Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Μειωμένες τιμές στα φάρμακα

Ανατιμολόγηση σε 470 σκευάσματα.Πέφτουν κατά 50% τα γενόσημα αλλά και 32.5% τα «off patent»

Αντιδράσεις προκαλεί η υπουργική απόφαση για την ανατιμολόγηση φαρμάκων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στις τιμές γενόσημων και «off patent» σκευασμάτων κατά 50% και 32,5% ,αντίστοιχα, καθώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, πολλά φάρμακα (ακόμα και γενόσημα) πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να πωλούνται στην ίδια τιμή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η ανατιμολόγηση αφορά συνολικά περίπου 470 σκευάσματα (τα περισσότερα γενόσημα), ενώ οι τελικές τιμές θα καθοριστούν έπειτα από διαβούλευση με τον ΕΟΦ και τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Στόχος της ανατιμολόγησης είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που θα συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων για τη δημόσια υγεία. Στα τέλη του επόμενου μήνα, ο ΕΟΦ θα έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει το ποσοστό της μείωσης που θα επιφέρει το μέτρο» σημειώνει το υπουργείο Υγείας. Ιατρικοί κύκλοι εκφράζουν πάντως τις αμφιβολίες τους για την επιτυχία του μέτρου, σημειώνοντας ότι οι τιμές των περισσότερων φαρμάκων δεν θα επηρεαστούν καθόλου ή θα υποστούν μια πολύ μικρή μείωση.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ (2 δισ. ευρώ προβλέπει ο Προϋπολογισμός για ολόκληρο το 2015) «ξέφυγε» κατά περίπου 100.000.000 ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, «υποχρεώνοντας» τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να προχωρήσει στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης για τη Φαρμακευτική Δαπάνη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ