Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Μετεξεταστέα τα μουσεία!

Σε μια χώρα όπου το πολιτιστικό της προφίλ αμαυρώνεται από τα χαμηλά ποσοστά επανεπισκεψιμότητας των μνημείων της, κάτι αρχίζει δειλά δειλά να αλλάζει.

Τα μνημεία πολιτισμού, στα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επισκέπτες ρίχνουν… μαύρη πέτρα (λόγω των κακών υπηρεσιών), αρχίζουν να αποκτούν -έπειτα από χρόνια- τα ευνόητα. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα την αναβάθμιση των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε πέρυσι και βρίσκεται σε εξέλιξη, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε τις αλλαγές που την τελευταία χρονιά συντελέστηκαν.

Απορία, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι, παρά το σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί, κανένα από τα υπάρχοντα μουσεία ή αρχαιολογικός χώρος δεν κατάφερε να πάρει άριστα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και να μπει στην πρώτη κατηγορία (χώροι που διαθέτουν βασικές, επιθυμητές, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες). Ούτε καν η Ακρόπολη… Η εξήγηση πάντως κατά τον κ. Γερουλάνο είναι ότι ο πήχης για την εισαγωγή στην πρώτη κατηγορία (μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που παρέχουν όλες τις υπηρεσίες) είναι ψηλά. Θα μπορέσουμε δηλαδή τουλάχιστον το 2012 να έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο που να μη μένει στην… ίδια τάξη; Αν όλα πάνε καλά, μέσα στην ερχόμενη χρονιά τα μνημεία της χώρας θα γίνουν ακόμη πιο φιλικά προς τον επισκέπτη, με την εισαγωγή υπηρεσιών που θα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του κοινού.

Τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν υποδεικνύουν ότι 77 μνημεία -από ένα σύνολο 177- φέτος απέκτησαν και μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους τουλάχιστον τις βασικές υπηρεσίες.

Περισσότερα από τα μισά δηλαδή. Ξεχωριστό hi-tech επίτευγμα που προέκυψε από τη συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών είναι η απτική απόδοση της κάτοψης του Βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της με μια πρωτοποριακή τεχνολογικά μέθοδο (πρόκειται για μία μικροκάψουλα σε μέγεθος Α4, που αναπαριστά λεπτομέρειες από τον Ιερό Βράχο, τις οποίες μπορούν να ψηλαφίσουν άτομα με προβλήματα όρασης).

Εκείνο όμως που αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία από τους εγχώριους λάτρεις της αρχαιολογίας αλλά και τους ξένους επισκέπτες είναι η εισαγωγή -έστω και καθυστερημένα- των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μάλιστα, ο στόχος του υπουργείου είναι τα περιβόητα e-tickets να επεκταθούν ακόμη σε 13 μουσεία, τα σημαντικότερα εν Ελλάδι.

«Σε αυτούς τους 13 αρχαιολογικούς χώρους υπήρχε πρόβλεψη και για το απαιτούμενο σύστημα για τα εισιτήρια, όμως δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Τώρα πλέον βρέθηκε λύση. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για χώρους οι οποίοι προσφέρουν το 80% των εισπράξεων από τις επισκέψεις σε μνημεία» υποστήριξε ο κ. Γερουλάνος.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα υπηρεσία, την οποία θα μπορούν από την ερχόμενη χρονιά, οι επισκέπτες να απολαμβάνουν, είναι και εκείνη της ατομικής ακουστικής ξενάγησης μέσω του κινητού τους τηλεφώνου! Ναι, μπορεί να άργησε, αλλά το σύστημα της ακουστικής ξενάγησης, που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου, θα έρθει και προς τα μέρη μας. Είκοσι χώροι… ετοιμάζονται πυρετωδώς για να το αποκτήσουν μέσα στο 2012. Ποια σπουδαία μνημεία συμπεριλαμβάνονται σε αυτά; Μεσσήνη, Μυστράς, Δελφοί, Ακρόπολη είναι μερικά ενδεικτικά.

Οσο για το ζήτημα των αρχαιοφυλάκων, που σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο απειλούν να βάλουν λουκέτο στους αρχαιολογικούς χώρους, όπως ενημέρωσε και η γενική γραμματέας του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη, το ζήτημα έχει λυθεί οριστικά, αφού η υπουργική απόφαση για την πληρωμή τους έχει υπογραφεί.

Σε αριθμούς

169 φυλλάδια εκδόθηκαν για τη ενημέρωση του κοινού

120 δίγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες τοποθετήθηκαν σε 17 αρχαιολογικούς χώρους

340 ενημερωτικά δίγλωσσα φυλλάδια τυπώθηκαν σε γραφή Braille

36 νέα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκίνησαν

33 πωλητήρια τέθηκαν σε επαναλειτουργία

28 χώροι επανδρώθηκαν με αυτόματους πωλητές νερού

143 άτομα προσελήφθησαν προκειμένου να στελεχωθούν τα πωλητήρια των μουσείων

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ