Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Μετέωρο βήμα για Δήμα

8 Φεβρουαρίου 2005. Ο Κάρολος Παπούλιας ακούει ότι θα γίνει Πρόεδρος μιας κουτσουρεμένης Δημοκρατίας…

Σ’ ένα σύστημα όπου βασιλεύει το δήθεν είναι αρμόζον να γίνουν εκλογές για την κάλυψη μιας θέσης που επηρεάζει μόνο εκείνον που την κατέχει

Στην Κίνα σίγουρα υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που ονομάζεται Τσανγκ Λι. Και Τσενγκ Λι θα υπάρχει. Αυτοί οι δύο κύριοι μπορεί να έχουν ευνοήσει την Ελλάδα περισσότερο από τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον κ. Κάρολο Παπούλια. Δεν έχουν υπογράψει ούτε Μνημόνιο άλφα ούτε εφαρμοστικό ούτε Μνημόνιο βήτα ούτε σαράντα οκάδες Προεδρικά Διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να χαμογελάει ο Σόιμπλε και να γουργουρίζει η Μέρκελ. Ο Τσανγκ και ο Τσενγκ Λι μπορεί να μη γνωρίζουν την πατρίδα μας, να μην μπορούν να τη δείξουν στον χάρτη και να δουλεύουν σαν τα σκυλιά τα μαύρα για να κονομάει το αφεντικό τους, ο Κινέζος Ξεζουμίδης. Παρά ταύτα, αν τους έλεγες τι θα τραβήξουν δέκα εκατομμύρια κορόιδα από τις υπογραφές του Προέδρου Παπούλια, μπορεί να έρχονταν με τα πόδια από τη Σανγκάη, το Πεκίνο, την επαρχία Γιουνάν για να τον κράξουν.

Ο κ. Παπούλιας, αν δεν έσκαγε το Μνημόνιο στις ημέρες του, θα είχε την επίδραση ενός ρεσό, ενός αμπαζούρ, μιας πολυσυσκευής από τηλεμάρκετινγκ που αγοράστηκε φτηνά αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και λησμονήθηκε στο πατάρι του σπιτιού.

Ξενοκρατία

Τις προθέσεις του ο κ. Παπούλιας, να μην του καεί ούτε καρφί για το τι θα γίνει με την Ελλάδα, τις έδειξε προτού καν αναλάβει, όταν το 2005 η κυρία Μπενάκη, η τότε πρόεδρος της Βουλής, του έλεγε ξεκάθαρα: «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης και της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη. Τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται αλλά ίσως και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης».

Πώς αντέδρασε ο (τότε) νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Οπως οι κ. Τσανγκ και Τσενγκ Λι. Καθόλου. Τα άκουγε και περίμενε να παρκάρει την αδράνειά του στο Προεδρικό Μέγαρο. Η δημοκρατία κατελύθη, οι ξένοι κυβερνούν, ο Παπούλιας φεύγει και ο κ. Δήμας θέλει να έρθει. Για να κάνει τι; Με ποιες αρμοδιότητες; Ποιες προθέσεις;

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ