Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

«Μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο από το 2019»!

Εκθεση-σοκ από ΔΝΤ, στην οποία γίνεται λόγος για αύξηση των  συντελεστών ΕΝΦΙΑ 

Κλιμακώνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που ζητά η μείωση του αφορολογήτου και η περικοπή των συντάξεων να εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019, για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το εν λόγω έτος.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο) θα μειωθεί το 2020 κατά 650 ευρώ, από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ. Με τη μείωση αυτή το ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος μειώνεται από το 55% στο 35%.

Νωρίτερα

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η μείωση του αφορολογήτου θα γίνει το 2019, δηλαδή ένα έτος νωρίτερα, οπότε προβλέπεται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Επιπλέον, όσον αφορά τις συντάξεις οι αναλυτές του ΔΝΤ τονίζουν ότι η μέση σύνταξη θα υποστεί μείωση 12% από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως η «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα μειώσει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι μέσες συντάξεις αναμένεται να μειωθούν κατά 12%, ενώ υπάρχει ένα ανώτατο όριο 18% για την περικοπή ανά ατομική σύνταξη». Πρόκειται για τις περικοπές που θα γίνουν το 2019 μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξισωθούν έως τον Δεκέμβριο με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, για να μη μειωθούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου. Επίσης προωθείται η βελτίωση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η φορολογική διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, η φορολογική διοίκηση επικεντρώνεται στον έλεγχο νέων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εμφανίζουν και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, ενώ προωθείται και νέο σύστημα αξιολόγησης και αμοιβών των εργαζομένων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ