Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Με υπουργική εντολή ο κατώτατος!

Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από το 2017 και μετά, θα ορίζεται αποκλειστικά από την εκάστοτε κυβέρνηση και ειδικά από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και όχι όπως γινόταν έως τώρα, δηλαδή με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών και εργαζομένων. Στο πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή έχει συμπεριληφθεί σχετική διάταξη σύμφωνα με την οποία οι κατώτατες αποδοχές θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους, συνεκτιμώντας τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης ειδικότερα. Σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός κατώτατος μισθός, που βρίσκεται στα 586 ευρώ μεικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ μεικτές αποδοχές, θα παραμείνει αμετάβλητος έως και το 2016. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2017 και μετά. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο δημιουργείται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με αποκλειστική αρμοδιότητα την αύξηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, κάτω από αυτό το όριο θα απαγορεύεται να ορίζονται αμοιβές, είτε με συλλογικές είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αντίθετα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα θα μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουν σε υψηλότερο επίπεδο αμοιβών.

Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού απευθείας από την κυβέρνηση εφαρμόζεται στις 20 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. Ενδεικτικά αναφέρονται η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τσεχία. Με συλλογικές συμβάσεις καθορίζεται στο Βέλγιο, στην Εσθονία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στη Σλοβενία και στην Ουγγαρία.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΕΑΟ, σε αυτό εντάχθηκαν ήδη από την 1η Ιουλίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, ενώ το ίδιο θα γίνει από 1/1/14 και με εκείνες του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Το ΚΕΑΟ θα βρίσκεται εντός του ΙΚΑ και υπεύθυνος λειτουργίας του θα είναι ο υποδιοικητής του ιδρύματος Κώστας Παπαθανασίου. Δημιουργείται ένα σταθερό νομικό πλαίσιο και έτσι ενοποιούνται οι κανόνες και οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Για τον λόγο αυτό δημιουργείται ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών, ενώ στόχος είναι έως την 1/7/2017 να έχει ενοποιηθεί η διαδικασία είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ