Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Μελέτη-σήμα κινδύνου για τα νησιά

Η ρότα της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι πιθανό να οδηγήσει στην απομόνωση νησιά μας, τα οποία βρίσκονται προ του φάσματος απώλειας της σύνδεσής τους με την ηπειρωτική χώρα, από αυτή τη χειμερινή περίοδο! Ο σοβαρός κίνδυνος προκύπτει από ετήσια μελέτη για την ελληνική ακτοπλοΐα, που διαπιστώνει ότι ο χώρος βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση με εκείνη που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ήδη (δηλαδή πήγε πίσω πάνω από μια δεκαετία), ενώ αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της πορείας του.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διεύρυνση των ζημιών των εταιριών (υψηλές τιμές καυσίμων, πτώση κίνησης κ.λπ.) και η συγκέντρωση των εσόδων τους -κατά 60-70%- στη θερινή περίοδο μπορεί να τις υποχρεώσει από τον Σεπτέμβριο να αναζητήσουν πιο κερδοφόρες αγορές από το Αιγαίο για τα πλοία τους. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο και αποσυρθούν -κυρίως καινούργια- πλοία, τότε κάποια νησιά μας θα αντιμετωπίσουν αδυναμία κάλυψής τους με δρομολόγια όλο τον χρόνο! Και είναι περιττό βεβαίως να αναλύσουμε τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τους μόνιμους κατοίκους…

Μπροστά σ’ αυτή την ανησυχητική πραγματικότητα, ο βουλευτής Χίου και υπεύθυνος τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, με ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Ο κ. Μουσουρούλης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της ετήσιας μελέτης για την ελληνική ακτοπλοΐα, τονίζει ότι «ο κίνδυνος περιορισμού των δρομολογίων από και προς τα ελληνικά νησιά είναι υπαρκτός και δεν αποτελεί απειλή, αλλά αποτέλεσμα απλής ανάλυσης των προβλεπόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων των εταιριών».

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη διαμόρφωσης πλήρους, σύγχρονου και ελκυστικού θεσμικού πλαισίου για τα δίκτυα θαλάσσιων μεταφορών και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να παρουσιάσει τον σχετικό σχεδιασμό του, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε απομόνωση η νησιωτική Ελλάδα. Οσο για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας περίπτωσης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεδομένου ότι η κύρια επικοινωνία των νησιών με τον κορμό της ηπειρωτικής χώρας είναι ακτοπλοϊκή, η πιθανότητα συνολικής μείωσης δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες θα οδηγήσει σε ουσιαστική απομόνωση των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Πάντως, μέχρι τώρα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δείχνει να μην πολυνοιάζεται για τον ορατό κίνδυνο. Εκτός κι αν εκτιμά ότι, αν μείνουν χωρίς πλοίο μέσα στον χειμώνα μερικά νησιά, δεν είναι και κάτι σοβαρό!

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ