προκειμένου, όπως είπε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, «να βγούμε από το βαθύ τέλμα της ύφεσης».

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η «Task Force» θα παρέχει βοήθεια στις επαφές με την ΕΤΕπ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σημειώθηκε ότι, αν και έχουν γίνει κάποια βήματα για τις εξαγωγές και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, υπάρχουν άλλοι τομείς, όπως είναι αυτός των δημόσιων προμηθειών, όπου υπάρχουν πάρα πολλά για να γίνουν.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ