Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Μείωση συντάξεων με… νέο σύστημα!

Τώρα που οι οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις δεν… πουλάνε, καθώς θεωρούνται αντιλαϊκό μέτρο, η τρόικα επιλέγει να παίξει το «χαρτί» των περικοπών με εισοδηματικά κριτήρια. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και σε τεχνοκράτες της «Ομάδας Κρούσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ, κατατέθηκε η νέα πονηρή πρόταση από την πλευρά των δανειστών.


Προσπαθώντας η τρόικα να «ρετουσάρει» κατά κάποιον τρόπο το πρόσωπό της, αποφεύγει να αναφέρεται σε οριζόντιες περικοπές συντάξεων, τις οποίες προχθές απέκλεισε και το «γεράκι» της τρόικας Πολ Τόμσεν. Αντίθετα, μεθοδεύει μια άλλη πρακτική, προετοιμάζοντας στην ουσία το επόμενο «χτύπημα» στους συνταξιούχους, που μπορεί να είναι ακόμα πιο σκληρό. Σε περίπτωση λοιπόν που γίνει αποδεκτή η πρόταση της «Task Force», κινδυνεύουν με περικοπές συντάξεων όσοι συνταξιούχοι έχουν κάποια μορφή περιουσίας, για παράδειγμα ειπράττουν κάποιο ενοίκιο ή έχουν στην κατοχή τους εξοχικό σπίτι. Οπως γίνεται δηλαδή σήμερα με τα πολυτεκνικά και τα κοινωνικά επιδόματα.

Στο υπουργείο Εργασίας ψάχνουν επειγόντως 250.000.000 ευρώ, που τα αναζητούν μέσω του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ούτως ώστε να καλυφθεί ο στόχος για 600.000.000 ευρώ από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η τρόικα εκτιμά ότι μπορούν να εισπραχθούν μόνο 350.000.000 ευρώ, ακόμα και με το πλέον αισιόδοξο σενάριο. Ετσι, με ξεχωριστές τροπολογίες πρόκειται να προστεθούν στο νομοσχέδιο το μέτρο της παρακράτησης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από αγρότες μέσω των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων του ΟΓΑ , καθώς και αλλαγές στον ΟΑΕΕ για να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η ασφαλιστική βάση του οργανισμού.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη κοστολόγηση των μέτρων που συμπεριλήφθηκαν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και έχουν τη βεβαιότητα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποφέρουν περισσότερα από 350.000.000 ευρώ. Αρα χρειάζονται κι άλλα μέτρα, που θα κατατεθούν με τη μορφή της τροπολογίας.

Το βασικότερο είναι η παρακράτηση κρατικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες του ΟΓΑ, αλλά και γενικότερα επιστροφών φόρου και ΦΠΑ, στην περίπτωση που οι δικαιούχοι έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Στην περίπτωση αυτή τα ασφαλιστικά ταμεία θα παίρνουν τα οφειλόμενα μέσω των επιδοτήσεων ή των επιστροφών. Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων πάνω από 100.000.000 ευρώ εντός της επόμενης χρονιάς, δηλαδή το 2014.

Σε ότι αφορά στο σκέλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, στην τροπολογία που θα κατατεθεί θα γίνεται λόγος για διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του οργανισμού, με την ένταξη σε αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών που κατοικούν σε περιοχές με πλυθησμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ