Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Μετεξεταστέο το ΤΕΙ Πειραιά

Αποθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου που πραγματοποίησε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης στα τμήματα του ΤΕΙ Πειραιά, η οποία αποτελείται από τέσσερις Ελληνες πανεπιστημιακούς ξένων ιδρυμάτων. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, το ερευνητικό έργο και η ποιότητα των μαθημάτων αποδεικνύεται ότι αποτελούν τα αδύνατα σημεία του δεύτερου μεγαλύτερου τεχνολογικού ιδρύματος της χώρας.

Αυτό που διαπίστωσε και προκάλεσε έκπληξη στην Επιτροπή είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα μαθήματα διδάσκονται από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι μόνιμους καθηγητές. Οπως επεσήμαναν τα μέλη της Επιτροπής στο πόρισμά τους, το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν διαθέτει «την ακαδημαϊκή δεινότητα και την ερευνητική προσέγγιση», με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.

Ασχέτως, όμως, διδασκόντων τα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται στο ΤΕΙ χρειάζονται «εξορθολογισμό», προκειμένου να ανταποκριθούν στα διεθνή πρότυπα και στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Η ύπαρξη προβλήματος στα προγράμματα σπουδών αποδεικνύεται και από τα ποσοστά παρακολούθησης, αφού σε κάποια θεωρητικά μαθήματα δεν «πατάει» ούτε ένας σπουδαστής και ως εκ τούτου δεν πραγματοποιούνται διαλέξεις. Τα μέλη της Επιτροπής παρατήρησαν, ωστόσο, και το οξύμωρο να μη γίνονται διαλέξεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, σε διάφορα μαθήματα ελλείψει σπουδαστών, αλλά να γίνονται εξετάσεις.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά μαθήματα όπου η συντριπτική πλειονότητα των σπουδαστών «περνάει» ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, φαινόμενο για το οποίο τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν την ανάγκη να διερευνηθεί και να περιοριστεί. Οσον αφορά το ερευνητικό έργο που παράγει το ίδρυμα, τα συμπεράσματα των αξιολογητών είναι ακόμα πιο απογοητευτικά: «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επίσημη διαδικασία παρακολούθησης της ποιότητας του επιστημονικού έργου αλλά και ούτε και κριτήρια αξιολόγησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ