Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Μέχρι την Κυριακή το δάνειο-γέφυρα 7 δισ. ευρώ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Θα κατατεθεί εφάπαξ και θα επιστραφεί σε τρεις μήνες

Το πράσινο φως για να καλύψει η Ελλάδα τις άμεσες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις που έχει έως το τέλος Ιουλίου με δάνειο «γέφυρα», ύψους 7 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) έδωσαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN).

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων χθες στην ελληνική Βουλή αποτελούσε προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της Κομισιόν περί χρηματοδοτικής «γέφυρας» μέσω του EFSM. Εφόσον η προϋπόθεση αυτή εκπληρώθηκε και με δεδομένη πλέον τη συγκατάθεση του Eurogroup και του ECOFIN, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων του βραχυπρόθεσμου δανείου από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, όπου προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Το ποσό των 7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί εφάπαξ σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος έως την Κυριακή, προκειμένου η χώρα μας να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν την προσεχή Δευτέρα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τόκους ύψους 900.000.000 ευρώ και διάφορες άλλες υποχρεώσεις ύψους 600.000.000 ευρώ.

Πρώτη δόση

Το μίνι δάνειο του EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, αφού προηγουμένως εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η δόση αυτή αναμένεται να εγκριθεί στα μέσα Αυγούστου, όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινή ενημερωτική επιστολή του προς τον πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου και σε αυτή δεν θα συνεισφέρει το ΔΝΤ, το οποίο, αν όλα πάνε καλά, θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα τον Οκτώβριο. Για τον Αυγούστου οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν υπολογιστεί από το Eurogroup στα 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και τα 500.000.000 ευρώ για τόκους.

Μάριος Ροζάκος

Πρώτο βήμα (χθες) από το Eurogroup για το τρίτο πρόγραμμα

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάρτισης του τρίτου Μνημονίου, που θα συνοδεύει το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα, έκανε χθες το Eurogroup, με φόντο το τελεσίγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι δεν θα συνυπογράψει νέο ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, όπως τόνισε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στηριζόμενοι στη θετική αξιολόγηση των θεσμών, που πιστοποίησαν ότι η πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, ενέκριναν μέσω τηλεδιάσκεψης την έναρξη των συζητήσεων για τη χορήγηση τριετούς δανείου στη χώρα μας, εξουσιοδοτώντας Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ΔΝΤ να αναλάβουν «να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο Μνημόνιο Κατανόησης (ΜoU), που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας». Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup υπενθυμίζει ότι απαιτείται η έγκριση ορισμένων κοινοβουλίων της ευρωζώνης για να χορηγηθεί το δάνειο (το γαλλικό και το φινλανδικό ήδη το έχουν εγκρίνει), ενώ «οι ελληνικές Αρχές πρέπει να υιοθετήσουν και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων στις 22 Ιουλίου και να επικαιροποιήσουν τη νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη ομάδα μέτρων, σύμφωνα με τις συστάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην έκθεση συμμόρφωσης».

Δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων

Η ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης για τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων ήδη προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και θα τους επιβληθεί προκαταβολή φόρου, που θα φτάσει στο 100%. Επίσης, θα χάσουν την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση του αγροτικού πετρελαίου. Στο ίδιο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στο εθνικό δίκαιο καθώς και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προσδιόρισε στα 50 δισ. ευρώ τη συμμετοχή του μηχανισμού στο τρίτο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 85 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τόνισε ότι, χωρίς αυτό το πρόγραμμα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, «με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη». Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέφερε την απειλή του Grexit, λέγοντας ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις καθυστερήσουν, θα ξαναγίνει μια πιθανότητα η έξοδος από την ευρωζώνη».

Ο Αρ. Ξενόφος, νέος επικεφαλής στο ΤΧΣ!

Νέος διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναλαμβάνει ο Αριστείδης (Αρης) Ξενόφος, ύστερα από ένα δίμηνο που το Ταμείο λειτουργούσε χωρίς επικεφαλής. Η πρόσληψη του αντικαταστάτη της Αναστασίας Σακελλαρίου επικυρώθηκε προχθές, Τετάρτη, αφού δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεων (ΦΕΚ). Ο κ. Ξενόφος έχει 22 χρόνια προϋπηρεσία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας εργαστεί για 10 χρόνια στην Alpha ΑΕΔΑΚ και για 12 χρόνια στην EFG ΑΕΔΑΚ. Αποχώρησε το 2011 από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της EFG AEΔΑΚ, παραιτούμενος ταυτόχρονα και από πρόεδρος της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών. Είχε διατελέσει μέλος ανώτατων διοικητικών επιτροπών στη Eurobank τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η τράπεζα είχε παρουσία. Ακολούθως ίδρυσε την AiQ International Trade Co. με αντικείμενο την τυποποίηση και διάθεση ελαιολάδου στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Σακελλαρίου είχε παραιτηθεί στις 12 Μαΐου. Το διάστημα αυτό χρέη διευθύνοντος συμβούλου μπορούσε να εκτελεί προσωρινά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

Η Κρ.Λαγκάρντ επιμένει για το χρέος

Υπέρ της θέσης του ΔΝΤ τάχθηκε και ο Μ. Ντράγκι

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε δημοσίως χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, «κλείνοντας το μάτι» στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να μειωθεί το δημόσιο χρέος μας «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δηλαδή με έμμεσο ή άμεσο «κούρεμα».
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι τόνισε: «Κανείς ποτέ δεν έχει αμφισβητήσει ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους, αλλά το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ελάφρυνσης για τη χώρα». Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου εξέφρασε την εκτίμηση: «Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια ευνοϊκή διάθεση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε κατανοητή τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επειδή αναγκάζεται να κάνει πολλά πράγματα που αντιτίθενται στις προεκλογικές υποσχέσεις του, ενώ επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας: «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έπαιρνε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει και η τωρινή καθυστερεί ή ανέτρεψε μεταρρυθμίσεις».

Φάιμαν: Εντελώς λάθος το σχέδιο του Dr. Σόιμπλε!

«Εντελώς λάθος» χαρακτηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, πρόταση στην οποία επέμεινε ακόμα και μετά την ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας με τους εταίρους. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δημιούργησε σε ορισμένους την εντύπωση πως ίσως είναι χρήσιμο για εμάς εάν η Ελλάδα φύγει από τη Νομισματική Ενωση, ότι ίσως με αυτό τον τρόπο πληρώσουμε λιγότερα» δήλωσε ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «derStandard».

Οικονομολόγοι

«Νομίζω πως αυτό είναι εντελώς λάθος. Δεν είναι ηθικά σωστό, θα ήταν η απαρχή μιας διαδικασίας αποσύνθεσης… Η Γερμανία έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο εδώ στην Ευρώπη και σε αυτή την περίπτωση όχι έναν θετικό ρόλο» πρόσθεσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Πολλοί φημισμένοι οικονομολόγοι στον κόσμο αμφισβητούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματά της χωρίς ένα «κούρεμα» του χρέους της. «Ομως ένα “κούρεμα” δεν ταιριάζει με τη συμμετοχή στη Νομισματική Ενωση» είπε ο αδίστακτος Γερμανός υπ. Οικονομικών σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκαν από τα 10 στα 80 δισ. ευρώ. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς “κούρεμα” χρέους. Αυτή είναι η κατάσταση» επισήμανε.

Απάντηση Δραγασάκη στον εχθρό της Ελλάδας

Απάντηση στη νέα δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (τον οποίο κάλυψε και η Ανγκελα Μέρκελ) για τη «λύση» του προσωρινού Grexit έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με ανάρτησή του στο facebook και τίτλο «Το “καρότο” και το “μαστίγιο” του κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι η ρύθμιση του χρέους εκτός ευρωζώνης που συστήνει εμμέσως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι στην πραγματικότητα το «καρότο» που έχει από πίσω το «μαστίγιο» της «επίσημης χρεοκοπίας», των «σκληρών μνημονίων απεριόριστης διάρκειας» και «ατελείωτες διενέξεις» με μια «πανσπερμία δανειστών».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι -παρά τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε- το σημείο όπου φαίνεται να συμφωνούν όλοι πλέον είναι ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέση που εξαρχής διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση». Τέλος, χωρίς να κάνει κάποια αναφορά σε «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει, αντίθετα, ότι «εντός του υφιστάμενου πλαισίου» υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που «θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας».

«Ναι» Φινλανδών, σήμερα οι Γερμανοί

Εν όψει της σημερινής συζήτησης -που προβλέπεται να διαρκέσει 185 λεπτά- στη γερμανική Bundestag για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αναμένεται να καταψηφίσει η Αριστερά, ενώ Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνική Ενωση προτείνουν θετική ψήφο, όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, παρότι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες θέλουν την καγκελάριο να έχει ταχθεί υπέρ της συζήτησης για πιθανή προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη! Το πακέτο διάσωσης συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες και η επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Ρομπέρτο Γκαλτιέρι υποστήριξε ότι αντί «κουρέματος» πρέπει να δοθεί έμφαση στον χρόνο ωρίμανσης του χρέους.

Χθες επίσης το φινλανδικό Κοινοβούλιο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα. Στη χθεσινή συζήτηση στην ολλανδική Βουλή ο πρωθυπουργός Ρούτε υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε ότι «το νέο Μνημόνιο θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν οι Ελληνες πληρώσουν και όταν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν». Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αμφισβήτησε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ενώ ζήτησε προετοιμασία για ενδεχόμενο Grexit. Αύριο η αυστριακή Βουλή θα συζητήσει την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για το πακέτο βοήθειας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με το Σοσιαλδημοκρατικό και το Λαϊκό Κόμμα να υπερψηφίζουν και το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων να καταψηφίζει.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αθήνα ο Πούτιν την 25η Μαρτίου! Ρωσικό μήνυμα στην Τουρκία με τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο

Την Αθήνα επισκέπτεται την ερχόμενη άνοιξη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας». Ο Ρώσος πρόεδρος θα έρθει στη χώρα μας στις...

Ντροπή! Ο νέος Πτωχευτικός «αθωώνει» όσους ξεπλένουν χρήματα

Σκανδαλώδης διάταξη στο νομοσχέδιο απαλλάσσει όσους ελέγχονται από τις Αρχές για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Από τις Ντίνα Ιωακειμίδου - Μαρία Παναγιώτου Μία διάταξη καταφύγιο...

Μήτογλου στον ΟΠΑΠ: Σε 2-3 εβδομάδες θα είναι 100% έτοιμος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

 Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα με τη Μπαρτσελόνα μιλάει για την αποψινή μάχη με τη Φενερμπαχτσέ Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε πολύ κοντά στη νίκη στη...

Απαράδεκτα κυβερνητικά παιχνίδια με τους δικαστές!

Αίσθηση από την αποκάλυψη της «ΕΣΤΙΑΣ» για το... δωράκι που θα γίνει με το «πόθεν έσχες» κατόπιν εισήγησης του Π. Πικραμμένου Από τη Μαρία Παναγιώτου Προχωράει...