Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

– Μειώνουμε το Δημόσιο – Τα ίδια μας λέτε πάντα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις και… τηλέφωνα των υπαλλήλων που θα απολυθούν από το Δημόσιο ζήτησε, επί της ουσίας, η τρόικα από τις ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών!

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι εκπρόσωποι της τρόικας απαίτησαν από τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους απαντήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, επίορκων και μη. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται οι αποχωρήσεις των 25.000 υπαλλήλων μέσω της διαθεσιμότητας μέσα στο 2013, αλλά όχι γενικά. Οι πιστωτές μας ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία ανά μήνα, ανά τρίμηνο, ανά εξάμηνο και ανά φορέα από τον οποίο οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα και όχι γενικόλογες αναφορές για το ότι η κινητικότητα και η μείωση του Δημοσίου είναι σε… καλό δρόμο.

Η κυβέρνηση επέμεινε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και προχωρεί κανονικά το σχέδιο της κινητικότητας: με τη μετάταξη των 1.891 υπαλλήλων που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα το 2012, με την πορεία προς την έξοδο αρχικά, περίπου, 800 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με τις αλλαγές στα οργανογράμματα και τη μείωση υπηρεσιών και προσωπικού σε υπουργεία, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου.

Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να πείστηκε, κάτι που αποδεικνύεται και από τους «καυτούς» διαλόγους που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους οποίους αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία». Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της δυσπιστίας τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν και πήραν στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία, αναφορές και αναλύσεις, τα οποία θα επεξεργαστεί το τεχνικό κλιμάκιο και στη συνέχεια θα επανέλθουν πολύ σύντομα οι επικεφαλής της τρόικας με αξιολογήσεις και, ενδεχομένως με προτροπές, για την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος. Τους προβληματίζουν, όπως φαίνεται, τα χρονοδιαγράμματα της διαθεσιμότητας και ο «κίνδυνος» καθυστερήσεων του προγράμματος εξαιτίας των προσφυγών στα δικαστήρια.

Οι «καυτοί» διάλογοι

Διάλογοι και σκηνές απείρου κάλλους εξελίχθηκαν μεταξύ του Αντώνη Μανιτάκη και της τρόικας αναφορικά με το μείζον θέμα των απολύσεων που έβαζαν στην ατζέντα των συζητήσεων οι πιστωτές μας και των αντιπροτάσεων, μη τεκμηριωμένες τις περισσότερες φορές, που κατέθετε ο υπουργός.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς διαλόγους που εκτυλίχθηκαν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο, υπό προθεσμία πλέον, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, επιμένοντας ότι με τις αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, μαζί με τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου κινητικότητας θα επιτευχθεί τόσο ο δημοσιονομικός στόχος για περικοπές όσο και για συρρίκνωση προσωπικού, δεν έπεισε την τρόικα. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης τόνισε με έμφαση ότι οι κατά 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι το 2015 σε σχέση με το 2011 είναι μνημονιακή δέσμευση, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα με μικρό δημόσιο τομέα, κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σε αυτό το σκέλος της συζήτησης έγιναν και οι πιο ενδιαφέρουσες συνομιλίες μεταξύ Μανιτάκη – τρόικας:

Μανιτάκης: Με τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα μειώνουμε το Δημόσιο και είμαστε μέσα στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε τις προσεχείς ημέρες τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων με τις μειώσεις στις δομές τους να φτάνουν, κατά μέσο όρο, το 50%.

Τρόικα: Αυτές είναι γενικόλογες προσεγγίσεις. Αυτά μας είπατε και την προηγούμενη φορά, ωστόσο εδώ και τρεις μήνες, επί της ουσίας, δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν υπήρξαν απολύσεις. Επιπλέον, υπάρχει διστακτικότητα για την απόλυση των επίορκων υπαλλήλων.

Μανιτάκης: Δεν είναι έτσι η κατάσταση. Και πλάνο έχουμε. Και σχέδιο σας παρουσιάζουμε. Οι επίορκοι είναι αρκετές χιλιάδες…

Τρόικα: Πόσοι δηλαδή;

Μανιτάκης: Πάνω από 3.000, ίσως να ξεπερνούν και τις 5.000.

Τρόικα: Σε αυτούς περιλαμβάνονται και για όσους εκκρεμούν πειθαρχικές υποθέσεις; Δηλαδή δεν έχουν τελεσίδικα κριθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια.

Μανιτάκης: Ναι.

Τρόικα: Κατά συνέπεια επί της ουσίας ο αριθμός που μας παρουσιάζεται δεν είναι ο τελικός. Ακόμη, πού βρίσκεται η διαδικασία για τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα των 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013; Πόσοι έφυγαν το πρώτο δίμηνο; Πόσοι θα φύγουν το πρώτο εξάμηνο και πόσοι από αυτούς θα απολυθούν όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος παραμονής τους σε αυτό το καθεστώς. Επίσης, θέλουμε ακριβή στοιχεία από ποιους φορείς θα αποχωρήσουν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Μανιτάκης: Η πρόθεση της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα έχει ήδη φανεί. Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα, το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να απαντήσει. Πάντως, από τα στοιχεία που ήδη σας παρουσίασα είναι εμφανής η σημαντική μείωση του δημόσιου τομέα.

Τρόικα: Δεν μας καλύπτουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε…

Οι δεξαμενές

Σε ό,τι αφορά τις δεξαμενές των «διαθεσίμων» από όπου θα προέλθουν οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα και με όσα συζητήθηκαν πρόσφατα μεταξύ Σαμαρά – Μανιτάκη, η βασική θα προέλθει από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αριθμεί πάνω από 80.000 υπαλλήλους, αλλά και από την Παιδεία, η οποία έχει πάνω από 150.000 υπαλλήλους και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ΔΕΚΟ, κρατικές ανώνυμες εταιρίες του κράτους), όπου υπηρετούν πάνω από 100.000 υπάλληλοι. Αλλωστε και να ήθελε η κυβέρνηση να υπάρξουν μειώσεις προσωπικού από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει, καθώς διαθέτουν μόνο το 10%, περίπου 55.000, των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα, πάντως, με την κυβέρνηση, η μείωση των δομών σε 11 υπουργεία και τη Γ.Γ. Ενημέρωσης φτάνει το 47,3%, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό όφελος 51.200.000 ευρώ, ενώ το πλεονάζον προσωπικό ανέρχεται σε 4.115 έως 4.445 άτομα.

Με ποιο τρόπο θα γίνει η αξιολόγηση που προωθούν οι Γάλλοι της «Task Force»

 

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση από την οποία θα περάσει το τακτικό προσωπικό προτού χιλιάδες από αυτούς βρεθούν εκτός Δημοσίου, που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές, νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αξιολόγηση του προσωπικού θα περιλαμβάνει βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου, αλλά και γραπτό τεστ. Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της «Task Force» φαίνεται να προωθούν, σε συνεννόηση με τους Ελληνες συναδέλφους τους, εξατομικευμένη αποτίμηση του προφίλ κάθε δημοσίου υπαλλήλου. Βάση της αξιολόγησης αυτής θα είναι:

1. Τα προσόντα. Δηλαδή, οι σπουδές, η επιμόρφωση, η γνώση ξένων γλωσσών, η συμμετοχή σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα και η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία.

2. Οι προσωπικές ικανότητες. Δηλαδή, η εμπειρία επάνω στο αντικείμενο εργασίας και γενικότερα στη Δημόσια Διοίκηση.

3. Οι ειδικές γνώσεις επάνω στις νέες τεχνολογίες και στη διαχείριση έργων.

Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από αυτούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Δηλαδή, για τους προϊσταμένους τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων. Γι’ αυτήν την κατηγορία είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέντευξης. Το γενικό πρόσταγμα της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού αναμένεται ότι θα το έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Η διαδικασία της αξιολόγησης θα πραγματοποιείται μέσα από γραπτά τεστ πολλαπλών επιλογών. Αυτά θα διαμορφωθούν ανάλογα με το επίπεδο της εκπαιδευτικής κατηγορίας των εργαζομένων, καθώς θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και της κατηγορίας ΥΕ. Το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ερωτήσεις, στις οποίες θα δίνεται απάντηση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάρκεια θα είναι προκαθορισμένη και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.

Οι βασικές γνώσεις οι οποίες θα ζητηθούν είναι σχετικές με την Ιστορία της ανθρωπότητας και τη γεωγραφία του πλανήτη, τους θεσμούς, τα όργανα και το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οργάνωση και τη διοίκηση του κράτους, τον πολιτισμό, τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα κ.λπ.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μας σέρνουν σε διάλογο υποταγής, με όλα πάνω στο τραπέζι!

Ανακοινώθηκε άρον άρον η πρώτη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Σε εκτός έδρας διάλογο οδηγείται η χώρα, καθώς οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, που ανακοινώθηκαν χθες,...

Αλαλούμ με φόρο αναδρομικών στις συντάξεις

Όπως καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ, στην Α' ΔΟΥ Αθηνών δεν εφαρμόζουν νόμους τους που ψηφίζει το ΥΠΟΙΚ. Aντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο ταλαιπωρίας βρίσκονται οι συνταξιούχοι...

Έως τέλος Οκτωβρίου οι δύο πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Παράταση θα δώσει το υπ. Οικονομικών, καθώς τα φετινά ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο. Τ η δυνατότητα καταβολής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ...

Παραίτηση-χαστούκι στην κυβέρνηση

Αποχώρησε μία εβδομάδα μετά την εκλογή του από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο Π. Λυμπερόπουλος. Από τη Μαρία Παναγιώτου Εξελέγη την περασμένη εβδομάδα μέλος του...

Αυτόφωρο και πρόστιμο για τους αρνητές της μάσκας

Με εγκύκλιο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει διώξεις για όσους αντιδρούν στα μέτρα κατά του Covid-19. Με συλλήψεις, διώξεις και Αυτόφωρο απειλούνται οι αρνητές...