Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Μειωμένες εισφορές στους συνεπείς

Να μειωθούν κατά 10% από 1/1/2014 οι ασφαλιστικές εισφορές σε όλες τις επιχειρήσεις που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία ζητά από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Ακόμη και τώρα ζητάμε την τροποποίηση της ρύθμισης, με βάση την πρόταση που ήδη έχουμε καταθέσει και η οποία προβλέπει την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη σταδιακή αποπληρωμή τους, μετά από ενός έτους περίοδο χάριτος, όπου θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Η αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων οφειλών θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι ετών, με τις δόσεις να ξεκινούν από χαμηλό ύψος και να αυξάνονται σταδιακά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Επίσης, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τους αυστηρούς ελέγχους του ΙΚΑ, που ξεκινούν στις επιχειρήσεις από σήμερα, τόνισε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών απέτυχε στην πράξη, γιατί οι όροι του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Ο Κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην κυβέρνηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα προς το Δημόσιο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων και αναγκαστικών μέτρων στις επιχειρήσεις. «Αυτή τη δύσκολη περίοδο απαιτούνται ευελιξία και προώθηση αναπτυξιακών μέτρων, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα καταρχάς και την κερδοφορία στη συνέχεια των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να εκπληρώνουν τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους» κατέληξε ο Κ. Μίχαλος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα θα εφαρμοστεί η αυτόματη διασταύρωση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τις επιχειρήσεις και των ποσών που καταβλήθηκαν και, εάν διαπιστωθούν διαφορές, θα εκδίδεται ηλεκτρονικά πράξη καταβολής εισφορών και θα επικυρώνεται η παράβαση.

Οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να εμφανίζουν διαφορές, θα αποκλείονται από τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ΑΠΔ και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ