Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Μειώθηκε 50% το εισόδημα των μισθωτών σε μια τριετία

Κατά 50% έχει μειωθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, το χρονικό διάστημα από το 2009 ως σήμερα. Η αναφορά αυτή έγινε χθες από τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος διευκρίνισε ότι η τρόικα αργά ή γρήγορα θα πιέσει να γίνουν και νέες μειώσεις μισθών. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι ως το τέλος του χρόνου η ανεργία θα ξεπεράσει το 1.400.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) τη διετία 2010 και 2011 η υποχώρηση στους μισθούς έφτασε το 14,3%, ενώ μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους παρατηρείται νέα πτώση που κατά μέσον όρο φτάνει το 24%. Είναι προφανές ότι το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ αποδίδει σε αυτή την κάθετη μείωση των μισθών των εργαζομένων το γεγονός ότι υποχώρησε απότομα η καταναλωτική ζήτηση και η χώρα μπήκε σε βαθιά ύφεση.

Ο κ. Ρομπόλης αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα του μοναδιαίου κόστους εργασίας, που απασχολεί διακαώς την τρόικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ινστιτούτο, το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει υποχωρήσει κατά 8% τη διετία των μνημονίων. Βέβαια, η δέσμευση της χώρας, όπως καταγράφεται με σαφήνεια στο δεύτερο Μνημόνιο, θέλει τον συγκεκριμένο δείκτη να υποχωρεί κατά 15% έως το 2015.

Αυτό, κατά τον κ. Ρομπόλη, δίνει την ευκαιρία στην τρόικα να πιέσει ώστε να πετύχει νέες μειώσεις μισθών. Αλλωστε, όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη διαπραγμάτευση, οι δανειστές της χώρας έχουν επισημάνει επανειλημμένα ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) θα έπρεπε να καταργηθούν…

Αναφορικά με το σκέλος της ανεργίας ο κ. Ρομπόλης επανέλαβε την απαισιόδοξη πρόβλεψη ότι θα συνεχιστεί η δραματική αύξηση των ανέργων. Πιο συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η στατιστική ανεργία θα φτάσει το 24% στο τέλος του έτους, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων μπορεί να υπερβεί τα 1.400.000 άτομα.

Η πραγματική ανεργία όμως θα είναι ακόμα υψηλότερη, αφού το ΙΝΕ υπολογίζει ότι οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορεί να φτάσουν έως και το 6% του συνόλου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ