Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Μετρητά τέλος, όταν η κυβέρνηση (ως συνήθως) δεχτεί τους όρους των δανειστών

Τι προβλέπει το σχέδιο για πλαστικό χρήμα,αφορολόγητο μόνο με αγορές με κάρτες, σημείο τριβής η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού

Μετρητά τέλος στα εστιατόρια, στα μπαρ, στα κέντρα διασκέδασης, στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους ηλεκτρολόγους και τους υδραυλικούς φιλοδοξεί να βάλει η κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το σχέδιό της για την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι να λάβει τη συγκατάθεση των δανειστών, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει την κατάθεση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή.

Σημείο τριβής μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των πιστωτών αποτελεί η επιχειρούμενη καθιέρωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, με τον οποίο θα συνδέονται τα μηχανήματα POS εταιριών και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι δανειστές έθεσαν βέτο στη διάταξη που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες προκειμένου να εγκαταστήσουν τερματικά πληρωμής μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών (POS).

Η επίμαχη διάταξη προέβλεπε ότι οι εισπράξεις από τη χρήση POS θα κατέληγαν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό των εταιριών ή των επαγγελματιών, ο οποίος θα ήταν πλήρως προστατευμένος από κατασχέσεις. Οι επαγγελματίες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές από τον λογαριασμό αυτόν, ενώ σχεδιαζόταν επίσης να πληρώνονται αυτομάτως από τον συγκεκριμένο λογαριασμό ασφαλιστικές εισφορές και φόροι. Εντούτοις, δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα κατάσχεσης ποσών από τον λογαριασμό για παλαιότερες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία ή την Εφορία.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρήθηκε «χαριστική» από τους δανειστές, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν, ώστε να προστατεύεται μόνο ένα ποσοστό των εισπράξεων που μέσω POS θα καταλήγουν στον λογαριασμό (π.χ. 60%).
Εφόσον βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει το σχέδιο «πλαστικό χρήμα παντού», με έμφαση σε κλάδους που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, όπως:

  • Η εστίαση και η διασκέδαση. Οι πελάτες εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τον λογαριασμό τους με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική), αφού οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν συσκευή χρέωσης καρτών POS. Μάλιστα θα υπάρχει υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας στον χώρο των καταστημάτων, στην οποία θα αναγράφεται ότι ο πελάτης, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να πληρώσει με πλαστικό χρήμα.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. γιατροί, δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί. Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να εφοδιαστούν με μηχανήματα POS και θα πληρώνονται με κάρτα για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η υποχρέωση αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά ανά κλάδο, ενώ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που δεν θα συμμορφώνονται θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Υποχρεωτικά

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει αν θα πληρώνει με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με πλαστικό χρήμα. Σε επόμενο στάδιο οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Εφόσον το σχετικό νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να καλύπτουν 10% έως 30% του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με χρεωστική / πιστωτική κάρτα, ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Ειδικότερα:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει το έμμεσο αφορολόγητο όριο, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται πλέον ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 900 ευρώ.
  • Για εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει συναλλαγές με κάρτες ύψους 3.000 ευρώ για να έχει έκπτωση φόρου.
  • Για εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ και έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
  • Για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

Ειδικά για τη φετινή χρονιά και επειδή πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο από την 1η Οκτωβρίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να καλύψουν μέρος τους εισοδήματός τους με δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016. Αναλυτικά:

  • Για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύψουν με αγορές με πλαστικό χρήμα στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016 το 2,5% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός τους.
  • Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ θα πρέπει να γίνουν δαπάνες ύψους 3,75% με πλαστικό χρήμα κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016.
  • Για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και έως 40.000 ευρώ το παραπάνω ποσοστό διαμορφώνεται στο 5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
  • Για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ το παραπάνω ποσοστό φτάνει το 7,5% για το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Και «ποινή» έξτρα φόρου!

Στην περίπτωση που ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε δεν θα δικαιούνται το συνολικό ποσό της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο, αλλά μικρότερο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι για το ποσό που θα του λείπει θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται με ποσοστό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ή με βάση τον συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μετρούν όλες οι αποδείξεις, όπως, για παράδειγμα, οι αγορές στο σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα. Από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα εξαιρούνται άτομα άνω των 70 ετών και φορολογούμενοι που κατοικούν σε μικρά νησιά, ορεινά χωριά, απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν ούτε ATM.

Παράλληλα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία μιας λίστας με «καλές» επιχειρήσεις, οι οποίες θα δέχονται μόνο ηλεκτρονικές πληρωμές και θα έχουν καταργήσει τα μετρητά. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου ή να έχουν επιστροφή μέρους των πληρωμών που πραγματοποίησαν με κάρτα.

Οκτώ πρόσθετα μέτρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη τα εξής:
1) Νέες επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα προχωρούν σε έναρξη εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν τερματικά POS για την αποδοχή συναλλαγών με κάρτα. Ο πολίτης θα επιλέγει αν θα πληρώσει με μετρητά ή κάρτα.

2)
Τρόποι πληρωμής: Καθιερώνονται εναλλακτικοί τρόποι ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτός από κάρτα. Για παράδειγμα, θα γίνονται δεκτές και θα αναγνωρίζονται από την Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου ή tablet.

3)
Επιστροφές φόρων: Ολες οι επιστροφές χρημάτων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) από ΔΟΥ και τελωνεία θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

4)
Πληρωμή φόρων: Προωθείται η ηλεκτρονική πληρωμή στις ΔΟΥ απευθείας μέσω TAXISnet, π.χ. μέσω πιστωτικής κάρτας, χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να χρησιμοποιεί το web banking τραπεζών. Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει απευθείας από την οθόνη του υπολογιστή του το χρέος και το ποσό που επιθυμεί να πληρώσει με τη χρεωστική ή την πιστωτική κάρτα του. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται αφενός να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και αφετέρου να εκλείψει το φαινόμενο των υπερ-εισπράξεων που σημειώνονται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρων.

5)
Ηλεκτρονικό παράβολο: Προβλέπεται καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες π.χ. δικαστήρια, υπηρεσίες μεταφορών και συγκοινωνιών, αγορανομία.

6)
Εργοδοτικές εισφορές: Προωθείται η ψηφιοποίηση των εργοδοτικών εισφορών (πλην του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών), ώστε να πληρώνονται ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία.

7)
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Προβλέπεται η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ώστε οι επιχειρήσεις να μη χρειάζεται να εκδίδουν μεταξύ τους έντυπα τιμολόγια. Με τον τρόπο αυτόν οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο και κόστος.

8)
«Κόφτης» στις συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα καταργηθούν, αλλά περιορίζονται σημαντικά. Οταν οι συναλλαγές των πολιτών με επιχειρήσεις υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή με τραπεζική συναλλαγή. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Επίσης όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή). Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ.

Καταγραφή με τον ΑΦΜ!

Το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική ταυτοποίηση κάθε φορολογουμένου με τα τραπεζικά μέσα που διαθέτει. Δηλαδή θα γίνει καταγραφή όλων των πιστωτικών, χρεωστικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών που διαθέτει ο φορολογούμενος με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του, προκειμένου να γίνεται καταχώριση των τραπεζικών συναλλαγών του. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία για πληρωμές με κάρτες στην Ελλάδα, οι οποίες όμως έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Αυτό θα γίνει προκειμένου να εντοπίζονται Ελληνες φορολογούμενοι οι οποίοι χρησιμοποιούν κάρτες που έχουν εκδώσει στο εξωτερικό, ώστε να μην καταγράφονται οι συναλλαγές τους.

Εκτόξευση! Ο ένας στους δύο χρησιμοποιεί πλέον πιστωτική

Με κάρτα κάνει αγορές ένας στους δύο καταναλωτές

Εκρηξη της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, λόγω capital controls, αλλά με μειωμένη την αξία των συναλλαγών, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) επιβεβαιώνει την άνοδο των πληρωμών στα σούπερ μάρκετ με πλαστικό χρήμα, αποτυπώνει δε τις υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις γι’ αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της «επισκόπησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», κάνει γνωστό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο συνολικός αριθμός των καρτών (χρεωστικές και πιστωτικές) αυξήθηκε κατά 11,26% ή κατά 1,4 εκατομμύρια κάρτες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ίδιου έτους και ανήλθε στα 14,2 εκατομμύρια. Για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές ανέβηκαν κατά 59% και η συνολική αξία κατά 12%. Ολο το 2015 καταγράφηκαν 281,2 εκατομμύρια συναλλαγές και ήταν συγκριτικά με το 2014 περισσότερες κατά 33%. Η αξία των περσινών συναλλαγών ανήλθε στα 53,2 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 12% σε σχέση με εκείνη του 2014.

Επιστρέφοντας στο 2015 και συγκεκριμένα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα ανέβηκε σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο κατά 33,3%, στις 16. Ωστόσο η μέση αξία ανέβηκε μόλις κατά 0,6%, στα 1.976 ευρώ. Ανά συναλλαγή η μέση αξία για το σύνολο των καρτών ήταν μειωμένη κατά 29,6%, στα 171 ευρώ, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μελέτη του ΙΕΛΚΑ δείχνει πως ένας στους δύο καταναλωτές ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ με κάρτες. Επιπλέον πριν από τον Ιούνιο του 2015 οι αγορές με κάρτες αντιστοιχούσαν μόλις στο 7,5% του συνόλου και τώρα εκτινάχθηκαν στο 35%. Ωστόσο το ΙΕΛΚΑ σημειώνει ότι το κόστος συναλλαγής (προμήθεια τράπεζας) για τις επιχειρήσεις με χρεωστική κάρτα ανέρχεται στο 1,7% των πωλήσεων, όταν στις ΗΠΑ και την Αυστραλία κυμαίνεται μεταξύ 0,4% και 0,8%.

Η ανάλυση κόστους, την οποία πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ, είναι αποκαλυπτική για τις συνέπειες που έχει η αύξηση χρήσης πιστωτικών και ιδιαίτερα των χρεωστικών καρτών ως μέσο πληρωμής στο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν σε ετήσια αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λιανεμπορίου κατά 50 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,21% των πωλήσεων.

Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με καθαρό περιθώριο κερδοφορίας προ φόρων της τάξης του 1%-1,5%. Από την παραπάνω ανάλυση γίνεται σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του επιπλέον κόστους έχει προκληθεί από τον τετραπλασιασμό των συναλλαγών με τη χρήση χρεωστικής κάρτας και την αντιμετώπισή τους ως πιστωτικών στη χρέωσή τους.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ