Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Μέρκελ προς Γιώργο: Αν αποτύχεις πάλι πάτε για… Σπιναλόγκα

Δραματικές ώρες έζησε την περασμένη Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής ο Ελληνας πρωθυπουργός, όταν με άκομψο βόρειο τρόπο άκουσε να του λένε εν είδει τελεσιγράφου ότι είναι η τελευταία ευκαιρία γι’ αυτόν, αλλά και για τη χώρα που εκπροσωπεί.

Του διαμηνύθηκε με σαφή τρόπο ότι μετά το επικείμενο «κούρεμα» του 60%, η Ε.Ε. θα σταματήσει να βάζει πλάτη για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου άκουγε αποσβολωμένος από γερμανικά χείλη να τοποθετείται η Ελλάδα στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν από την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Αντικείμενο χλευασμού έγιναν επίσης και οι ελληνικές επιδόσεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς, όπως είναι γνωστό, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία αποκρατικοποίηση.

Στην Ελλάδα δόθηκε περιθώριο έως τις αρχές Ιανουαρίου να ακουμπήσει τον πάτο του βαρελιού, ώστε μετά να ξεκινήσει από λευκή σελίδα, προσβλέποντας σε ανοδική πορεία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η χώρα θα εισέλθει στη δεύτερη και τελευταία φάση του δράματος, που ισούται με τη χρεοκοπία και όλα τα επακόλουθα.

Οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού στη συνέχεια ήταν σπασμωδικές και εξαντλήθηκαν σε συναισθηματικές κορόνες που δεν αγγίζουν κανέναν ούτε στο εσωτερικό, αλλά και ούτε στο εξωτερικό. Το μεγάλο «κούρεμα’ 60% διαλύει και τις τελευταίες ελπίδες της κυβέρνησης για διαχείριση της κρίσης με εργαλεία όπως εκείνα που χρησιμοποιούνταν τον καλό καιρό. Το επιβαλλόμενο «κούρεμα» ήταν αυτό που πάντα πίστευε ότι θα αποφύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Εναν χρόνο πριν, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου -αλλά και πολλοί άλλοι όψιμοι πατριώτες υπουργοί- εξομοίωνε όσους μιλούσαν ή έγραφαν για την αναδιάρθρωση του χρέους με Εφιάλτες.

Οι αρχές του Ιανουαρίου του 2012 τέθηκαν ως οριακό χρονοδιάγραμμα, καθώς τότε πιστεύεται ότι η τρόικα θα έχει ενδεικτικά στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2011. Με βάση αυτά θα μπορεί να προβλέψει τις κατοπινές εξελίξεις και κυρίως την πορεία του δημόσιου ελλείμματος.

Το «κούρεμα», αν δεν είναι προστάδιο της χρεοκοπίας μας, θα πρέπει να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεταμόρφωση της οικονομίας. Εως σήμερα έχουν περιοριστεί μόνο τα εισοδήματα των εργαζομένων, ενώ πολλοί άλλοι παράγοντες συνεχίζουν να λειτουργούν με κεκτημένη ταχύτητα από τους καλούς καιρούς. Ολοι εκείνοι που βάσιζαν την ύπαρξή τους στις ειδικές συμφωνίες με το κράτος και τους εξωνημένους ανθρώπους του σταδιακά θα αντιληφθούν ότι στην προκρούστεια κλίνη θα ανέβουν και οι ίδιοι, για να πληρώσουν τα επίχειρα του «κουρέματος» του δημόσιου χρέους.

Καταρχάς, ως μείωση των απαιτήσεων τρίτων από την Ελλάδα το «κούρεμα» θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία παραποίησε σε υπερθετικό βαθμό από το 1996 και μετά η δημιουργική λογιστική.

Ο Προϋπολογισμός μετά το «κούρεμα» θα καταφέρει να απελευθερώσει πόρους από τους τόκους και να τους διαθέσει σε έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή σε επιδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό θα δημιουργήσει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ενώ θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να περιορίσει με μόνιμο τρόπο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που καταγράφεται στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών.

Το «κούρεμα» θα προκαλέσει επίσης και απομείωση των εσωτερικών αξιών της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, τα υπερεκτιμημένα ακίνητα που κοσμούν ακόμα και σήμερα σε υπερφυσικές τιμές τους ισολογισμούς εταιρειών θα αναγκαστούν να υποστούν εξορθολογισμό. Εξυπακούεται ότι θα επηρεαστούν ανάλογα όλα τα ακίνητα παντού.

Κρίσιμο ζήτημα είναι η επίδραση του «κουρέματος» στις τιμές των υπηρεσιών εντός της χώρας, οι οποίες λογικά θα πρέπει να προσανατολιστούν σε βουτιά ανάλογα με το ύψος του «κουρέματος».

Αυτό πρέπει να αγγίξει το σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, κάτι στο οποίο θα αντιδράσουν οι θιγόμενοι.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Θρίλερ με το «κούρεμα»! Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη ληφθεί απόφαση

Στο αέρα βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Χθες το βράδυ κυκλοφόρησε σε διεθνή πρακτορεία προσχέδιο απόφασης της σημερινής συνόδου κορυφής στην οποία δεν υπάρχει λέξη για την Ελλάδα και το θέμα παραπέμπεται για το μέλλον! Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο του θρίλερ με εκβιασμούς, πιέσεις και ευθείες απειλές προς τις τράπεζες ότι, αν δεν αποδεχτούν οικειοθελώς ένα «κούρεμα» έως 60% των ελληνικών ομολόγων, θα υποστούν τις επιπτώσεις μιας πλήρους ελληνικής χρεοκοπίας. Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ευρωπαϊκούς κύκλους να μην αποκλείουν ακόμη και ένα «πιστωτικό γεγονός» για την Ελλάδα, δηλαδή τη μονομερή διαγραφή ελληνικού χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τράπεζες αλλά και για τη χώρα μας (αποκλεισμός για δεκαετίες της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, στέγνωμα από ρευστό της αγοράς για πολλά χρόνια, οικονομική και πιστωτική ασφυξία για τράπεζες και πολίτες).

Οι τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και πιέζονται να δεχτούν διαγραφή των απαιτήσεών τους κατά 60% υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με μείωση από 75% έως 80% της παρούσας αξίας των ελληνικών τίτλων που έχουν στην κατοχή τους.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου που διαγραφόταν χθες στις διαπραγματεύσεις είναι ότι αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα για σήμερα Ecofin και Eurogroup (συμβούλια υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, αντίστοιχα), ενώ υπήρχαν και πληροφορίες ότι θα ανακοινωθεί τελικά ένα «περίγραμμα» απόφασης χωρίς ακριβές ποσοστό του «κουρέματος». Αναμένεται να διεξαχθεί κανονικά η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ακολούθως, η Σύνοδος των Ηγετών της ευρωζώνης. Στη Σύνοδο θα τεθεί επί τάπητος η έγκριση γερμανικής έμπνευσης σχεδίου απόφασης, για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο 60%. Αυτό αποκάλυψε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ. Το σχέδιο απόφασης στηρίζεται στο πόρισμα της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο πόρισμα αυτό σημειώνεται με νόημα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτέρευσε τους τελευταίους μήνες και έτσι η χώρα δεν θα μπορέσει να πετύχει ταυτόχρονα ευρείες κρατικοποιήσεις, εσωτερική υποτίμηση και εξυγίανση του Προϋπολογισμού της. Μάλιστα, γίνεται έμμεση αναφορά για ανάγκη διαδοχικών κουρεμάτων του ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμο.

Με τη διαπραγμάτευση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διέρρευσε χθες από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί τους ιδιώτες επενδυτές (κυρίως διεθνείς τράπεζες), ότι έχει γίνει ήδη αποδεκτό το αίτημα για μείωση κατά 40% της παρούσας αξίας των ελληνικών ομολόγων και όχι της ονομαστικής. Το IIF φέρεται να ζήτησε, προκειμένου να αποδεχτεί το «κούρεμα», εγγυήσεις ύψους 55 δισ. ευρώ, ποσό κατά 20 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προέβλεπε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 21%.

Ακόμα και ο συντηρητικός στις τοποθετήσεις του πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε χθες ότι «το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται κοντά στο 50%». Μάλιστα, ο ίδιος επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους για χρεοκοπία της Ελλάδας, λέγοντας ότι «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε ολοκληρωτική ή μερική ελληνική χρεοκοπία. Μια χρεοκοπία θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ