Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Μειώσεις μισθών μέχρι και 20% φέρνει ο Μάιος!

Μειώσεις αποδοχών από 10% έως και 20% κινδυνεύουν να υποστούν περίπου 1.000.000 εργαζόμενοι μέσω της διαδικασίας ολοκλήρωσης της μετενέργειας για 45 κλαδικές συμβάσεις.

Στην πρώτη γραμμή των περικοπών βρίσκονται οι 350.000 ανειδίκευτοι εργάτες που υπόκεινται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η οποία ολοκληρώνεται στις 14 Μαΐου μαζί και με τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις, που δεν θα ανανεωθούν έως την παραπάνω ημερομηνία. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρίες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, οι γεωπόνοι και οι ηλεκτροτεχνίτες. Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών θα προκύψουν από την κατάργηση όλων των επιδομάτων που προέβλεπαν οι συμβάσεις εργασίας για τους παραπάνω κλάδους αλλά και την κατάργηση του επιδόματος γάμου για όλους.

Ουσιαστικά, όπως είχε αποφασιστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012 με το δεύτερο Μνημόνιο, τίθεται σε ισχύ με την ολοκλήρωση της μετενέργειας η διαδικασία κατάργησης όλων των επιδομάτων που είχαν ενσωματωθεί στις κλαδικές συμβάσεις. Διατηρούνται μόνο τέσσερα επιδόματα, αυτά των σπουδών, των τέκνων, της προϋπηρεσίας (ωριμάνσεις) και των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, όπου αυτά χορηγούνται. Σημειώνεται ότι οι ωριμάνσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει» στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα έτος και θα διατηρηθούν έτσι, μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν ένας υπάλληλος έχει συμπληρώσει τα χρόνια που απαιτούνται για να ανέβει κλιμάκιο, δεν θα δει να αυξάνεται ο μισθός του. Την ίδια στιγμή, με την ολοκλήρωση της μετενέργειας οι επιχειρήσεις δεν υποχρεώνονται πλέον να χορηγούν το επίδομα γάμου. Αυτό σημαίνει άμεση μείωση κατά 10% στις μηνιαίες αποδοχές όσων εργαζομένων λάμβαναν τη συγκεκριμένη ενίσχυση. Μαζί με την κατάργηση των υπόλοιπων επιδομάτων εκτιμάται ότι η μείωση που θα υποστούν οι μισθοί μπορεί να φτάσει έως και το 20% σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι οποίοι λαμβάνουν μια σειρά από εξτρά παροχές με τη μορφή επιδομάτων.

Η «ταφόπλακα» που μπαίνει στις κλαδικές συμβάσεις ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για την υπογραφή είτε επιχειρησιακών είτε ατομικών συμβάσεων εργασίας με ακόμη πιο χαμηλές αποδοχές. Αλλωστε, η βάση που έχει οριστεί είναι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ, ο οποίος ειδικά για νέους έως 25 ετών είναι ακόμη χαμηλότερος, στα 511 ευρώ μεικτά. Συνεπώς, οι εργοδότες μπορούν να επικαλεστούν αυτά τα επίπεδα μισθών για να συμπιέσουν τις αποδοχές των εργαζομένων σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ