Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Μείωση σε συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ!

Πετσόκομμα έως 30% αναμένεται να υποστούν οι συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ, που έχει ενταχθεί μαζί με το ΤΣΑ και το ΤΑΕ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Αιτία, τα τεράστια ελλείμματα του ΟΑΕΕ που οδηγούν την τρόικα στο να απαιτήσει μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του ΤΕΒΕ -το οποίο βρίσκεται στο 120%- στα επίπεδα του 60% έως 70% που βρίσκεται στα δύο άλλα ταμεία.

Ο αρχικός σχεδιασμός θέλει το μέτρο του εξορθολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης να εφαρμόζεται στους νέους συνταξιούχους. Επειδή, όμως, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ έχει φτάσει στο πρώτο εξάμηνο τα 230.000.000 ευρώ και διογκώνεται με αλματώδεις ρυθμούς, θεωρείται πολύ πιθανό η συγκεκριμένη φόρμουλα να επεκταθεί και στους περίπου 242.000 εν ενεργεία ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ.

Κορυφαίοι παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης τόνιζαν ότι, αν το ποσοστό αναπλήρωσης υποχωρήσει, οι συντάξεις των 1.100 και των 1.200 ευρώ θα μειωθούν στα επίπεδα των 700 και των 800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Ομως σαφώς πιο αδικημένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ, καθώς θα αναγκαστούν να υποστούν και εκείνοι ανάλογη μείωση.

Το πρόβλημα στον ΟΑΕΕ είναι κυρίως η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Από τους 732.000 που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο, οι μισοί δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ το χρέος του Ταμείου, μαζί με τις προσαυξήσεις. Από αυτά, το 1,45 δισ. ευρώ είναι το «φέσι» που άφησαν στον ΟΑΕΕ οι περίπου 196.000 ασφαλισμένοι που διέκοψαν την ασφάλισή τους την τελευταία διετία.

Ετσι εξηγείται πώς από την αρχή του έτους τα έσοδα από εισφορές προς το ταμείο δεν έχουν υπερβεί τα 120.000.000 ευρώ τον μήνα, όταν οι δαπάνες ανέρχονται στα 260.000.000 ευρώ, επίσης σε μηνιαία βάση. Αποτέλεσμα, στο πρώτο εξάμηνο ο ΟΑΕΕ να έχει καταγράψει έλλειμμα 230.000.000 ευρώ με κίνδυνο έως το τέλος του έτους να πολλαπλασιαστεί φτάνοντας τα 830.000.000 ευρώ.

Βασίλης ΑγγελόπουλοςΟΓΑ: Συμψηφίζονται χρέη

Τη δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης έχουν όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά ταυτόχρονα οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές έως 4.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του οργανισμού, το οφειλόμενο ποσό θα συμψηφίζεται ή θα παρακρατείται κάθε μήνα από το σύνολο της σύνταξης που χορηγείται στον δικαιούχο ώσπου να εξοφληθεί πλήρως.

Στις περιπτώσεις εκείνες που η οφειλή είναι μεγαλύτερη των 4.000 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θα ενημερώνεται εγγράφως ότι για να εκδοθεί η εν λόγω απόφαση και να λάβει τη σύνταξή του θα πρέπει να καταβάλει το ποσό που είναι πάνω από αυτό το όριο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ