Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

-Με υποτιμάς. Ημουν πρόεδρος. -Δεν είμαι ταξιδιωτικό γραφείο!

Σε δρόμο χωρίς επιστροφή οδηγείται το ΠΑΣΟΚ μετά τη σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή τις σπατάλες και τα χαμένα εκατομμύρια (περίπου 114) από τα κομματικά ταμεία.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη ρήξη, με τους δύο να λογομαχούν όχι μόνο για την περιβόητη μαύρη τρύπα, αλλά και για την επανεμφάνιση της Κίνησης των 75 υπό τον Μ. Καρχιμάκη, πίσω από τον οποίο -σύμφωνα τουλάχιστον με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου.

Κατά τους γνωρίζοντες, έχει ενδιαφέρον τι θα συμβεί μέχρι την επίσημη δημοσιοποίηση του έργου των ορκωτών λογιστών από τις έξι εταιρίες, καθώς και το πότε τελικά θα γίνει αυτό. Ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να μεσολαβήσει και κάποιο «παζάρι» μεταξύ των δύο πλευρών. Αλλοι πιστεύουν ότι τώρα που άνοιξε το θέμα είναι πολύ δύσκολο να κλείσει, απειλώντας να συμπαρασύρει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι προς το παρόν ο ένας απειλεί τον άλλον στην Ιπποκράτους. Η πλευρά του κ. Βενιζέλου με όχημα τα αποτελέσματα της οικονομικής έρευνας, οι δε παπανδρεϊκοί με δημοσιοποίηση στοιχείων που ενδεχομένως να «κάψουν» τον νυν επικεφαλής του κόμματος επιδίδονται σε διαρροές και εκατέρωθεν προοιδοποιητικές βολές.

Μάλιστα, ενδεικτικοί του πολεμικού κλίματος που επικρατεί ανάμεσά τους είναι οι διάλογοι που φέρονται ότι είχαν στην 50λεπτη συνάντησή τους στη Βουλή. Οταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παραδώσει φάκελο στον Γ. Παπανδρέου με όλα τα στοιχεία της περιόδου 2004-2011, ώστε να δει από πού λείπουν τα παραστατικά, ο πρώην πρόεδρος εξοργίστηκε και αρνήθηκε να τον παραλάβει.

«Αυτό είναι υποτιμητικό. Αφορά τους χειριστές των οικονομικών, όχι ένα πρόεδρο του κόμματος. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» φέρεται να ήταν η αντίδρασή του.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου διατείνεται ότι τα χρήματα που ξόδεψε δεν ήταν πολλα, ειδικά για το πολυσυζητημένο ταξίδι στην Κόστα Ρίκα, για το οποίο, με βάση τη νεότερη εκδοχή, δαπανήθηκαν περί τα 32.000 ευρώ. «Εγώ δεν είμαι ταξιδιωτικό γραφείο, εδώ είναι ο φάκελος που τα έχει όλα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «μόνο με διαφάνεια μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Σε κάθε περίπτωση, πέραν του κόστους του, εκείνο το ταξίδι του κ. Παπανδρέου είχε κι ένα άλλο ενδιαφέρον. Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» τον Ιανουάριο του 2012 ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει για τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που (εκτός από φορολογικός παράδεισος) συνδέεται και με τα περίφημα CDS.

Το κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης της Κόστα Ρίκα, που ως μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς φιλοξένησε τη συνεδρίαση, είχε αρχηγό τον Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα και στη συνέχεια το όνομά του φιγούραρε ως managing partner στην ιστοσελίδα της Ι.G. Partners δίπλα σε αυτό του (προσωπικού φίλου του κ. Παπανδρέου) Θεόδωρου Μαργέλλου.

Η Ι.G. Partners, μάλιστα, ήταν ένα fund που ασχολούνταν με τις αγοραπωλησίες ομολόγων, ενώ ο Χ. Φιγκέρες μετείχε ως «προσωπικότητα» και στη Συμβουλευτική Επιτροπή της ΜΚΟ Ι4cense, της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος ήταν ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Αντρίκος Παπανδρέου, ο οποίος πάντως έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή του με την επιλήψιμη υπόθεση των CDS.

Ως προς το θέμα της μαύρης τρύπας του κομματικού ταμείου του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τη σύγκρουση κορυφής αναμένεται τώρα να εμπλακούν και οι πρώην επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι υπογραφές των οποίων συνδέονται με τα χαμένα εκατομμύρια. Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος βάζει στο κάδρο των ευθυνών τόσο τον κ. Νίκο Αθανασάκη (ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, διετέλεσε διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ενώ υπήρξε στο παρελθόν και έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου) όσο και τον διοικητή του ΙΚΑ και πρώην διευθυντή του κόμματος, με αρμοδιότητα και επί των οικονομικών, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε να συνεργαστούν με τους ελεγκτές των οικονομικών του κόμματος, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου ήταν αρνητικός.

Το πρόσωπο-κλειδί

Πρόσωπο-κλειδί πρέπει να θεωρείται και η πρώην στενή συνεργάτιδα του κ. Παπανδρέου Αννα Καλογεροπούλου, στο όνομα της οποίας «καταλογίζονται» δαπάνες ύψους 1.5000.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν και πρόκειται για πρόσωπο ευρύτερα άγνωστο, κατείχε σημαντικό ρόλο επί θητείας του Γ. Παπανδρέου και στο υπουργείο Εξωτερικών, σε οικονομικά ζητήματα που αφορούσαν το ιδιαίτερο γραφείο του.

Τα δύο σενάρια: Συμβιβασμός με ανακωχή ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέχρι τέλους

Η συνέχεια στη σύγκρουση Βενιζέλου – Παπανδρέου εδόθη μέσω γραπτών ανακοινώσεων και άτυπων ενημερώσεων. «Θα ζητηθεί από τα πρόσωπα που έχουν κατά καιρούς αναμειχθεί στη διαχείριση να συνεργαστούν με τους ελεγκτές, ώστε να είναι πλήρη τα λογιστικά στοιχεία και τα παραστατικά των δαπανών» σημείωνε το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση, ενώ ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, στην οποία τονιζόταν ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί διαλύει το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Παράλληλα, αναφερόταν σε απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη. Στη συνέχεια ανταπάντησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας παράλληλα να αλλάξει και την ατζέντα.

Επί της ουσίας έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με την τελική σύγκρουση, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, να μην αργεί. Τα σενάρια που κυκλοφορούν παρασκηνιακά είναι δύο. Είτε να υπάρξει μια προσωρινή ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών είτε να γίνει άμεσα το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση, η επανασυγκόλληση μοιάζει αδύνατη και ήδη η ρήξη μπορεί να ξεκίνησε με αφορμή τα οικονομικά, αλλά σύντομα αναμένεται να πάρει και πολιτικό περιεχόμενο.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την αφορμή για να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα από τους βουλευτές του καθαρό από χρέη και χωρίς τα βάρη (και τα τεράστια δάνεια) του παρελθόντος. Κυρίως, όμως, λέγεται ότι θα είναι ένα «αποπαπανδρεοποιημένο» κόμμα, ώστε παρά τα μικρά του ποσοστά να μην αντιμετωπίζει εσωκομματική αμφισβήτηση ο κ. Βενιζέλος.

Από την άλλη πλευρά, οι «παπανδρεϊκοί» έχουν αρχίσει να επανασυσπειρώνονται και παρά την προσχηματική απιοκήρυξή τους από τον πρώην πρωθυπουργό τα στελέχη που αποτελούν την Κίνηση των 75 υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη λειτουργούν ουσιαστικά στο όνομά του. Δεν αποκλεέιται μάλιστα να υπάρξει σύντομα -ανάλογα και με τις εξελίξεις- και τυπική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία νέου «παπανδρεϊκού» κόμματος, που θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στο παραδοσιακό ακροατήριο του πάλαι ποτέ ισχυρού κινήματος και να προσπαθήσει να παίξει ρόλο στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ