Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Μεγαλώνει η λίστα των υπό απόλυση

Διευρύνεται μέρα με τη μέρα η «δεξαμενή» από την οποία η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντλήσει υπαλλήλους, έτσι ώστε να ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για «εδώ και τώρα» απολύσεις από τον δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «δημοκρατία» από πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση φαίνεται να μελετά την ένταξη ακόμη και δημοσίων υπαλλήλων των υπό κατάργηση οργανισμών και φορέων στη «δεξαμενή» των υπό απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να υλοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας και την απόφαση της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για όσο το δυνατόν περισσότερες απομακρύνεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του τρέχοντος έτους και του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της απόλυσης και μόνιμων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης της οργανικής τους θέσης είχε θέσει πρώτος τον Φεβρουάριο του 2010 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ σχετικό σχέδιο είχε επεξεργαστεί, αλλά δεν είχε υλοποιήσει, ως, επίσης, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εταίρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης της «δημοκρατίας» την περασμένη Παρασκευή ότι οι διαδικασίες-εξπρές των Πειθαρχικών Συμβουλίων για την απόλυση των επίορκων και αναποτελεσματικών υπαλλήλων αντιμετωπίζουν στην πράξη πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και νομικά (προσφυγές κ.λπ.), και ως εκ τούτου με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανόν ο αριθμός των απολυμένων να μη φτάσει ούτε καν τους 2.000 που φαίνεται ότι τίθεται ως κάτω όριο από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη λογική τού να σταλεί το πολιτικό μήνυμα ότι σπάει το «ταμπού» των μη απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Ο αριθμός, πάντως, των απολυμένων εντός του 2012, όπως αποκάλυψε και η «κυριακάτικη δημοκρατία», αναμένεται να φτάσει για το 2012 τους 2.000 υπαλλήλους. Ο συγκεκριμένος αριθμός αφορά 1.000-1.200 επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, ενώ θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, όπως προβλέπει και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, αυτό δεν έχει γίνει. Ο υπόλοιπος αριθμός, έως τους 2.000, θα καλυφθεί από οργανισμούς και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, αλλά και από υπαλλήλους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να παραμένουν στο Δημόσιο, δηλαδή είναι ακατάλληλοι.

Την ίδια στιγμή έντονες συζητήσεις προκαλούν οι διάλογοι μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας για το ζήτημα των απολύσεων, τις οποίες αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία»:

Μανιτάκης: Είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουν 11.000 επίορκοι και ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του 2012.

Τόμσεν: Πόσοι είναι οι επίορκοι και πόσοι οι ακατάλληλοι;

Μανιτάκης:

Τόμσεν: Το ρωτάω γιατί μέχρι τώρα ακούγαμε πολύ μικρότερο νούμερο επίορκων υπαλλήλων.

Μανιτάκης: Ο αριθμός είναι μεγάλος. Αλλωστε επισημαίνω ότι σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και ακατάλληλοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ θα προχωρήσουμε και σε διαθεσιμότητα του πλεονάζοντος προσωπικού από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους φορείς.

Τόμσεν: Πού βρίσκονται οι υποθέσεις των επίορκων υπαλλήλων;

Μανιτάκης: Στα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.

Τόμσεν: Μάλιστα. Και πώς θα κρίνεται ότι ένας δημόσιος υπάλληλος είναι ακατάλληλος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αξιολόγηση των υπαλλήλων; Δεν σας εμπιστευόμαστε πλέον, καθώς θεωρούμε ότι κωλυσιεργείτε.

Μανιτάκης: Κάνετε λάθος. Είμαστε έτοιμοι και θα προχωρήσουμε. Αλλωστε σας έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015 θα καλυφθεί και πιθανότατα θα προσεγγίσει τους 200.000, χωρίς να χρειαστούν απολύσεις, καθώς οι αποχωρήσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που αναμέναμε.

Τόμσεν: Δεν σας πιστεύουμε. Δώστε μας λίστα με ονοματεπώνυμα υπαλλήλων που μπορούν να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου από το Δημόσιο.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ