Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Μετά το Αμύνταιο η Στρατονίκη;

«Καυτά» ερωτήματα προς τον Σταθάκη από τον Δήμο Αριστοτέλη, μετά την κατάρρευση του ορυχείου

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Καμπανάκι για τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική χτυπά σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, ορμώμενη από την κατάρρευση του ορυχείου λιγνίτη στο Αμύνταιο και τις δραματικές συνέπειες στον οικισμό Ανάργυροι.

Καλεί δε, με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν, τις αρμόδιες Αρχές να δείξουν τη δέουσα προσοχή και τον πρέποντα σεβασμό στον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη, αποτελεί την πύλη του Αγίου Ορους και είναι ένας από τους ομορφότερους προορισμούς της χώρας.

Ειδικότερα, η δημοτική Αρχή σημειώνει πως το γεγονός στο ορυχείο δημιουργεί αναπόφευκτα συνειρμούς για τον Δήμο Αριστοτέλη, καθώς μέσα από τις μεγάλες διαφορές αλλά και τις εκπληκτικές ομοιότητες, όπως εξηγεί, παίρνουν σάρκα και οστά οι φόβοι και οι ανησυχίες των κατοίκων όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα υφιστάμενα και στα υπό επέκταση πεδία για τους παρακείμενους και υπερκείμενους οικισμούς.

«Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη Στρατονίκη σε ανάλογη περίπτωση, όπου το μεταλλείο λειτουργεί κάτω ακριβώς από τον οικισμό και τα περισσότερα σπίτια ήδη παρουσιάζουν ρωγμές, παρά τις εκθέσεις παρακολούθησης και τις διαβεβαιώσεις της εκμεταλλεύτριας εταιρίας;

Τα εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων στο φράγμα του Κοκκινόλακα, που εδράζεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα, το οποίο έχει δώσει σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στο πρόσφατο παρελθόν, πού θα καταλήξουν και τι θα προκαλέσουν, αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί και πάλι;» αναρωτιέται η δημοτική Αρχή. Κάνει αναφορά δε στους 18.000 κατοίκους των 16 χωριών του δήμου που ζουν σε μικρή ακτίνα από τις τρεις εστίες εξόρυξης της Ελληνικός Χρυσός και ρωτά τι είδους συνέπειες θα υποστούν σε περίπτωση αστοχίας της μελέτης ή απρόβλεπτης καταστροφής.

«Πόσο καλύτεροι είναι οι Ελληνες μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός από τους συναδέλφους τους στη ΔΕΗ; Πόσο πιο εντατικοί και αυστηροί θα είναι οι κάθε λογής έλεγχοι από τις υπηρεσίες του κράτους και τους υπευθύνους της εταιρίας από αυτούς που εφαρμόζονταν στα ορυχεία της ΔΕΗ γενικότερα και του Αμυνταίου ειδικότερα;» τονίζει η δημοτική Αρχή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ