Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Μείωσαν τον στόχο των εσόδων από το «χαράτσι» στους ελεύθερους επαγγελματίες πριν εφαρμοστεί

Συρρικνώθηκε, μέσα σε μόνο δύο μήνες, ο φιλόδοξος στόχος των εσόδων από την επιβολή του ασφαλιστικού «χαρατσιού» 20% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυταπασχολουμένων από 1/1/2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει εισφορά 20% στα εισοδήματα των επαγγελματιών για την κύρια ασφάλιση, 6,9% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, όσοι επαγγελματίες είναι ασφαλισμένοι σε επικουρικά ταμεία και ταμεία εφάπαξ (π.χ. δικηγόροι) θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά 7% και 4% αντίστοιχα επί του εισοδήματός τους. Ετσι, η ασφαλιστική επιβάρυνσή τους φτάνει σχεδόν στο 38% του εισοδήματός τους.

Μόλις 49.000.000

Στο τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, από τον «νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυταπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πραγματικού εισοδήματός τους» προβλέπονται επιπλέον έσοδα μόλις 49.000.000 ευρώ το 2017.

Αντίθετα, στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ενάμιση μήνα και συγκεκριμένα στις 3 Οκτωβρίου, η εξοικονόμηση που προβλεπόταν για το 2017 από το ίδιο ακριβώς μέτρο ανερχόταν σε 136.600.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, μεταξύ 3 Οκτωβρίου, οπότε δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, και 21 Νοεμβρίου, όταν και κατατέθηκε το τελικό σχέδιο, «χάθηκαν» 87.000.000 ευρώ από τον οικονομικό στόχο του εν λόγω μέτρου.

Ετσι, το μέτρο της εισφοράς 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών (αλλά και των άλλων εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ κλπ.) το οποίο -παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των επαγγελματιών – προβλέφθηκε τελικά στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου να ισχύσει από 1/1/2017 αναμένεται να αυξήσει μόλις κατά 49.000.000 ευρώ τα έσοδα του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ από ασφαλιστικές εισφορές.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Τρεις «κίτρινες» στον Προϋπολογισμό 2017

Τρεις σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) για τον Προϋπολογισμό του 2017, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν από την προσεχή χρονιά, επισημαίνοντας ότι «δεν προάγουν τον κύριο στόχο, που θα πρέπει να είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ειδικότερα, το συμβούλιο ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τις προβλέψεις επί των οποίων στηρίζεται το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2017, που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, με τις εξής επιφυλάξεις:

1. Δεν είναι προβλέψιμο πώς η μετάβαση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) θα επηρεάσει την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών και τον έλεγχο των αντίστοιχων δαπανών (συντάξεις και λοιπές παροχές).
2. Υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών δεν θα αναδείξει αυξημένες καταπτώσεις εγγυήσεων από δάνεια εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο.
3. Η δυνατότητα είσπραξης των σημαντικά αυξημένων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης συναρτάται απόλυτα από την πραγμάτωση των αισιόδοξων μακροοικονομικών προβλέψεων.

Παράλληλα, το ΕΔΣ τονίζει ότι για άλλη μία χρονιά η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής «παραμένει έντονα περιοριστική» προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 1,75% του ΑΕΠ (2%, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό) και πως τα περιθώρια αποκλίσεων από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι πολύ μικρά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ