Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Με «υψηλές» διασυνδέσεις η Κόζα Νόστρα του Βορρά

Πακτωλό εκατομμυρίων που προέρχονταν από σκληρές μαφιόζικες δραστηριότητες που εντάσσονται στα γνωστά «πλυντήρια» αλλά και στην είσπραξη και επένδυση «μαύρου» χρήματος με τζιράρισμα έως και 1 δισ. ευρώ διακινούσε εδώ και 15 χρόνια το κύκλωμα της «Κόζα Νόστρα του Βορρά». Κατά πληροφορίες, τα τέσσερα εγκληματικά παρακλάδια της Λερναίας Υδρας, που απομυζούσε την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης (με θύματα που μπορεί να φτάνουν έως και 2.000 φυσικά και εταιρικά πρόσωπα από τη Μακεδονία), ήταν διαρθρωμένα σε σφαίρες δράσης με αρχηγούς, «μπροστινούς», «τελάληδες», «εισπράκτορες», «γραφεία Τύπου» και πρωτοπαλίκαρα που εκτελούσαν διαταγές και δοκιμάζονταν στις πιο «δύσκολες» υποθέσεις. Σε ένα από τα μέλη της μαφίας υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν εντοπιστεί λογαριασμοί έως και 5.000.000 ευρώ, τα οποία είχαν διοχετευτεί σε τράπεζα της Ελβετίας, ενώ για το στέλεχος του ΛΑΟΣ Μάρκο Καραμπέρη υπάρχει ένδειξη ότι έχουν διακινηθεί στους λογαριασμούς του έως και 50.000.000-53.000.000 ευρώ. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη φημολογία ότι από την πλευρά του ΣΔΟΕ διερευνάται αν σεβαστό μέρος των βρόμικων χρημάτων έχει διοχετευτεί (αποσπασματικά) ακόμα και σε «αφανείς» λογαριασμούς, που πήγαιναν κατευθείαν στα ταμεία συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες και με στοιχεία, τότε δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα.

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά τις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας (δανεισμός από 8% έως και 80% επιτόκιο) και εκβίασης κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχτηκε σε βάρος του ένορκη διοικητική εξέταση. Για τη δράση των εγκληματικών ομάδων ενημερώθηκε επιπλέον η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τις 26/5/2011 ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης (και συνεργάτης του νυν υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη) ήταν ενήμερος για τη μεγάλη ιστορία της συμπρωτεύουσας αλλά και για μερικά από τα ονόματα των εμπλεκομένων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, ο κ. Διώτης είχε ζητήσει τη συνδρομή των κεντρικών υπηρεσιών του ΣΔΟΕ Μακεδονίας ειδικά για τις υποθέσεις που αφορούν βεβαιώσεις ύποπτων κερδών μέσω του ΟΠΑΠ.


Μεγάλα ονόματα στην εγκληματική οργάνωση εκβιαστών και τοκογλύφων

-Εγκέφαλος του πρώτου και βασικότερου κυκλώματος φέρεται ο 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης. Το όνομά του είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων. Ο Καραμπέρης είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον συνδυασμό του ΛΑΟΣ και του Κυριάκου Βελόπουλου. Στελέχη του ΛΑΟΣ επέμειναν ότι ο Καραμπέρης και ο Βελόπουλος συνδέονται και με κουμπαριά. «Δεν είναι κουμπάρος μου, ας λένε ό,τι θέλουν. Είχε λευκό ποινικό μητρώο, άρα γιατί να υπήρχε πρόβλημα;» απάντησε ο κ. Βελόπουλος στη «δημοκρατία». Ο πατέρας του Μάρκου Καραμπέρη ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τα δύο πασίγνωστα και φημισμένα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης Νεράιδα και Θεσσαλονικιά. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν τοκογλυφικοί δανεισμοί με επιτόκιο που κυμαινόταν από 5% ως 15% μηνιαίως. Η οργάνωση διέθετε 12 μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο Χρήστος Παπαχατζή.

-Ο Παπαχατζής από το 1995 έως το 2005 ανελίχθηκε στον συνδικαλισμό του ΠΑΣΟΚ με δάφνες που καλύπτουν τις περιόδους Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Ο Παπαχατζής τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του επικεφαλής ειδικών υποθέσεων ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης προσφάτως και μετά την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος, ο οποίος διετέλεσε και συνδικαλιστής των εφοριακών στη Θεσσαλονίκη, έβαλε στο συρτάρι μια σημαντική καταγγελία κατά του Καραμπέρη και τον ενημέρωσε σχετικά.

– Ο Γιώργος Φερέτης, ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος της ΕΤ3, παρουσιάζεται στη δικογραφία ως μέλος της οργάνωσης που φέρεται να εισπράττει χρήματα κατ’ επανάληψη από θύμα, είτε αυτοπροσώπως είτε διαθέτοντας προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό, για λογαριασμό του του Καραμπέρη. Επίσης, λόγω της δουλειάς του φέρεται να είχε ζητηθεί από τον Καραμπέρη να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αυτοκτονία επιχειρηματία, θύματος του κυκλώματος. Επίσης, ένας επιφανής λειτουργός του Τύπου και εμφανιζόμενος σε υψηλά κυκλώματα ακόμα και ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξέρει ποιοι επιχειρηματίες είχαν ανάγκη από χρήματα και σε ποιους θα απευθύνονταν για να τα λάβουν με επιτόκιο στραγγαλισμού.

– Δύο τραπεζικά στελέχη φέρονται επίσης αναμεμειγμένα. Ο ένας είναι βοηθός γενικός διευθυντής του επιχειρηματικού κέντρου Βορείου Ελλάδος από την Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ.: ο κ. Σάλας διέψευσε χτες το γεγονός λέγοντας ότι δεν τον γνωρίζει). Συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση και φέρονται ότι έδιναν πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα για τους λογαριασμούς θυμάτων του κυκλώματος.

– Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και χρέωνε τοκογλυφικό επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως. Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται να είναι ο 53χρονος Δημήτρης Λαμπάκης, ο οποίος από το 2006 έως το 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010 υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούνταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.

– Η τρίτη εγκληματική οργάνωση έχει συγκροτηθεί τουλάχιστον από τα τέλη του 2009, με αντικείμενο τους τοκογλυφικούς δανεισμούς με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και τις απάτες. Αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ο 38χρονος Γιώργος Πολυμέρης, ο οποίος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για κανέναν χρόνο από το 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός και ένας έγκλειστος των φυλακών.

– Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση έχει συγκροτηθεί τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και σύμφωνα με την Αστυνομία είχε μεγάλος εύρος στον τοκογλυφικό δανεισμό, βάζοντας μηνιαίο τόκο από 6,5% ως και 80%! Αρχηγοί της οργάνωσης φέρονται τα τρία αδέλφια Μελέτη, που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών και για συμπλοκή με αστυνομικούς.

– Στη δικογραφία αναφέρεται και το όνομα του γνωστού ηθοποιού της τηλεόρασης Μιχάλη Ιατρόπουλου. Του αποδίδεται συνέργεια στο κύκλωμα διότι «διαμεσολάβησε για τη σύναψη τοκογλυφικού δανείου ατόμου από την εγκληματική οργάνωση και στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με το θύμα προκειμένου αυτό να καταβάλει καθυστερούμενη τοκογλυφική δόση». Επίσης εμπλοκή αποδίδεται και σε οδηγό δημοφιλούς προέδρου ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης.

Στέφανος Χίος – Νίκος Πιτσιακίδης


Ξύλο, εκβιασμοί, απαγωγές κράταγαν κλειστά τα στόματα για χρόνια στη Θεσσαλονίκη

 

Στην ενότητα 1 του ογκώδους διαβιβαστικού εγγράφου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης (3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών) προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται αναλυτικά η πρώτη κατάθεση επιχειρηματία που του ρούφαγε το αίμα η «Ενωμένη Οικογένεια» του Βορρά (Κόζα Νόστρα τη λένε οι Σικελοί στη γειτονική Ιταλία). Ο Δ.Ι., σε κατάσταση πλήρους οικονομικής καταστροφής και απόγνωσης, στις 21 και τις 23 Μαΐου 2011 πήγε στην Αστυνομία και μίλησε για όλα όσα οδήγησαν τις Αρχές να εφαρμόσουν την πρώτη αυτόφωρη διαδικασία και βήμα βήμα να ξηλώσουν τα πλοκάμια της εγχώριας μαφίας: Για τα πρώτα 30.000 ευρώ που του δάνεισε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με τον ΛΑΟΣ Μάρκος Καραμπέρης μαζί με τα παλικάρια του. Τα 30.000 ευρώ όμως με αρχικό «επιτόκιο» 5% αβγάτισαν σε 40.000 ευρώ επιστροφής, αφού οι τράπεζες δεν δάνειζαν σε «μαυρισμένους» επαγγελματίες και η οικονομία της χώρας έπνεε τα λοίσθια. Από το 2009 ως το 2011 το θύμα έφτασε να είναι χρεωμένο με επιταγές πελατών του, που ζητούσε ως αντάλλαγμα η συμμορία, ύψους άνω των 600.000 ευρώ, με κεφάλαιο δανεισμού από τους τοκογλύφους 400.000 ευρώ. Ακολούθησαν ξύλο, εκβιασμοί, η απαγωγή του, στην οποία συμμετείχε και γνωστός γιατρός της Θεσσαλονίκης, και οι συνεχείς απειλές για τη ζωή του. Τον γνωστό επιχειρηματία ακολούθησαν δεκάδες ακόμη, που κατήγγειλαν την «Ενωμένη Οικογένεια» του Βορρά. Μέσα από τη δικογραφία αντλούνται πονεμένες ιστορίες, ένας αιματοβαμμένος εφιάλτης. Από άλλον επιχειρηματία πήραν το σπίτι, άλλος έχασε το οικόπεδό του, έναν τρίτο τον φώναξαν στο γραφείο του Καραμπέρη «για να τα βρουν». Την ώρα που «τα έβρισκαν», ο μπράβος (πρώην αστυνομικός) του Καραμπέρη έβγαλε το όπλο, του το κάρφωσε στον κρόταφο και του παρήγγειλε ότι εάν ήθελε να συνεχίσει να αναπνέει έπρεπε να ξεχάσει τον δρόμο για την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, τον οποίο είχε αποφασίσει να πάρει ως καταγγέλλων. Υπήρξε περιστατικό που θυμίζει ταινία. Επιχειρηματίας είχε δανειστεί 5.000 ευρώ. Δεν κατόρθωσε όμως να βρει εγκαίρως τα χρωστούμενα και τα πανωτόκια της μαφίας αλλά ούτε και να ανταλλάξει το χρέος με επιταγές πελατών του (η πρακτική ήταν σύνηθες γεγονός για τη ομάδα των νονών). Τρεις μπράβοι πήγαν στον χώρο εργασίας της κόρης του και την απείλησαν βγάζοντας το σιδερικό που είχαν στο θηκάρι. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης αρκετά από τα ονόματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κατηγορούμενα για συμμετοχή στα τέσσερα κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών που εξαρθρώθηκαν στην πόλη το τελευταίο 48ωρο ήταν κοινό μυστικό ετών. Ο φόβος όμως φυλούσε όχι τα έρημα αλλά την παρανομία ώσπου άνοιξε το στόμα του ο πρώτος καμένος και τους έκαψε.«Μίλησαν» τα άτομα που αυτοκτόνησαν

Η αυτοκτονία του πασίγνωστου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «7 θάλασσες», του 46χρονου Λεωνίδα Μαργιόλη, στις 29 Ιουνίου 2011, που «βούτηξε» από το διαμέρισμά του στην οδό Μητροπόλεως 56, προσέφερε στην έρευνα σημαντικά ευρήματα. Στο ιδιόχειρο σημείωμά του ο επιχειρηματίας ανέφερε πρόσωπα και πράγματα, κατονομάζοντας τα κυκλώματα που του είχαν κάνει τη ζωή μαρτύριο και τον είχαν αναγκάσει να πηδήξει από το μπαλκόνι του τέταρτου ορόφου της οικίας όπου διέμενε. «Οπως προέκυψε, ο αυτόχειρας είχε δανειστεί με τοκογλυφικούς όρους από τον διευθύνοντα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης 450.000 ευρώ με τόκο 10% τον μήνα και από τον διευθύνοντα της τέταρτης εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώσαμε 100.000 ευρώ με 5% τον μήνα, τα οποία δεν είχε αποπληρώσει» δήλωσε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι Αρχές ήρθαν ακόμη πιο κοντά στην αποκάλυψη των ατόμων που κρύβονταν πίσω από τα τέσσερα κυκλώματα, τα οποία λειτουργούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. «Και τα τέσσερα κυκλώματα είχαν κοινό αντικείμενο την τοκογλυφία, όπως κοινά ήταν και ορισμένα από τα μέλη τους» μας είπαν αξιωματικοί της Ασφάλειας που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2011 και ενώ η έρευνα της Αστυνομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο 54χρονος επιχειρηματίας Νικόλαος Μανιάτης, στις 08.45 το πρωί, πηδάει από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας επί της λεωφόρου Καραμανλή 182. Από τα λίγα που μπόρεσε να πει στους αστυνομικούς στην κατάθεσή του από τον θάλαμο του νοσοκομείου όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, βρέθηκαν περαιτέρω στοιχεία που οδήγησαν στον εντοπισμό των τοκογλύφων. Οπως αποκαλύπτουν στη «δημοκρατία» αστυνομικοί της Ασφάλειας, αρκετά από τα θύματα είδαν με ανακούφιση την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. να αποδίδει, λέγοντάς τους ότι, αν καθυστερούσαν, πιθανόν να προχωρούσαν και οι ίδιοι στην αυτοχειρία! Η Ασφάλεια πάντως ερευνά κι άλλους φακέλους με αυτοκτονίες επιχειρηματιών, θέλοντας να εξακριβώσει τις πτυχές της τεράστιας υπόθεσης που παραμένουν σκοτεινές. Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και το απονενοημένο διάβημα του επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Ευριπίδη Φιλιππίδη. Ο Φιλιππίδης -ή Εύρης για τη Θεσσαλονίκη- δεν ήταν ένας τυχαίος επαγγελματίας. Η βιομηχανία του κάποτε άνθιζε. Λάτρης του γυναικείου φύλου, παντρεύτηκε τη σημερινή σύζυγο του Παναγιώτη Ψωμιάδη πολλά χρόνια προτού η ίδια χτίσει τα πασίγνωστα ζαχαροπλαστεία «Plaisir». Βρέθηκε κρεμασμένος σε κληματαριά του εξοχικού του σπιτιού στην Πλάκα Λιτοχώρου, τον Μάιο του 2009.

Ακόμη και σήμερα που οι 53 κατηγορούμενοι βρίσκονται κρατούμενοι (έως ότου απολογηθούν στον ανακριτή) παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των θυμάτων τους. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφάλειας, υπάρχουν περίπου 20 επώνυμες καταγγελίες ατόμων που δανείστηκαν χρήματα από τους τοκογλύφους με μηνιαίο επιτόκιο από 8% ως 12,5%. Οπως αναφέρουν ωστόσο πηγές από την Αστυνομία, τα θύματα είναι πολύ περισσότερα και αρκετά δεν τολμούν ακόμη και σήμερα να εμφανιστούν. «Μας έδωσαν στοιχεία από τη δράση των κυκλωμάτων, μας βοήθησαν στην έρευνα, αλλά δεν θέλουν με τίποτα να κάνουν επώνυμες καταγγελίες» σχολίασαν χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί.


«Πρωτοπαλίκαρο ο προστατευόμενος του Βενιζέλου»

Στο κύκλωμα τοκογλύφων και εκβιαστών, που με έδρα τη Θεσσαλονίκη λυμαινόταν τη Βόρεια Ελλάδα, φέρεται μπλεγμένος και ένας εκ των κορυφαίων εφοριακών της πόλης, με κομβική θέση στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός φίλος του ίδιου του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο λόγος για τον Χρήστο Παπαχατζή, μέχρι πρότινος επιχειρησιακό διευθυντή ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είναι ένας εκ των 53 συλληφθέντων αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης εκβιασμών και τοκογλυφίας.

Ο Παπαχατζής θεωρείται από τα μεγαλύτερα κεφάλια της ΠΑΣΚ στη Βόρεια Ελλάδα, αφού από το 1995 είναι επικεφαλής της. Με τη μέθοδο της μοριοδότησης, με βάση τον νόμο Ραγκούση, επελέγη διευθυντής στη Β’ ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μέρες αφότου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε τα ηνία της οικονομίας της χώρας, με άνωθεν εντολή, ανέλαβε το κρίσιμο πόστο της διεύθυνσης των ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ. Η εμπλοκή του στην υπόθεση, σύμφωνα με τη δικογραφία, προκύπτει μέσα από τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται ότι «κρατάει στο συρτάρι καταγγελίες για τη δράση του τοκογλυφικού κυκλώματος και κυρίως του βασικού κατηγορουμένου Μάρκου Καραμπέρη».

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές από τη Θεσσαλονίκη ο Παπαχατζής είχε τη φήμη του συνδικαλιστή που στηρίζει έμπρακτα τους συναδέλφους του εφοριακούς. Ηταν μάλιστα αρκετές οι περιπτώσεις εφοριακών που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για δωροδοκία εκβίαση ή απιστία και στους οποίους ο κορυφαίος «εργατοπατέρας» έδειχνε έμπρακτα τη στήριξή του. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Παπαχατζής κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή της ομοσπονδίας εφοριακών της πόλης επί μία δεκαετία, ανεξάρτητα εάν η παράταξη που εκπροσωπούσε βρισκόταν ή όχι στην εξουσία. Οσοι εφοριακοί κινδύνευαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη ήξεραν ότι έχουν τον άνθρωπό τους… Σε κάθε περίπτωση η σύλληψή του έφερε τα πάνω κάτω στο ΣΔΟΕ.


Η μαφία των τοκογλύφων αγγίζει τον Βενιζέλο και τον Καρατζαφέρη

Στη φόρα αρχίζουν να βγαίνουν τα άπλυτα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΛΑΟΣ. Το «κύκλωμα» της Θεσσαλονίκης, το οποίο έσπασε και βγήκε στον αφρό, αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου που αρχίζει να λιώνει παράλληλα με τον… καύσωνα που προκαλεί στα στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ ο εσωκομματικός πόλεμος. Δεν είναι σύμπτωση ούτε η… χαρά των παπανδρεϊκών και των εσωκομματικών αντιπάλων του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίον χρεώνουν οι σύντροφοί του τον τέως πρόεδρο της ΠΑΣΚΕ Εφοριακών και υπεύθυνο του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστή της ιστορίας, αλλά ούτε και η ένοχη σιωπή του ΛΑΟΣ για τον εκλεκτό του (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Ημαθία με τον Κυριάκο Βελόπουλο), που θεωρείται εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ φέρεται οργισμένος, μια και πιστεύει ότι τον στοχοποιεί το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη. Το πιο ωραίο ήταν ότι ο συνδυασμός του κ. Βελόπουλου, στον οποίο μετείχε το… μπουμπούκι, είχε τίτλο «Καθαρά χέρια, Καθαρές ιδέες, Καθαρές λύσεις». Οσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χθες στη Βουλή επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα σε ό,τι τον αφορά, ισχυριζόμενος ότι το στέλεχος του ΣΔΟΕ που το έδιναν οι… σύντροφοί του για κομματάρχη του ήταν ένα από τα χιλιάδες στελέχη που τον υποστήριξε στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές και πρόσθεσε κάνοντας επίδειξη πολιτικής αναισθησίας: «Τουλάχιστον στις προηγούμενες εκλογές, γιατί στις επόμενες δεν ξέρω πόσοι θα είναι»…

Η οσμή της μάχης για την καρέκλα του αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ βγάζει στην επιφάνεια τη δυσοσμία όσων συμβαίνουν τα τελευταία δυο χρόνια στον τόπο και ήταν επιμελώς κρυμμένα κάτω από το χαλί. Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης μπορεί στην περιφέρειά της να αφορά μια εγκληματική δράση και συμπεριφορά, αλλά στον πυρήνα της βρίσκεται μια διαπλοκή ατόμων υπεράνω υποψίας, που η δράση τους έχει σαπίσει την ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικό του άγχους του κ. Βενιζέλου να δείξει ότι δεν έχει καμία σχέση είναι το ότι θεώρησε σκόπιμο να κάνει εκτενέστατη παρέμβαση στο θέμα των συλλήψεων στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να πιστωθεί την επιτυχία της Αστυνομίας και κάνοντας μάλιστα πνεύμα! Απαντώντας στο παραδημοσιογραφικό, όπως είπε, σκέλος του Διαδικτύου ο αντιπρόεδρος παραδέχτηκε ότι ο εκ των συλληφθέντων ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος των Εφοριακών στο παρελθόν, επώνυμος παράγων του ΠΑΣΟΚ.

Προσπάθησε δε να διευρύνει πολιτικά το θέμα, λέγοντας ότι ένας ακόμη εκ των συλληφθέντων ήταν περιφερειακός σύμβουλος του ΛΑΟΣ, ενώ ένας ακόμα έχει στενές σχέσεις με τη συντηρητική παράταξη και την Εκκλησία. «Δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά. Αλλά το ίδιο το ΣΔΟΕ αυτοκαθάρθηκε».

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ