Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

«Μένει Ελλάδα» για ακόμα δέκα χρόνια το ΔΝΤ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Υφεση μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων προβλέπει για την ελληνική οικονομία το 2012 η έκθεση της Κομισιόν, η οποία δημοσιεύτηκε χθες ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι μικρή ανάκαμψη της Οικονομίας θα σημειωθεί από το 2013. Με βάση την έκθεση η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 4,4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,8%. Δεν αποκλείεται, πάντως, η ύφεση να αγγίξει και το 5%, συνθλίβοντας περαιτέρω τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Να σημειωθεί ότι είναι το πέμπτο έτος ύφεσης, που είναι κάτι αδιανόητο για δυτική χώρα που δεν έχει βγει από πόλεμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει την κάμψη της εγχώριας ζήτησης στη μείωση των εισοδημάτων, στη δύσκολη πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια για τον ιδιωτικό τομέα και στις συνεχιζόμενες προσαρμογές στην αγορά εργασίας.

Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε αρνητικό έδαφος -0,5% (αποπληθωρισμός), κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αν επιβεβαιωθεί η σχετική πρόβλεψη.

Η έκθεση αναφέρεται και στη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (που αποφασίστηκε πρόσφατα), κάνοντας την εκτίμηση ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας (το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος) θα μειωθεί κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι, αν και η μείωση των κατώτερων μισθών στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εντούτοις αναμένεται να πλήξει την εγχώρια ζήτηση, γεγονός το οποίο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα αυξήσει περισσότερο την ανεργία που ήδη έχει ξεπεράσει το 1.000.000 άτομα. Εδικά για την απασχόληση η έκθεση καταλήγει ότι μεσοπρόθεσμα θα ευνοηθεί από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για το 2012 προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης αλλά και κάμψη των εξαγωγών.

Πάντως, η πρόβλεψή του ΔΝΤ είναι ότι η ύφεση θα παρέλθει το 2013 και στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια τροχιά ανάπτυξης, όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος γνωστοποίησε την πρόθεση του ΔΝΤ να παράσχει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη και υπογράμμισε ότι στο νέο πρόγραμμα υπάρχουν ρίσκα και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Σε ερώτηση για το εάν το ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στο Μνημόνιο2 θα είναι 13 δισ. ευρώ, απάντησε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα αποφασιστεί προσεχώς στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συνεδριάσουν την 1η Μαρτίου, πριν από την ήδη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., για να εξετάσουν αν η Ελλάδα πληροί τις συνθήκες που έχουν οριστεί σε αντάλλαγμα για τις πρώτες δόσεις του σχεδίου στήριξης.


Πέρασε το PSI με τις ψήφους μόνο τριών (!) βουλευτών που ήταν παρόντες

Από το PSI άρχισαν, στο γενεαλογικό τους δέντρο κατέληξαν χθες στη Βουλή (με αρκετή δόση υποκρισίας) οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Καρατζαφέρης, οι οποίοι κατάφεραν να προκαλέσουν πάντως το κοινό αίσθημα πλειοδοτώντας για το ποιος έχει πιο λαϊκή καταγωγή και μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία.

Κατά τα λοιπά για μια ακόμη φορά ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιφύλασσε μαστίγιο και καρότο για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, καθώς τη θετική είδηση της μείωσης δόσεων για όσους έχουν δανειστεί από το Παρακαταθηκών ακολούθησε και πάλι ο αόριστος λόγος του για διάσωση των μικροομολογιούχων από το «κούρεμα». Οπως δεσμεύτηκε ο κ. Βενιζέλος, επίκειται απόφασή του με την οποία θα μειωθεί στο μισό η παρακράτηση από τον μηνιαίο μισθό δημοσίων υπαλλήλων που πήραν στεγαστικό δάνειο από το Παρακαταθηκών. «Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα, τότε η δόση συνολικά δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αμέσως μετά πάντως προκάλεσε και πάλι ανησυχία στους μικροομολογιούχους με τον γενικό και αόριστο λόγο του, καθώς μίλησε και πάλι για μάχη που δίνεται προκειμένου να σωθούν, ενώ και για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι καλύπτονται μόνον όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

Οι τόνοι στην Ολομέλεια ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος δημοσιεύματα, ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία για τις ρήτρες συλλογικής δράσης ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου, που σημαίνουν και χρεοκοπία της χώρας. Θύμισε μάλιστα ότι ο Ευ. Βενιζέλος ήταν αυτός που παρομοίαζε την ενεργοποίηση των CDS με «ολοκαύτωμα». Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου, που είναι ιδιωτική, να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων, αλλά αυτό, όπως είπε, είναι αδιάφορο ακόμα και για τους εταίρους και δεν επηρεάζει την ελληνική οικονομία.

Η συζήτηση περιείχε, όπως είπαμε, και πολύ σουρεαλισμό. Ετσι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θυμήθηκε ότι μικρός πουλούσε γάλα και σανό, ενώ η κυρία Μπακογιάννη εκφώνησε διαπρύσιο λόγο υπέρ απλών πολιτών, μικροομολογιούχων και αδυνάμων. Τα άκουσε ο Ευ. Βενιζέλος και με δακρύβρεχτο ύφος απάντησε: «Εχω γεννηθεί στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, δυτικές συνοικίες, πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό κι έχω μεγαλώσει υπό πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ξέρω τι πάει να πει μεροκάματο, τι πάει να πει να τα βγάζεις πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Το κατεπείγον πάντως νομοσχέδιο για το PSI ψηφίστηκε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια, στην οποία ήταν παρόντες μόλις οι τρεις (!) εισηγητές ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (οι δύο πρώτοι είπαν ναι). Οι άλλοι δύο (ΚΚΕ και ΛΑΟΣ) είχαν ήδη μεταβεί στην επιτροπή που συνεδρίαζε για το άλλο κατεπείγον θέμα με τις περικοπές στις συντάξεις. Αυτοί που «κάηκαν» πάντως ήταν όσοι εκ των ανεξαρτήτων ήθελαν να ψηφίσουν «ναι» για να επιστρέψουν στα κόμματά τους, καθώς δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Ετσι οι επιστροφές μετατίθενται για την Τρίτη, οπότε θα γίνει ονομαστική για τις συντάξεις.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...